Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων
Εμφάνιση αναρτήσεων με ετικέτα Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë. Εμφάνιση όλων των αναρτήσεων

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο εορτασμός της Μετάστασης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Κορυτσά! - Festimi i Jetëndrimit të Ap. dhe Ungjillorit Joan Theologu në Korçë!

 


Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την ίδια ημέρα εορτάζει την ονομαστική του εορτή ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννης.

Μεγάλος αριθμός πιστών  συμμετείχε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε  στον  Καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κορυτσά.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννης χειροτόνησε σε ιερέα τον Διάκονο Βασίλειο Ιωβάν από το Πόγραδετς. Κατά την χειροτονία του μάλιστα, μετά τον  λόγο του πνευματικού του, ο Μητροπολίτης τον συμβούλευσε να γίνει ένας άξιος ιερέας με τον Χριστό πάντοτε στην καρδιά.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ως εκπρόσωπος των ιερέων ο π. Ηλίας Κοτνάνι ευχήθηκε στον Μητροπολίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τον π Ηλία και αναφέρθηκε στο λόγο του στην σημασία που έχει για όλους μας η μίμηση των αγίων, τονίζοντας τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου «αγαπάτε αλλήλους».  Μαθητές και μαθήτριες από το Ελληνοαλβανικό Σχολείο «Όμηρος» και το Λύκειο «Πλάτων» ευχήθηκαν και χάρισαν στον Σεβασμιότατο ανθοδέσμες και έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Εις πολλά έτη Δέσποτα!.

Sot në Kishën Orthodhokse feston Jetëndrimin e Apostull dhe Ungjillor Joan Theologut.

Në të njejtën ditë feston emrin dhe Mitropoliti i Korçës Hirësia e Tij +imzot Joani.

 

Numër i madh besimtarësh mori pjesë në Meshën Hyjnore Panigjirike e cila u mbajt në Kishën Katedrale të Ngjalljes së Krishtit në Korçë.

Gjatë Meshës Hyjnore Mitropoliti i Korçës dorëzoi në gradën e priftit dhjakonin Vasil Jovani nga Pogradeci. Në fjalën e shkurtër gjatë dorëzimit, Mitropoliti Joan e këshilloi që të bëhej një klerik i denjë i cili gjithmonë do të mbante në zemrëën e tij Krishtin.

 

Në fund të Meshës Hyjnore, si përfaqësues i klerikëve të dioqezës Atë Ilia Kotnani uroi Mitropoliti, i cili në fjalën e tij pasi falenderoi Atë Ilian përmendi rëndësinë që ka për të gjithë ne imitimi i shënjtorëve dhe theksoi fjalët që Shën Joan Theologu ju thoshte vazhdimisht nxënësve të tij “të doni njëri-tjetrin” pasi pa dashuri nuk kemi bërë asgjë.
Nxënës dhe nxënëse nga Shkolla Shqiptarogreke “Omiros” dhe Liceu “Platon” e uruan dhe i falën Hirësi Joanit buqeta me lule e më pas dolën fotografi përkujtimore.

Për shumë vjet o Kryezot!

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Το Μήνυμα των Χριστουγέννων του Μητροπολίτη Κορυτσάς κ.κ Ιωάννη! - Mesazhi me rastin e Krishtlindjes nga Mitropoliti i Korçës Hirësia e Tij +imzot Joani!


DASHURIA E PERSOSUR E NXJERR JASHTE FRIKEN (I JO.4;18).
I
Krishtlindja është një kremtim që çdo vit ripërtërin tek ne shpresën dhe na jep forcë e kurajo për t’u përballur me vështirësitë e kësaj bote. Ajo na kujton vazhdimisht praninë e Perëndisë dhe të dashurisë së Tij të pafundme për ne, prani, e cila e largon frikën dhe dëshpërimin nga jeta jonë. Madje lajmërimi për Lindjen e Krishtit fillon pikërisht me fjalët: Mos kini frikë. Me fjalët: ‘Mos ki frikë, Maria’, Kryeengjëlli Gabriel jep lajmin e mirë për Lindjen e Shpëtimtarit (Lk.1:30). Të njëjtat fjalë: ‘Mos kini frikë – u thotë gjithashtu Engjëlli i Zotit barinjve – sepse ja tek po ju jap juve lajmin e mirë për një gëzim të madh, që do të jetë për gjithë popullin. Sepse sot ju lindi juve në qytetin e Davidit një shpëtimtar, i cili është Zoti Krisht’ (Lk.2:10-11).
Pa dyshim, në këtë jetë ne përballemi me vështirësi të shumta, qofshin ekonomike apo shpirtërore. Tragjedi të ndryshme si zjarret, përmbytjet dhe tërmetet me pasoja shkatërrimtare, si edhe fatkeqësi të tjera, krijojnë dhimbje dhe vuajtje, duke shkaktuar frikë dhe dëshpërim.
Por lajmi i mirë i Lindjes së Krishtit na siguron se tashmë nuk jemi vetëm, Perëndia është bashkë me ne (Mt. 2:22). Ai lindi të shenjtërojë çdo aspekt të ekzistencës njerëzore. Ai lindi për të na shpëtuar nga e keqja, për të sjellë shpresë dhe dritë në frikën dhe në errësirën e jetës sonë. Le të kemi pra kurajo dhe le të mos mposhtemi nga frika, duke u mbështetur në besimin se Perëndia është dhe do të jetë gjithmonë pranë nesh. Premtimi i Tij se nuk do t’ju lë jetimë, do të vij tek ju (Jn.14:18), na jep forcë dhe ngushëllim, sepse Perëndia s’na ka dhënë frymë frike, po fuqie edhe dashurie e urtësie (2 Tim. 1:7).
II
Në Jisu Krishtin dhe në shërimin që vjen nëpërmjet Tij, janë të thirrur të gjithë njerëzit, pa përjashtim, kushdo qofshin ata. Ne jemi thirrur të marrim pjesë në këtë ngjarje, duke festuar jo vetëm nga jashtë, me dritat, zbukurimet dhe tryezat, por kryesisht duke e përjetuar thellë atë dhe duke e bërë pjesë të jetës sonë. Madje festimi nga jashtë është thjesht një shprehje e dukshme e festimit shpirtëror të brendshëm. Rreziku dhe kurthi më i madh i kohëve moderne është festimi i Krishtlindjes pa Krishtin. Nuk mund të ketë Krishtlindje pa Krishtin! Sipas mësimit të Etërve të Kishës vetëm zbulimi i kuptimit të vërtetë të Krishtlindjes dhe përjetimi i saj në jetën tonë mund të na çlirojë nga shqetësimet dhe hidhërimet, duke na dhënë një jetë të re pa dhimbje e pa mbarim.
‘Jisu Krishti, – shkruan Shën Maksim Konfesori – i cili lindi në mish për ne njëherë e përgjithmonë, dëshiron të lindë përsëri në frymë në ata që e dëshirojnë. Në secilin prej nesh, Ai bëhet përsëri një fëmijë në mitrën e shpirtit tonë dhe e formon veten prej virtyteve’. Tek të gjithë ne mund të lindë pyetja: si duhet të jetojmë që Krishti të formohet tek ne (Gal. 4:19)? Në Dhiatën e Vjetër ne mësojmë se njeriu u krijua sipas ikonës dhe ngjashmërisë së Perëndisë (Gen.1:26). Zoti e mori natyrën tonë të rënë për ta ringritur atë. Ai erdhi në këtë botë për të bashkuar natyrën hyjnore me atë njerëzore, që njeriu të mund të bëhej i ngjashëm me Perëndinë.
III
Bëhuni të përsosur, siç është i përsosur Ati juaj që është në qiejt – na thotë Zoti (Mt. 5:48). Duke komentuar këtë Shën Vasili i Madh shkruan: ‘E shikoni sesi Zoti e restauron tek ne atë që është sipas ngjashmërisë? Nëse ju e urreni të keqen dhe çliroheni nga smira dhe mllefet, duke mos kujtuar armiqësitë e shkuara; nëse ju bëheni një vëlladashës dhe zemërdhembshur, ju jeni bërë të ngjashëm me Zotin. Nëse ju falni armiqtë tuaj me gjithë zemër, ju jeni bërë të ngjashëm me Zotin’. Vetëm në një zemër të mbushur me dashuri dhe dhembshuri, në një zemër plot virtyte dhe mirësi është formuar dhe ka lindur me të vërtetë Krishti.
Të dashur vëllezër dhe motra. Le të ndezim në shpirtrat dhe zemrat tona dritën e dashurisë së Krishtit, dritë e cila do të na ndriçojë dhe do të largojë prej nesh errësirën. Le ta përhapim këtë dashuri tek të gjithë njerëzit, sidomos tek ata që janë në nevojë dhe tek ata që janë të vetmuar, të dëshpëruar dhe të frikësuar. Sot më shumë se kurrë njerëzit kanë nevojë për dashurinë e Krishtit, sepse vetëm dashuria e përsosur e largon frikën dhe na jep siguri, paqe e gëzim.
Gëzuar Krishtlindjet dhe për shumë vjet!
Mitropoliti i Korçës,
Pogradecit, Kolonjës, Devollit dhe Voskopojës
+ Joani


«Η τέλεια αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α’ Ιωαννη Δ:18)
*
Τα Χριστούγεννα αποτελούν μία εορτή που κάθε χρόνο ανανεώνουν την ελπίδα και μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτού του κόσμου. Αυτή η εορτή μας υπενθυμίζει διαρκώς την παρουσία του Θεού και τις ατελείωτης αγάπης Του για μας, παρουσία που απομακρύνει τον φόβο και την απελπισία από την ζωή μας.
Μάλιστα η είδηση για την Γέννηση του Χριστού ξεκινά ακριβώς με τα λόγια: «Μη φοβού,».
Με τα λόγια: «Μη φοβού, Μαριάμ» ο Αρχάγγελλος Γαβριήλ δίνει το χαρμόσυνο μήνυμα για την Γέννηση του Σωτήρος (Λουκ, Α:30). Τα ίδια λόγια : «Μη φοβείσθε»- λέει ο Άγγελος του Θεού στους ποιμένες-«Ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ. Ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ως εστί Χριστός Κύριος..» (Λουκά 2:10-11).
Αναμφίβολα, στην ζωή αυτή εμείς αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες, είτε οικονομικές, είτε πνευματικές. Διάφορες τραγωδίες όπως οι φωτιές, οι καταποντισμοί και οι σεισμοί με καταστροφικές συνέπειες, όπως και άλλες καταστροφές δημιουργούν πόνο και βάσανα, προκαλώντας φόβο και απελπισία.
Αλλά η καλή είδηση της Γέννησης του Χριστού μας εξασφαλίζει πως τώρα πιά δεν είμαστε μόνοι, ο Θεός είναι μαζί μας (Ματθ. Β,22). Εκείνος γεννήθηκε για να αγιάσει κάθε όψη της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτός γεννήθηκε για να μας σώσει από το κακό, για να φέρει ελπίδα και φως και στο σκοτάδι της ζωής μας. Άρα, ας κάνουμε κουράγιο και ας μην νικηθούμε από τον φόβο στηριζόμενοι στην πίστη μας στο Θεό πως είναι και θα είναι πάντοτε μαζί μας. Η υπόσχεση Του πως δεν θα μας αφήσει ορφανούς και θα έρθει κοντά μας (Ιωάννη ΙΔ, 18) μας ενδυναμώνει και παρηγορεί,  διότι ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας , αλλά δυνάμεως και αγάπης και σωφρονισμού.
**
Στον Ιησού Χριστό και στην γιατρειά που προέρχεται μέσω Αυτού, έχουν προσκληθεί όλοι οι άνθρωποι, ανεξαιρέτως, όποιοι και να είναι. 
Εμείς έχουμε προσκληθεί να λάβουμε μέρος στο γεγονός αυτό, εορτάζοντας, όχι μόνο εξωτερικά με τα λαμπιόνια, τους στολισμούς και τα τραπέζια, αλλά κυρίως βιώνοντάς το βαθιά και κάνοντάς το μέρος της ζωής μας. Μάλιστα ο εξωτερικός εορτασμός είναι απλώς μια εμφανή έκφραση του εσωτερικού πνευματικού εορτασμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος των σύγχρονων εποχών είναι ο εορτασμός των Χριστουγέννων χωρίς Χριστό. Δεν μπορεί να υπάρχουν Χριστούγεννα χωρίς Χριστό! Σύμφωνα με την διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας, μόνο η ανακάλυψη του πραγματικού νοήματος των Χριστουγέννων και η βίωση του στην καθημερινότητα μας μπορεί να μας λυτρώσει από τις στεναχώριες και τις πίκρες, χαρίζοντας μας μια καινούργια ατελεύτητη και άνευ πόνου ζωής.
«Ο Ιησούς Χριστός – γράφει ο Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής – ο οποίος γεννήθηκε κατά σάρκα για μας μια φορά και για πάντοτε, επιθυμεί να γεννηθεί ξανά κατά πνεύμα σε όσους των επιθυμούν. Στον καθ’ ένα από μας, Αυτός γίνεται πάλι ένα παιδί στην «μήτρα» της ψυχής μας και δημιουργείται από τις αρετές».
Στον καθ’ ένα από μας θα μπορούσε να γεννηθεί το ερώτημα: Πως θα πρέπει να ζήσουμε για να σχηματισθεί και να πάρει μορφή   ο Χριστός μέσα μας. (Γαλ Δ, 19); Στην Παλαιά Διαθήκη μαθαίνουμε πως οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού (Γεν 1:26). Ο Θεός πήρε την πεσμένοι μας φύση για να την καθυψώσει. Αυτός ήρθε στο κόσμο για να ενώσει την θεϊκή φύση με την ανθρώπινη ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να γίνει όμοιος με τον Θεό.
***

«Έσεσθε ουν υμείς τέλειοι, ώσπερ ο πατήρ υμών ο εν τοις ουρανοίς τέλοιος έστιν»- μας λέει ο Κύριος (Ματθ Ε,48).
Σχολιάζοντας ο Μέγας  Βασίλειος γράφει: « Βλέπεται πως ο Θεός ανακαινίζει σε μας το κατ’ εικόνα; Εάν εσείς μισείτε το κακό και απελευθερώνεστε από την ζήλεια και τις κακίες, ξεχνώντας τις εχθρότητες του παρελθόντος, εάν εσείς αγαπάτε τους αδερφούς σας και γίνετε  ελεήμονες, εσείς έχετε γίνει όμοιοι με τον Θεό». Μόνο σε μια γεμάτη από αγάπη και έλεος καρδιά,   σε μία καρδιά γεμάτη αρετές και καλοσύνη έχει δημιουργηθεί και έχει γεννηθεί πραγματικά ο Χριστός.
Αγαπητοί αδελφοί. Ας ανάψουμε στις ψυχές και στις καρδιές μας το φως της αγάπης του Χριστού, το φως που θα μας φωτίσει και θα απομακρύνει από μας το σκοτάδι. Ας μεταδώσουμε την αγάπη αυτή σε όλους του ανθρώπους γύρω μας, ιδιαίτερα σ’ αυτούς που είναι μόνοι, απελπισμένοι και φοβισμένοι. Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την Αγάπη του Χριστού, διότι μόνο η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τον φόβο και μας δίνει ασφάλεια, ειρήνη και χαρά.
Εις πολλά έτη. Χρόνια πολλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς, Πογραδετσίου, Κολώνιας, Δεαβολίου και Μοσχόπολης, +ΙΩΑΝΝΗΣ.