Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σοσιαλιστική πρόκληση στην Πρεμετή

Στα πλαίσια της κατάρτισης των συνδυασμών του για τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου 2015 ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΚ προέβη σε μία ακόμη βαρύτατη πρόκληση για την Ορθόδοξη κοινότητα. Στην πόλη της Πρεμετής, στην ευρύτερη Περιφέρεια Αργυροκάστρου ανακοίνωσε ως υποψήφιο το νυν Δήμαρχο Γκιλμπέρτ Γιάτσε (Gilbert Jaçe). Γνωστό το όνομα αυτό ως υπεύθυνος για τα επεισόδια τον Αύγουστο 2013 όταν βγάζοντας απ’ το Ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στο κέντρο της Πρεμετής σημειώθηκαν βιαιοπραγίες εις βάρος του Ορθόδοξου κλήρου και ιεροσυλίες πετώντας ιερές εικόνες και άγια σκεύη στα αυτοκίνητα καθαριότητας του Δήμου. Οι εικόνες είναι γνωστές και παραμένουν ζωντανές. Μάλιστα τα επεισόδια είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και των υπολοίπων Χριστιανών της Αλβανίας (Καθολικοί και Ευαγγελιστές) ταυτόχρονα και του διεθνούς πολιτικού παράγοντα και της Ελλάδας δια του Υπουργείου Εξωτερικών. Κορυφαία παραμένει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που την ενέργεια αυτή του Gilbert Jaçe, θεωρεί ως πρώτη πράξη ισλαμικής τρομοκρατίας στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

Το θέμα πέρασε και σε επίσημες εκθέσεις με βασική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και εκείνη του Στέητ Ντιπάρτμεντ όπου αμφότεροι επισημαίνουν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον τις ενέργειες των αρμοδίων πολιτειακών παραγόντων της Αλβανίας για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης για την επαναφορά της κοινότητας των πιστών στο Ναό τους.
Εκ τότε έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και παρά την επιμονή από πλευράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας λύση δεν έχει βρεθεί. Οι πιστοί μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν στο προαύλιο του Ναού και ακόμη μια χρονιά τέλεσαν την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο υπαίθριο. Για οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικές ελευθερίες αυτό έχει θεωρηθεί απ’ τη μια ως επιμονή των πιστών για τον ιερό τους χώρο και απ’ την άλλη ως η καλύτερη τους διαμαρτυρία για την ανένδοτη στάση του Δημάρχου.
Πληροφορίες απ’ την Ορθόδοξη κοινότητα της Πρεμετής αναφέρουν μάλιστα ότι ο Δήμαρχος αυτός είναι απ’ τους βασικούς παράγοντες που έχουν δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και επιμένει στην δήμευση τόσο του κτίσματος του Ναού όσο και της γύρω περιοχής στην οποία φαίνεται ότι θέλει να εξυπηρετήσει κατασκευαστικά σκοτεινά συμφέροντα. Ας μην διαφεύγει το γεγονός ότι η επιμονή του Ράμα να τον κατεβάσει εκ νέου υποψήφιο οδήγησε στην απομάκρυνση απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΚ του Ορθόδοξης καταγωγής βουλευτή της περιοχής Βλαντιμίρ Κώστα. Στη σκληρή δήλωση απομάκρυνσης του ο κ. Κώστα καταγγέλλει τη διαπλοκή Ράμα – Γιάτσε – Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Εκδοτών της γνωστής μας επίσης εφημερίδας «ΝΤΙΤΑ». Πρόκειται για την εφημερίδα που εδώ και μήνες πρωτοστατεί με συκοφαντικά άρθρα κατά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και προσβολές στο πρόσωπο και τη μνήμη του Αγίου Κοσμά. Οι δε εκδότες της είναι τέκνα της βουλευτού και πρώην ΥΠΕΞ κα. Άρτα Ντάντε με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα. Απ’ την άποψη αυτή γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική η υπόθεση και αναμένεται με ενδιαφέρον η εκλογική συμπεριφορά των Χριστιανών της πόλης της Πρεμετής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, πολλοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής και που έχουν με την αναδιοργάνωση της επικρατείας στον ίδιο Δήμο. Είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν φιλοξενήσει με δικά τους έξοδα διαμονής διατροφής και αποζημίωσης τους άντρες των ειδικών δυνάμεων της προεδρικής φρουράς που τότε εμφανίστηκαν ως άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας και είχαν ασκήσει επί διημέρου πογκρόμ εις βάρος των Ορθοδόξων της Πρεμετής.
Για το ρεπορτάζ να επισημανθεί ότι τον συγκεκριμένο υποψήφιο παρουσίασε στο κοινό της Πρεμετής ο ομογενής βουλευτής Αργυροκάστρου του ΣΚ Αναστάς Αγγέλι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …