Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης των αρχοντικών Ζάππα στο Λάμποβο

Την φροντίδα που στερήθηκαν επί ολόκληρες δεκαετίες, άρχισαν να δέχονται τελικά τα ερειπωμένα σήμερα αρχοντικά των Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα στο Άνω Λάμποβο του Αργυροκάστρου, ένα πολιτιστικό μνημείο ιδιαίτερης αξίας που παραλίγο να χαθεί για πάντα!
Έπιασαν έτσι τόπο τα απανωτά δημοσιεύματα του «Π.Λ.» για τον κίνδυνο να καταρρεύσουν ολοκληρωτικά τα αρχοντικά των αδελφών Ζάππα, που κινητοποίησαν τον Γιαννιώτη Υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα και, μετά από παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο, έγιναν ήδη μία σειρά από βασικές εργασίες συντήρησης του κτιριακού συμπλέγματος, προκειμένου αυτό να διασωθεί.
Καθαρισμός, περίφραξη…
Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι χώροι του σπουδαίου αυτού μνημείου, που η Αλβανική πλευρά επιχειρεί να οικειοποιηθεί, όπως ήδη έχει αποκαλύψει ο «Π.Λ.», καθαρίστηκαν από χόρτα, βλάστηση και σκουπίδια κι έγιναν πια άνετα προσβάσιμοι, μέσω πέτρινων σκαλοπατιών που οδηγούν από την Πλατεία του Λαμπόβου στην εξωτερική πύλη του συγκροτήματος των αρχοντικών.
Η σημαντικότερη ωστόσο παρέμβαση που έγινε ως τώρα στα αρχοντικά Ζάππα είναι η περίφραξη όλου του χώρου με πέτρινο περιμετρικό τοίχο και συρματόπλεγμα, με μόνη δίοδο σ’ αυτόν μία σιδερένια καγκελόπορτα η οποία τοποθετήθηκε στην μπροστινή πλευρά του. Περίφραξη η οποία θα προστατεύει στο εξής το μνημείο από… ανεπιθύμητους επισκέπτες και εξωτερικές επιζήμιες παρεμβάσεις!
Τέλος, στον χώρο έχουν τοποθετηθεί και μαρμάρινες επιγραφές που υποδηλώνουν την ταυτότητα των κτιρίων, ενώ μία μαρμάρινη πλάκα στην καινούρια καγκελόπορτα της εισόδου κάνει γνωστό στους επισκέπτες και τους περαστικούς ότι πρόκειται για τα αρχοντικά των Εθνικών Ευεργετών Ευάγγελου και Κων/νου Ζάππα.
Πρέπει να γίνουν πολλά
Φυσικά, τα παραπάνω είναι μόνο μια καλή αρχή. Απομένει να γίνουν πολλά ακόμη ώσπου να φτάσουμε στην πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχοντικών Ζάππα που πρέπει να είναι και ο τελικός στόχος του ελληνικού Κράτους, καθώς η σημασία τους ως ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία είναι μεγάλη.
Το κόστος αυτό είναι σημαντικό και δύσκολα θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, αν και πρέπει να γίνει προσπάθεια για κάτι τέτοιο εκ μέρους των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.
Μέχρι να γίνει αυτό, οι μικρότερης έκτασης επεμβάσεις είναι ανάγκη να συνεχιστούν με την αποκατάσταση ορισμένων γκρεμισμένων τοίχων, την τοποθέτηση φωτισμού, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για τους επισκέπτες κ.λ.π., ώστε να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα αρχοντικά των Ζαππαίων.
Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …