Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τελνίς Σκούκι: «Ντροπή όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων στη Δερβιτσάνη»

Επιτέλους και ένας άνθρωπος από την Αλβανική πλευρά που δηλώνει δημόσια ότι αποτελούν ντροπή για τους συμπατριώτες του τα βίαια επεισόδια στη Δερβιτσάνη – Μέτα από αυτή τη δήλωση δέχεται συνεχώς απειλές για τη ζωή του.
Ο λόγος για τον Τελνίς Σκούκι, τον βραβευμένο με διεθνή βραβεία Αλβανό δημοσιογράφο,ο οποίος αν και είναι μετρίου αναστήματος, ξέρει να σηκώνει το υψηλότατο δημοσιογραφικό ανάστημά του, όταν χρειάζεται, για να υπερασπιστεί με νηφαλιότητα το συμφέρον της χώρας του, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με επιστολή του στην katoci.blogspot.gr, ο Τελνίς Σκούκι στρέφεται κατά του αλβανικού εθνικισμού, διακηρύσσοντας άφοβα ότι «ήταν ντροπή τα όσα έγιναν σε βάρος των Ελλήνων στη Δερβιτσάνη».
Με ψύχραιμη φωνή και ήρεμη συνείδηση, παρά τις ύβρεις και τις απειλές, που δέχεται, ο Τελνίς Σκούκι, λέει αυτό, που ακραίες ομάδες στην Αλβανία, δεν έχουν καταλάβει.
Ότι, δηλαδή η ειρηνική συνύπαρξη, μεταξύ των λαών και των κοινωνιών, οδηγεί στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης και όχι η βία. Το μνημειώδες άρθρο του Τελνίς Σκούκι, που καλά θα κάνουν στην Αλβανία, αλλά και στην Ελλάδα, να το διαβάσουν και να το ξαναδιαβάσουν όλοι, είναι πολύ διδακτικό.
Το άρθρο του Τελνίς Σκούκι
«Οι κραυγές δεν σημαίνουν ότι αυτός, που κραυγάζει, έχει πάντα δίκαιο. Ήταν λάθος το περιστατικό της εισβολής των Αλβανών εθνικιστών στο χωριό Δερβιτσάνη, 5 χλμ. από το Αργυρόκαστρο, όπου ζει μια κοινότητα, που δεν είναι αλβανική. Προσωπικά μισώ τη βία και δεν δικαιολογώ τη συλλογική υστερία.

Πατριωτισμός και εθνικισμός είναι δύο αντίθετες έννοιες. Πατριωτισμός, για μένα, σημαίνει σεβασμός για τη χώρα μου, αλλά και για κάθε άλλη χώρα, ενώ ο εθνικισμός είναι ένας ψεύτικος εγωισμός. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας διακόπηκε εξαιτίας της βίας. Και οι δύο, Αλβανοί και Σέρβοι, ισχυρίστηκαν ότι «νίκησαν», κατά την άποψη του ο καθένας.
Αυτό, που συνέβη στο χωριό Δερβιτσάνη, δεν είναι ρεαλιστικό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δρα με τον δικό του τρόπο, αλλά η ελευθερία του καθενός τελειώνει εκεί που η ελευθερία του άλλου παραβιάζεται. Πάνω από 100 "πατριώτες" και "γενναίοι" από το νότο πήγαν στη Δερβιτσάνη να γιορτάσουν τη “νίκη”.
Μερικοί από αυτούς υπερέβησαν την κόκκινη γραμμή. Ο E.R. κάτοικος της πόλης του Αργυροκάστρου και πατέρας δύο παιδιών, ήταν ο ατυχής. Το όχημα του βρέθηκε σπασμένο, γιατί δεν άκουσε τους “πατριώτες” και δείπνησε με την οικογένειά του στη Δερβιτσάνη.
Μέσω facebook δέχθηκα κι εγώ απειλές, γιατί… τόλμησα και αναφέρθηκα σ’ ένα περιστατικό, που θα μπορούσε να αποφευχθεί πολύ εύκολα από αυτούς. Λέω τα πράγματα όπως τα βλέπω, γιατί ήμουν μάρτυρας σε αυτή την περίπτωση, μαζί με τον συνάδελφό μου του NEWS 24, Er Muco. Για μένα, το περιστατικό στη Δερβιτσάνη ήταν ντροπή. Οι επιτιθέμενοι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έκαναν το βράδυ της Τετάρτης.
Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα, αλλά δικό τους. Προσωπικά εγώ δεν σκοπεύω να κρύψω τις σε βάρος μου ύβρεις, προσβολές και απειλές. Ας καταλάβουν ότι “ο μεσαιωνικός πατριωτισμός” του 14ου αιώνα δεν έχει θέση σήμερα. Οι επικριτές μου θέλουν μια παράνομη πράξη, να την χαρακτηρίσω νόμιμη. Δεν θα το κάνω, γιατί στην πραγματικότητα σφάλλουν σοβαρά. Τα όσα έγιναν στη Δερβιτσάνη αποτελούν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μου. Δεν σκοπεύω να σιωπήσω μπροστά σε αυτά τα πρωτόγονα περιστατικά, γιατί δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν με ανασφάλεια στην Αλβανία. Ο εθνικισμός δεν οδηγεί πουθενά, αλλά είναι μια ανίατη ασθένεια. Ο μόνος τρόπος για μια νέα Αλβανία είναι η Ευρώπη, δεν είναι ο εθνικισμός!».
newsbomb.gr
Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …