Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Τσίπρας θα δει τον Ράμα στις Βρυξέλλες – Θα ζητήσει «έλεος» ο Αλβανός πρωθυπουργός;

 Ο Τσίπρας θα δει τον Ράμα στις Βρυξέλλες – Θα ζητήσει «έλεος» ο Αλβανός πρωθυπουργός;
Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχει πάρει θερμά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει προγραμματίσει μια σειρά επαφών με ηγέτες κρατών της χερσονήσου μας.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή την Αλβανία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή, ως η ισχυρότερη στρατιωτικά, γεωπολιτικά και -παρά την κρίση- οικονομικά χώρα, αναλαμβάνει ξανά τον κεντρικό της ρόλο που είχε εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια από διακυβερνήσεις εσωστρεφείς, δίχως γεωπολιτική αντίληψη, έρμαια κοτζαμπάσικου μικροκομματισμού και αμετροεπούς βρυξελλολατρίας.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που είναι υπέρμαχος της πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αντιλαμβάνεται όσο λίγοι τον σημαντικό ρόλο και ευθύνη της πατρίδας μας στη βαλκανική χερσόνησο, έχει στο πρόγραμμά του να συναντήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στις 25 Μαΐου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται για μια συνάντηση μεγάλης σημασίας για τον Αλβανό πρωθυπουργό αφού ο Έντι Ράμα έχει πέσει στη δυσμένεια της Αθήνας εξαιτίας της παραβίασης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, της υποδαύλισης του «τσάμικου» και ευρύτερα των εθνικισμών περί «Μεγάλης Αλβανίας», όπως και των κατηγοριών που αντιμετωπίζει από την αντιπολίτευση της χώρας του που σχετίζονται με την καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών.
Ο Έντι Ράμα αντιμετωπίζει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα. Εξαιτίας των στενών του σχέσεων με τον Τζορτζ Σόρος και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν ο Έντι Ράμα θα ζητήσει το έλεος του Αλέξη Τσίπρα, πάντως η πάγια εθνική γραμμή είναι ότι η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλων χωρών και ο Έντι Ράμα απέχει παρασάγγες από την εκπλήρωση των όρων που του έχει θέσει η Αθήνα και αφορούν και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Στις 31 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της Κροατίας.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί με τη σειρά του την Κροατία για να συμμετάσχει στις εργασίες της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη (SEECP), γνωστή και ως Διαβαλκανική, η οποία θα διεξαχθεί από τις 30 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου στο Ντουμπρόβνικ.
Τον Ιούλιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παραστεί και στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Σερβίας, που θα συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη.
Στο πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία, είναι μια σειρά από επαφές με τη βουλγαρική ηγεσία για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
https://www.tribune.gr/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν 950 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν εσπευσμένα 70 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία (πρώτη  αποστολή) ενώ τους επόμενους  μήνες θα αποσταλούν άλλα 180 τα οποία  θα ανέλθουν συνολικά σε  950, εξοπλίζοντας τον αλβανικό στρατό για χερσαίες επιχειρήσεις . Πρόκειται για μια σαφή και κατηγορηματική κίνηση της Ουάσιγκτον στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο και την ένταση  που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί «φουρνιές» Αλβανών από Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο