Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Αλβανία -Χειμάρρα: Καταδιώκουν τώρα τον δημοσιογράφο ερευνητη Σταυρί Μάρκο για «εθνικό μίσος»

Χειμάρρα.

Μετά τον εγκλεισμό στη φυλακή τον νικητή των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα, Φρέντη Μπελέρη, τώρα οι αλβανικές αρχές στρέφονται στις ελληνικές φωνές στη Χειμάρρα, όπως του γνωστού δημοσιογράφου – ερευνητή Σταυρί Μάρκο.

Ο δημοσιογράφος της Χειμάρρας και πρόεδρος της Χειμαριώτικης Κοινότητας στην Αλβανία, ο οποίος έχει την ιστοσελίδα SManalysis, https://smarkos.blogspot.com/ και συμμετέχει ενεργά και σε τηλεοπτικές συζητήσεις εκφράζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, έγινε στόχος των τρομοκρατικών αρχών της Αλβανίας. Τον κατηγορούν τώρα για «Διασπορά εθνικού μίσους».

Οι αλβανικές αρχές καλούν τον Σταυρί Μάρκο στην Ασφάλεια στο Φίερ να δώσει “εξηγήσεις” για τις πρωτοβουλίες του υπέρ της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Την προσπάθεια φίμωσης των αλβανικών αρχών παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του και την οποία παρουσιάζουμε.

Γράφει στην πρόσφατη ανάρτησή του ο Σταυρί Μάρκο:

Μετά τον κηρυγμένο δήμαρχο της Χιμάρας και πολιτικό κρατούμενο Μπελέρι, ξεκίνησε η δίωξη των εκφραστών της Χιμάρας, όπου δεν γλιτώνουν οι δημοσιογράφοι που υπερασπίστηκαν τα ζητήματα Μπελέρη και Χιμάρας, από την άποψη των βασικών ανθρώπινων ελευθεριών. Έχουμε αρκετές πηγές πληροφοριών ότι η πολιτική κατάσταση μεταξύ της σύγκρουσης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας για τη Χιμάρα θα επιδεινωθεί μετά την απόφαση του Δικαστηρίου για τον νικητή Δήμαρχο Μπελέρι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αλβανική κυβέρνηση, μέσω μιας ομάδας ολιγαρχών των ΜΜΕ, οργάνωσε τις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία, την εισαγγελία και την αλβανική δικαιοσύνη, για να προστατεύσουν πάση θυσία τα αλβανικά συμφέροντα στον Δήμο της Χιμάρας, ιδίως στο νέο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που προκαλείται από μια sui generis απόφαση, την οποία τα αλβανικά πολιτικά δικαστήρια μπορούν να επιβάλουν στον Μπελέρ. Και προφανώς, οι προσπάθειές τους πηγαίνουν προς την εξάλειψη των αντιπάλων ή των φωνών των μέσων ενημέρωσης που ασκούν κοινοτική επιρροή εκβιάζοντας, εκφοβίζοντας, τρομοκρατώντας ή ακόμα και, όπως στην περίπτωσή μου, για Ποινική Δίωξη υπό την κατηγορία των Κλήσεων για Εθνοτικό Μίσος.

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσω τη θέση μου ως Προέδρου της Χιμαριώτικης Κοινότητας της Αλβανίας, ένα πατριωτικό καθήκον που πηγάζει από το καθεστώς της βάσει του Συντάγματος της Αλβανίας, που αγωνίζεται εδώ και 20 χρόνια, για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Χιμάρα. και η οποία υπήρξε υποδειγματική μη πολιτική οργάνωση, χρηματοδοτούμενη τρεις φορές από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος εδώ και 33 χρόνια, έχω καταγγείλει, αναλύσει και γράψει εκατοντάδες άρθρα, εκθέσεις, γεωπολιτικές αναλύσεις ή τηλεοπτικές συζητήσεις, για παραβίαση βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών, μέσω διεθνών οργανισμών, διαδηλώσεων και αναφορών, ιδιαίτερα εδαφικών και περιουσιακών προβλημάτων. μια σειρά από προσπάθειες που τεκμηριώνονται και διαφημίζονται σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Βουλευτής Μεσίλα Ντόντα που προστατεύει την Κοινότητα των Αλβανοτσάμηδων στην τηλεοπτική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Σταυρί Μάρκο όπου τον κατηγορεί για Ποινική Δίωξη, αφού υπερασπίστηκε τη σημαία της Ανεξαρτησίας της Χιμάρας…

Την Τρίτη μετά το γεύμα έλαβα τηλεφώνημα από την Αστυνομία Χιμάρας που με ενημέρωσε για κλήτευση της Δικαστικής Αστυνομίας Φίερς για άσκηση ποινικής δίωξης που απαιτεί και την εμφάνισή μου στις 28 Φεβρουαρίου στην Εισαγγελία Φίερ.

Μέσω ενός φίλου μου δικηγόρου, έμαθα ότι καλούμαι να ανακριθώ σε σχέση με κάποιες δηλώσεις στα ΜΜΕ, οι οποίες προκαλούν εκκλήσεις εθνοτικού μίσους και οι οποίες καταδικάζονται από τον Ποινικό Κώδικα της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Αυτό συνέβη και το 2008, όταν η Χειμαριώτικη Κοινότητα και ο Σύλλογος Παραλίας οργάνωσαν διαδηλώσεις στη Χειμάρρα για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, κατηγορώντας εμάς τους ηγέτες ότι καλούμε κατά της συνταγματικής τάξης.

Εν τω μεταξύ, από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές στην Αλβανία, από μια σειρά συνεργασιών με τα ελληνικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα από το αρχείο του προσωπικού ιστολογίου SManalysis ως ερευνητής δημοσιογράφου, ερευνώντας ελληνοαλβανικά θέματα, η Χιμάρα είναι παρούσα σε μια σειρά γεωπολιτικών αναλύσεων για την καταπάτηση των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο χρόνος ξοδεύεται, αντίθετα ο δημοσιογράφος Σταύρη Μάρκο κατηγορείται από την αλβανική εισαγγελία ότι έκανε έκκληση σε ρατσιστικό μίσος.

Το παράδοξο αυτό δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, αλλά διώξεις σε πολιτικό επίπεδο γίνονται στο πλευρό του Δήμαρχου Χιμάρας Μπελέρι, άλλη ομάδα Χιμαριωτών, στοχοποιούνται από τα διωκτικά όργανα της Αλβανίας.

Από αυτή την καταγγελία, πρέπει να εστιάσω σε τρία πράγματα.

Πρώτον, το σκοτεινό παρελθόν της κομμουνιστικής δικτατορίας απέναντι σε Χιμαριώτες πολιτικούς εκφραστές, φυλακισμένους, διωκόμενους και δολοφονημένους από το καθεστώς, παραμένει το ίδιο ως προς τη μορφή δίωξης, που καμουφλάρεται στο όνομα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεύτερον, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις που ασκούνται σε Χιμμαριώτες εκφραστές, από αλβανικούς θεσμούς, έχουν ως στόχο την εξάλειψη της πολιτικής ηγεσίας της Ελληνικής Κοινότητας Χιμάρας, για τον έλεγχο του Δήμου Χιμάρας.

Τρίτον, Να δημιουργηθεί προηγούμενο πολιτικού τρόμου κατά της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητας της Χιμάρας, σε στιγμές γεωπολιτικής κρίσης, να διακοπεί κάθε σχέση με το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, για τη νομιμότητά της, για την προστασία των ζωτικών συμφερόντων της Ελληνικής Μειονότητας στη Χιμάρα, καταλήγει το δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Σχόλιο Πελασγού Κορυτσάς: Ας ετοιμαστούμε όλοι. Η σειρά μας θα έρθει καθώς το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και σκέψης στην Αλβανία, ειδικά όταν πρόκειται για τον ελληνισμό είναι απαγορευμένα. ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΛΕΊΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΌΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΜΑΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΊ, Η ΕΛΛΆΔΑ ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΘΕΑΤΉΣ ΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΎ ΜΑΣ.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)