Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επίσκεψη Κέρι στην Αλβανία και προτροπές στην κυβέρνηση Ράμα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, παρότρυνε την αλβανική πολιτική τάξη να ολοκληρώσει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα της Δικαιοσύνης, που θα καταστήσει αδύνατον σε ατομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρήσουν στην πολιτική, και θα τιμωρήσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα περιέγραψε τις σχέσης της χώρας του με την Ουάσινγκτον ως «ειδικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ο πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε κατά τη διάρκεια δηλώσεων μαζί με τον κ. Κερι, μετά τη συνάντησή τους, ότι «η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που έχουν σταθεί στο πλευρό τους».
«Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Τζον Κέρι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλβανίας» δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έφθασε χθες γύρω στις 10:30, ώρα Ελλάδας, στην αλβανική πρωτεύουσα για τρίωρη επίσκεψη.
Τον κ. Κέρι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι.
Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με συνοδεία από αέρος στρατιωτικού ελικοπτέρου, έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ράμα.
Στο επίκεντρο τον συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της θρησκευτικής τρομοκρατίας, το Κόσοβο, το πολυσυζητημένο θέμα τον μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, και το θέμα της υποδοχής στην Αλβανία 2.000 Ιρανών μουτζαχεντίν της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ», που βρίσκονται στο στρατόπεδο «Ελευθερία» στο Ιράκ και προστατεύονται από τους Αμερικανούς που τους θεωρούν αντιπολίτευση της ιρανικής κυβέρνησης.
Ο Αμερικανός υπΕξ συναντήθηκε επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.
Είναι η πέμπτη επίσκεψη Αμερικανού επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αλβανία. Ο πρώτος που επισκέφτηκε τα Τίρανα το 1991 ήταν ο Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που βρέθηκε στη χώρα μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η δεύτερη ήταν το 2000, της Μαντλίν Ολμπράιτ, και η τρίτη το 2003 του Κόλιν Πάουελ, η επίσκεψη του οποίου έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Την 1η Νοεμβρίου 2012, επισκέφθηκε τα Τίρανα η τότε υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, στο πλαίσιο περιοδείας στα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην περιοχή.
Ορόσημο στις αλβανο- αμερικανικές σχέσεις, όπως χαρακτηρίζεται, είναι η επίσκεψη το 2007 του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος από τα Τίρανα ανακοίνωσε δημόσια τα σχέδια για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …