Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα υπέροχο νεοκλασσικό στο κέντρο της Κορυτσάς, περιμένει υπομονετικά την ανακατασκευή του

Το κτίριο (που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης), έχει δει όλα τα σημαντικά γεγονότα του εικοστού αιώνα να περνούν από μπροστά του.
Έχει φιλοξενήσει στους χώρους του τον Γιώργο Σεφεριάδη, ως Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος. Εδώ έμεινε και εργαζόταν ο ποιητής και εδώ έχει γράψει σημαντικά ποιήματά του και πολλά από τα φλογερά ερωτικά του γράμματα στη Μαρώ. Γι αυτό και, από την διετία 1936-37, που υπηρέτησε στην Κορυτσά, το κτίριο αναφέρεται από όλους τους ντόπιους ως «κτίριο Σεφέρη».
Μετά από πολλές περιπέτειες, το κτίριο αγοράστηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998, για να επισκευαστεί και να μεταφερθεί και πάλι εκεί το Γενικό Προξενείο. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, η κακή κατάσταση του κτιρίου έχει μεταβληθεί σε ερειπωμένη κατάσταση, χάρη στους εμπόρους οικοδομικών υλικών, οι οποίοι, αργά τη νύχτα, προοδευτικά, το απογυμνώνουν κομμάτι-κομμάτι, ώσπου, σε λίγο καιρό, το κτίριο θα έχει εξαυλωθεί, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Αν προστεθεί σ’ αυτά η χρήση του από τοξικομανείς, αλλά και η χρήση του ως ανεπίσημης χωματερής, προκύπτει η πλήρης εικόνα.
Πέρα από την αυτονόητη τεράστια ιστορική και πολιτιστική του αξία, η ανακατασκευή του, εκτός από τεράστια δημοσιότητα, τόσο στην Αλβανία, όσο και στην Ελλάδα, θα προκαλούσε ενθουσιασμό και θα αναθάρρυνε τους ομογενείς μας, θα αποτελούσε και πάλι σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Περιοχή -και όχι μόνο για την Κορυτσά- και θα ανύψωνε το κύρος μας ως χώρας.
- See more at: http://www.himara.gr/4461-ena-yperoxo-neoklasiko-sto-kentro-tis-korytsas-perimenei-ypomonetika-tin-anakataskevi-tou#sthash.6jqiVfR6.dpuf

Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο