Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κα Ελένη Σουρανή στο βορειοηπειρωτικό χώρο


Την πρώτη της επίσκεψη, μετά την μόλις ενός μήνα παραμονής της στα Τίρανα , η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κύρια Ελένη Σουρανή, την πραγματοποίησε στον βορειοηπειρωτικό χώρο.
Ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης, συνοδευόμενη από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειο Τόλιο και την Σύμβουλο Επικοινωνίας στην Ελληνική Πρεσβεία κα Μυρένα Σερβιτζόγλου, παρευρέθη στην Θεία Λειτουργία και την τελετή των εγκαινίων του Ιερού Ναού «Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» στο Μεσοπόταμο, εγκαίνια που έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριότατο Αναστάσιο.
Την ίδια μέρα η κυρία Πρέσβης επισκέφτηκε τα γραφεία της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στους Αγίους Σαράντα. Την κ. Πρέσβυ υποδέχτηκαν ο Γ. πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παπάς, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελος Ντούλες και τα μέλη του Γενικού Προεδρείου της Ομόνοιας, με τα οποία η κυρία Πρέσβης είχε μια ζεστή και εποικοδομητική συνομιλία.
Η κυρία Σουρανή μεταξύ άλλων παρότρυνε τα μέλη του Προεδρείου για περισσότερη οργάνωση στα ομογενειακά και ενότητα. «Ο Ελληνισμός σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ανάφερε η κυρία Πρέσβης, έχει καλά στελέχη, έχει αξιόλογους ανθρώπους και πάντοτε αντιμετωπίζει αυτά τα δύο προβλήματα. Το ένα είναι έλλειψη οργάνωσης και το άλλο η ύπαρξη πολλών αρχηγών. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί ο καθένας από σας έχει κάτι να προσφέρει, μπορεί να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο. Χρειάζονται όλοι οι ρόλοι. Έχουμε ανάγκη από το καθετί που ο καθένας μπορεί να προσφέρει. Περιφρουρείστε την ίδια την μειονότητα. Είναι σημαντικό να είστε ενωμένοι και να συνεργαστείτε μεταξύ σας. Οι Έλληνες, συνέχισε η κα Πρέσβης πάντοτε διαφωνούσαν και η διαφωνία είναι καλό συστατικό στο διάλογο, εφόσον γίνεται καλοπροαίρετα, εφόσον δε γίνεται από ποταπά κίνητρα»
Το βράδυ η Πρέσβης κ Σουρανή παρευρέθη στο μοναστήρι της Παναγίας της Κωσταρίτισσας στο χωριό Κώσταρι Νομού Δελβίνου, όπου εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι κάτοικοι από όλα τα γύρω, ακόμα και απόμακρα μέρη, συγκεντρώνονται να προσκυνήσουν με ευλάβεια, να ξενυχτήσουν και να οργανώνουν λαϊκό ξεφάντωμα μέχρι τις πρωινές ώρες. Είχε μια θερμή συνομιλία με τους παρευρισκόμενους όπου την περίμεναν θερμά, επισκέφτηκε το σπήλαιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται το πανάρχαιο μοναστήρι.
Την ημέρα της γιορτής της Μητέρας του Χριστού, συνοδευόμενη από το Γ. Πρόξενο Βασίλειο Τόλιο και την Σύμβουλο Επικοινωνίας Μυρένα Σερβιτζόγλου, παρευρέθησαν στη Θεια Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Παναγίας της Θεοτόκου», στο Δέλβινο, όπου χοροστάτησε ο Μακαριότατος κκ. Αναστάσιος μαζί με τους Μητροπολίτες Αργυροκάστρου Δημήτριο και Αμαντίας Ναθαναήλ. Να τονίσουμε πως πριν από 25 χρόνια η εκκλησία ήταν καταστραμμένη και ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ένα ευχέλαιο στη μικρή ράχη, έξω στη φύση, εκεί που κάποτε δέσποζε υπερήφανη η μεγάλη εκκλησία της πόλης.
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …