Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συζήτηση Ντούλε - Ράμα στην αλβανική Βουλή για τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Συζητήθηκε στην αλβανική Βουλή, παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Βαγγέλης Ντούλες, η Επίκαιρη Επερώτηση που είχε καταθέσει και αφορούσε την πρόοδο και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των κυβερνητικών πολιτικών στο πλαίσιο των διαδικασιών ολοκλήρωσης.

Η κυβέρνηση δεν σέβεται τις μειονότητες

Στην ομιλία του, ο Βαγγελης Ντούλες σημείωσε ότι δεν έχουμε δει τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη διαστασιολόγηση της πολιτικής της Αλβανίας προς τις εθνικές μειονότητες.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους κατέθεσα την Επίκαιρη Επερώτηση είναι ότι υπάρχει μια θετική κατάσταση για τη χώρα μετά την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για την ένταξη στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η χώρα απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα αποκλίσεων που υπάρχουν μεταξύ μας, μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της ζωής της χώρας. Δυστυχώς δεν βλέπουμε να αναλαμβάνετε τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποσκοπούν διαστασιολόγηση της πολιτικής της Αλβανίας προς τις μειονότητες. Η προτεραιότητα αυτή έχει μείνει εκεί που ήταν, την στιγμή που στο κεφάλαιο της ΕΕ, τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι απ' τις πιο θεμελιώδης μεταρρυθμίσεις.»- είπε ο κ. Ντούλες.
Δήλωσε επίσης ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η δημιουργία συνθηκών για εντάσεις στην χώρα, μαστίζει περισσότερο τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων. Απευθυνόμενος στον Αλβανό πρωθυπουργό είπε,
«Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κατέθεσα την Επερώτηση είναι οι επισκέψεις σας στο Βελιγράδι και στο Πρέσεβο, όπου μιλήσατε για μια αξιοζήλευτη κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δικαιώματα οικουμενικά, αλλά δυστυχώς θέλοντας και μη υποπέσατε σε λάθη. Στην έκθεση προόδου του 2014 γίνετε αναφορά για μια ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την κυβέρνηση που θα εξετάζει παρατηρήσεις και συστάσεις που προέρχονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχέση με τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Θα ήθελα να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της επιτροπής που έχει συσταθεί και του έργου που έχει επιτελέσει έως τώρα».

Παράδειγμα προς μίμηση η Αλβανία για τον σεβασμό των μειονοτήτων

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στην επερώτηση του κ. Ντούλε χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη απάντηση που έχει γίνει καραμέλα του ίδιου αλλά και τν βουλευτών του στα θέματα που αφορούν τις μειονότητες:
«Η Αλβανία μπορεί να δώσει διαλέξεις στις γειτονικές χώρες για τον σεβασμό των μειονοτήτων. Η Αλβανία είναι ένα παράδειγμα στον τομέα αυτό και οι άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να πάρουν παράδειγμα από εμάς
Αν υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε σαν Αλβανοί να είμαστε υπερήφανοι στον κόσμο αλλά και από τους γείτονες του Βορρά και του Νότου, είναι η συμπεριφορά μας με τις μειονότητας που τους φερόμαστε σαν Αλβανούς στην Αλβανία».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι θα ήταν μεγάλη απαίτηση να μιλήσει για την αριστεία, αλλά στην Αλβανία υπάρχει μια κατάσταση και μια σχέση με τις μειονότητες, όπου δεν υπάρχει πουθενά αλλού στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σε χώρες της ΕΕ ή σε εκείνες τις χώρες που διεκδικούν την ένταξή τους στην ΕΕ.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση και καμιά στιγμή στην κοινή ιστορία μας όπου στην επικράτειά μας, σ' αυτή την πλευρά των συνόρων, η μειονότητα να αντιμετωπίζεται ως ένα πρόβλημα ούτε υπήρξαν ποτέ παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους ως μειονότητας. Είναι η αξία όλων των Αλβανικών κυβερνήσεων να είναι συνεπείς σε σχέση με τις μειονότητες και στην προσπάθεια για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων. Στην Αλβανία δεν υπήρχαν, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για τις μειονότητες, αντιθέτως υπάρχει μια πλήρης προθυμία για τέλεια νομοθεσία», τόνισε ο Ράμα.
«Για πρώτη φορά τα μειονοτικά σχολεία είναι εξοπλισμένα με κείμενα στα ελληνικά. Στα μειονοτικά σχολεία παρέχονται σχολικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα, έχουμε δημιουργήσει συνθήκες που κανένα από τα παιδιά των μειονοτήτων δεν αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις. Η εισαγωγή της ελληνικής ως ξένης γλώσσας είναι μια έκφραση της βούλησης μας.»

Η Χιμάρα είναι αλβανική πόλη και όχι μειονοτική

«Κλείνοντας αυτή την επερώτηση, θα ήθελα να πω για το ζήτημα της Χιμάρας στον κ. Ντούλε να το αφήσει απ' έξω, διότι δεν έχει σχέση με τις μειονότητες που ο ίδιος και το κόμμα του εκπροσωπεί. H Χιμάρα είναι εξ ολοκλήρου αλβανική πόλη, όπως το Kukes και η Tropoja. Όσο θα είναι στην εξουσία το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε αυτή τη χώρα, η Χιμάρα δεν θα είναι ποτέ θέμα συζήτησης που αφορά το ΚΕΑΔ. Η Χιμάρα δεν είναι μειονότητα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε ως μια περιοχή η οποία έχει αδικηθεί όπως υποστηρίζει ο κ. Ντούλες. H Χιμάρα δεν είναι μειονότητα, δεν είναι μια περιοχή που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ή πρέπει να θεωρηθεί ως μια περιοχή όπου πλήττονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων»

Η διοικητική μεταρρύθμιση παραβιάζει την Σύμβαση Πλαίσιο

Ο Βαγγέλης Ντούλες διατύπωσε τις επικρίσεις σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, παραβιάζει τη Σύμβαση πλαίσιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Δεν έχω καμία προσωπική αναστολή όπως εσείς αναφέρετε ούτε κάνω χατίρια αλλά αναφέρομαι σε θεσμικές παρατυπίες. Υπάρχει παραβίαση του άρθρου 16 της Σύμβασης Πλαίσιο και θα πρέπει να σας το αναλύσουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες για την διοικητική μεταρρύθμιση»

Η απογραφή του 2011

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ Ντούλε και Ράμα ήταν η απογραφή του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε, η τακτική της απογραφής δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αριθμό των Ελλήνων στην Αλβανία.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τα προβλήματα της απογραφής λόγω των συνθηκών κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε, αλλά η Αλβανία δεν συγκρίνετε με την Ελλάδα που σύμφωνα με τον ίδιο στην απογραφή του 2011 στην Ελλάδα ζούσαν 480.000 Αλβανοί μετανάστες. O "αλβανόφωνος πληθυσμός" στην Ελλάδα δεν έχει συμπεριληφθεί ποτέ σε στοιχεία απογραφής της Ελλάδας και αυτό λόγω των πιέσεων και της πολιτικής που ασκείται στην χώρα.

Βρείτε τα με την Μπεζιάνη

O Αλβανός πρωθυπουργός προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του συστήνοντας στον κ. Ντούλε να απευθυνθεί στον κυβερνητικό θεσμό για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Συγκεκριμένα στην Κρατική επιτροπή για τις μειονότητες και την ελληνικής καταγωγής πρόεδρό, κα Κων/να Μπεζιάνη.
«Ο κυβερνητικός θεσμός για τα θέματα των μειονοτήτων, διοικείτε απ' την γνωστή σε όλους μας Κωνσταντίνα που προέρχεται απ' την Ελληνική μειονότητα. Προσωπικά έχω δεχθεί και πολλές φορές συγχαρητήρια διότι όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση σεβαστήκαμε την εκλογή της στην θέση αυτή και δεν την αλλάξαμε. Αν εσείς κ. Ντούλε έχετε προβλήματα με την Κωνσταντίνα βρείτε λύση»

Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …