Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης των αρχοντικών Ζάππα στο Λάμποβο

Την φροντίδα που στερήθηκαν επί ολόκληρες δεκαετίες, άρχισαν να δέχονται τελικά τα ερειπωμένα σήμερα αρχοντικά των Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα στο Άνω Λάμποβο του Αργυροκάστρου, ένα πολιτιστικό μνημείο ιδιαίτερης αξίας που παραλίγο να χαθεί για πάντα!
Έπιασαν έτσι τόπο τα απανωτά δημοσιεύματα του «Π.Λ.» για τον κίνδυνο να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά τα αρχοντικά των αδελφών Ζάππα, που κινητοποίησαν τον Γιαννιώτη Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και, μετά από παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, έγιναν ήδη μία σειρά από βασικές εργασίες συντήρησης του κτιριακού συμπλέγματος, προκειμένου αυτό να διασωθεί.
Καθαρισμός, περίφραξη…
Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι χώροι του σπουδαίου αυτού μνημείου, που η Αλβανική πλευρά επιχειρεί να οικειοποιηθεί, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Π.Λ.», καθαρίστηκαν από χόρτα, βλάστηση και σκουπίδια κι έγιναν πια άνετα προσβάσιμοι, μέσω πέτρινων σκαλοπατιών που οδηγούν από την Πλατεία του Λαμπόβου στην εξωτερική πύλη του συγκροτήματος των αρχοντικών.
Η σημαντικότερη ωστόσο παρέμβαση που έγινε ως τώρα στα αρχοντικά Ζάππα είναι η περίφραξη όλου του χώρου με πέτρινο περιμετρικό τοίχο και συρματόπλεγμα, με μόνη δίοδο σ’ αυτόν μία σιδερένια καγκελόπορτα η οποία τοποθετήθηκε στην μπροστινή πλευρά του. Περίφραξη η οποία θα προστατεύει στο εξής το μνημείο από… ανεπιθύμητους επισκέπτες και εξωτερικές επιζήμιες παρεμβάσεις!
Τέλος, στον χώρο έχουν τοποθετηθεί και μαρμάρινες επιγραφές που υποδηλώνουν την ταυτότητα των κτιρίων, ενώ μία μαρμάρινη πλάκα στην καινούρια καγκελόπορτα της εισόδου κάνει γνωστό στους επισκέπτες και τους περαστικούς ότι πρόκειται για τα αρχοντικά των Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελου και Κων/νου Ζάππα.
Πρέπει να γίνουν πολλά
Φυσικά, τα παραπάνω είναι μόνο μια καλή αρχή. Απομένει να γίνουν πολλά ακόμη ώσπου να φτάσουμε στην πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχοντικών Ζάππα που πρέπει να είναι και ο τελικός στόχος του ελληνικού Κράτους, καθώς η σημασία τους ως ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία είναι μεγάλη.
Το κόστος αυτό είναι σημαντικό και δύσκολα θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, αν και πρέπει να γίνει προσπάθεια για κάτι τέτοιο εκ μέρους των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.
Μέχρι να γίνει αυτό, οι μικρότερης έκτασης επεμβάσεις είναι ανάγκη να συνεχιστούν με την αποκατάσταση ορισμένων γκρεμισμένων τοίχων, την τοποθέτηση φωτισμού, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για τους επισκέπτες κ.λ.π., ώστε να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα αρχοντικά των Ζαππαίων.
Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο