Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεριζώνουν τους Έλληνες για να κρατηθούν στην εξουσία

 
Ειδοποιητήρια έξωσης έλαβαν εκ νέου 19 οικογένειες στη Χειμάρρα σε αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Προβληματικός μήνας... ο Οκτώβριος για την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. Ηταν πριν από έναν χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου 2016, όταν 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας είδαν στην πόρτα τους ειδοποιητήρια υπογεγραμμένα από τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο Γιώργο Γκόρο, που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν εντός πέντε ημερών τις οικίες τους γιατί αυτές θα κατεδαφίζονταν στον βωμό ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου αστικής «ανάπλασης».
Στο άκουσμα της είδησης, έμελλε τότε να ξεσπάσει σάλος αντιδράσεων από την πλευρά της ελληνικής μειονότητας και την Αθήνα, με αποτέλεσμα τελικώς οι επίμαχες κατεδαφίσεις να μείνουν στα χαρτιά. Σήμερα, ωστόσο, έναν χρόνο μετά και ενώ η Αλβανία πλέον κλονίζεται από ένα σκάνδαλο μεγατόνων σε βάρος υπουργών που κατηγορούνται για... εμπόριο ναρκωτικών και όπλων (ένα σκάνδαλο που φτάνει μέχρι και το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού Εντι Ράμα), η ελληνική μειονότητα βρίσκεται και πάλι... στο στόχαστρο ειδοποιητηρίων.
Στο ίδιο έργο θεατές... συνολικά 19 οικογένειες Βορειοηπειρωτών, των οποίων τα σπίτια και οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο κέντρο της Χειμάρρας, έλαβαν προχθές ειδοποιητήρια που τις καλούν να εκκενώσουν τις εστίες τους, καθώς αυτές πρόκειται να κατεδαφιστούν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καλούμενη «αστική αναγέννηση».
Η Επιθεώρηση Χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε στους κατοίκους ειδοποιητήρια με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου, που φέρουν την υπογραφή του επικεφαλής της Επιθεώρησης Ρενάτο Χόνταϊ, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών.
Στην ελληνική πλευρά επικρατούσε ανησυχία από πριν, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι το καθεστώς Εντι Ράμα ίσως επιχειρήσει να παίξει το χαρτί του εθνικισμού κατά των Ελλήνων ως αντιπερισπασμό, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Αλβανίας από το σκάνδαλο της τελευταίας εβδομάδας.
Ο λόγος για μια υπόθεση στο πλαίσιο της οποίας ενοχοποιούνται εκλεκτοί υπουργοί της κυβέρνησης Ράμα (ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι κ.ά.) ως «νονοί» σε αλβανοϊταλικό κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών και όπλων. Δυστυχώς οι ελληνικοί φόβοι περί αλβανικού αντιπερισπασμού έμελλε να επιβεβαιωθούν στην πράξη, με τα 19 νέα ειδοποιητήρια.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ράμα στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα σε μια προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή της αλβανικής κοινής γνώμης από το σκάνδαλο. Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλάει για «ξαφνική κίνηση του Δήμου Χειμάρρας» που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα αναβάλλονταν «μέχρις ότου οι κάτοικοι να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας».
Η κίνηση του αλβανικού καθεστώτος έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα, εντός των αλβανικών συνόρων (στις σχέσεις του Ράμα με την ελληνική εθνική μειονότητα) και εκτός (στις σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με την Ελλάδα και τον διεθνή παράγοντα, ενώ τα Τίρανα φιλοδοξούν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ τους πρώτους μήνες του 2018).
Η αλβανική κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τους «έξω» ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα μέσα στο 2017. Το σκηνικό, ωστόσο, δείχνει πλέον να αλλάζει, καθώς ο Ράμα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, να καλείται να απολογηθεί για ένα κολοσσιαίο σκάνδαλο από το οποίο πολύ δύσκολα θα καταφέρει να βγει αλώβητος.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω και οι επόμενες κινήσεις στον άξονα Αθήνας-Τιράνων. Οι συζητήσεις που είχαν γίνει για πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κοτζιά και Μπουσάτι μέσα στον Νοέμβριο, πλέον αναθεωρούνται μέχρι νεωτέρας. Εκείνο που παραμένει αμετακίνητο είναι η θέση της Αθήνας να συνδέει άμεσα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
«Προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί μέτρα καταστροφής περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας... Πολλοί δε την ερμηνεύουν ως πράξη που αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της αλβανικής κοινής γνώμης από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει με το ναρκεμπόριο. Ελπίζουμε να μην είναι έτσι» σημειώνει με χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 20ης Οκτωβρίου 2017
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …