Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πρώτη Πανορθόδοξος Σύνοδος εδώ και 1200 χρόνια ενδέχεται να ακυρωθεί στην Τουρκία Η Σύνοδος πρόκειται να συγκληθεί στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στον τόπο όπου το 381 μ.Χ. εγράφη το Σύμβολο της ΠίστεωςΕδώ και πενήντα χρόνια, η πρώτη Πανορθόδοξος  Σύνοδος, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ενώ η τελευταία πραγματοποιήθηκε πριν από πάνω από χίλια χρόνια.


Η «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» ή «Πανορθόδοξος Σύνοδος 2016» που έχει προγραμματισθεί να συγκληθεί τον Μάιο του 2016, ενδέχεται να απειληθεί από την τρέχουσα διεθνή πολιτική.

Η άνευ προηγουμένου, ιερατική σύγκληση,  έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή τους επικεφαλής των 14 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων  Εκκλησιών του Κόσμου, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και έδρα της οικίας του Βαρθολομαίου, του «Πρώτου μεταξύ των Ίσων» των Ορθόδοξων ηγετών.

«Απλώς, για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάσθηκαν δεκαετίες για την επίτευξη της συναίνεσης σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης» είπε ανώτερος κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι « Υπάρχουν πολλές ίντριγκες και πολιτικές διεργασίες».

«Οι Ρώσοι δεν εμπιστεύονται τον Πάπα, οι Έλληνες θέλουν καλύτερες σχέσεις με τη Ρώμη, στη συνέχεια, υπάρχει το όλο πρόβλημα της Ουκρανίας… είναι περίπλοκα» κατέληξε σε ένα μήνυμά του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Όποια και αν ήταν εσωτερική ορθόδοξη πολιτική που μαστίζει επί χρόνια την Ορθοδοξία και δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει μια Σύνοδο, τώρα τα πράγματα  με τη  διεθνή πολιτική και τη γεωπολιτική απειλούν την πραγματοποίηση της Συνόδου, που επρόκειτο να συγκληθεί στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στον τόπο όπου το 381 μ.Χ. έγινε εγράφη το Σύμβολο της Πίστεως.

Ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακούμτσουκ, αξιωματούχος στις διορθόδοξες σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπαινίχθηκε μια πιθανή αναβολή και επιπλέον και μια αλλαγή του τόπου (της χώρας για τη Σύνοδο).

«Δεν είναι γνωστό πότε θα λάβει χώρα», είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις αρχές Δεκεμβρίου. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί (με την Τουρκία) είναι πολύ πιθανόν η Σύνοδος να γίνει αλλού. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε από τώρα», είπε.

Η αλυσίδα των γεγονότων που απειλούν τη Σύνοδο άρχισε από την Τουρκία, όταν κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, που οδήγησε στη διπλωματική κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια σειρά από κυρώσεις, αναστολές έργων, απαγορεύσεις τουρκικών εισαγωγών και ακυρώσεις ταξιδιών χωρίς βίζα για τους Ρώσους στην Τουρκία κ.ά.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο,  αντέδρασε επίσης, ανακαλώντας από ένα ταξίδι στην Τουρκία ενός υψηλού επιπέδου Ρώσου Μητροπολίτη, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για συνομιλίες προετοιμασίας για το επερχόμενο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Paul Antonopoulos on December 24, 2015 in  ‘Al Masdar’

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …