Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνορθόδοξη Ναοί της περιοχής Κορυτσάς - Kisha Orthodhokse të zonës së Korçës
Kisha e Shën Gjergjit në Shipskë

Kisha e Shën Gjergjit në Shipskë gjendet në hyrje të fshatit rreth 5 km larg Voskopojës(25km larg qytetit të Korcës). Është ngritur në shek 17 dhe i përket grupit të bazilikave të Voskopojës.
Është bazilikë trenefshe me sistem mbulimi të përbërë prej qemerësh kupolash dhe harqesh. Dy rradhë kolonash e ndajnë hapësirën e naosit në tre nefe. Kisha e Shën Gjergjit është pikturuar në shek.17. Një ambient i kishës, në anën jugore, i është kushtuar Shën Naumit. Kjo është një shtesë e vonshme. Kishëza e Shën Naumit është pikturuar në shek.18. 
Ναός Αγίου Γεωργίου Σίπσκα (Υπισχίας).
Ο Ναός Αγίου Γεωργίου Σίπσκα (Υπισχίας) βρίσκεται στην είσοδο του ομωνύμου χωριού το οποίο βρίσκεται 5 χλμ μακριά από την Μοσχόπολη ( 25 χλμ από την Κορυτσά). Κτίστηκε το 17 αιώνα και ανήκει στην ομάδα των βασιλικών ναών της Μοσχοπόλεως. Ο ναός είναι τρίκλινος Βασιλικός με σύστημα κάλυψης αποτελούμενο από καμάρες, θόλους και τόξα. Δύο σειρές από κίονες και χωρίζουν τον κύριο ναό σε τρείς κλίτες. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου έχει τοιχογραφηθεί κατά τον 17 αι. Ένας χώρος του ναού στην νότια πλευρά, έχει αφιερωθεί στον Όσιο Ναούμ. Αυτός είναι ένας χώρος του ναού που προστέθηκε αργότερο. Το παρεκκλήσι  του Οσίου Ναούμ έχει αγιογραφηθεί τον 18 αιώνα.

Kisha e Ristozit.
Kisha e Ristozit ndodhet në fshatin Mborje, 2 km larg qytetit të Korcës, në juglindje të Shqipërisë. Është ndërtuar në shek.14, kur kjo zonë ishte në varësi të principatës së Muzakajve. Kisha përbëhet nga naosi I cili ka një planimetri kryqi të brendashkruar pa mbështetje të lirë dhe nga hajati. Pikturimi I kishës është bërë në vitin 1389. Ajo është rënuar pjesërisht nga inkuzicionet turke. Më pas kisha është ringritur me teknikën e vjetër. Është shpallur monument kulture në vitin 1974.

Ναός της Αναλήψεως στην Εμπορία Κορυτσάς
Ο Ναός της Αναλήψεως βρίσκεται στο χωριό Εμπορία, 2 χλμ μακριά από την Κορυτσά, στα νοτιοανατολικά της Αλβανίας. Έχει κτιστεί το 14 αιώνα όταν η περιοχή αυτή άνηκε στον Πριγκιπάτο των Μουζακέων. Ο Ναός αποτελείτε από το κύριο ναό που είναι σχεδιασμένο κατά τον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς  χωρίς στήριξη και από το νάρθηκα. Η αγιογράφηση του ναού έχει γίνει  το 1389.  Αυτό εν μέρει έχει καταστραφεί από της τουρκικές λεηλασίες. Αργότερα ο ναός έχει ανακαινιστεί με παλαιές μεθόδους. Είναι μνημείο πολιτισμού από το 1974.


Manastiri i Shën Pjetrit në Vithkuq

Manastiri i Shën Pjetrit ndodhet rrëzë një kodre në afërsi të fshatit Vithkuq rreth 23 km larg qytetit të Korcës, në juglindje të Shqipërisë. Është ndërtuar në shek.18. Në manastir zhvilloheshin aktivitete kulturore, arsimore e kishtare. Afresket, janë pikturuar nga vëllezërit Zografi, ndërsa ikonostasi është punuar nga dy mjeshtra të zonës së Oparit. Është një ansambël kishtar me kupolë. Catia është e mbuluar me rasa guri. Në krah të manastirit është edhe kisha e Shën Kozmait e Damianit. Në këtë kishë rruheshin eshtrat e të vdekurve. Edhe sot ka rreth 200 kafka dhe eshtra njerzish. Manastiri I Shën Pjetrit është shpallur monument kulture në vitin 1948.Është I vizitueshëm në cdo stinë të vitit.
Η Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Πέτρου  στο Βυθκούκι Κορυτσάς.
Η Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Πέτρου βρίσκεται στην βάση ενός λόφου στο χωριό Βυθκούκι  23 χλμ από την πόλη της Κορυτσάς, στα νοτιοανατολικά της Αλβανίας. Έχει κτιστεί το 18 αιώνα. Η  Ι. Μονή ανέπτυσσε εκκλησιαστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο. Η αγιογράφηση έγινε από τα αδέρφια Ζωγράφου, ενώ το εικονοστάσι έχει δουλευτεί από δύο μάστορες της περιοχής Οπάρεος. Είναι ένα εκκλησιαστικό σύνολο με τρούλλο. Η σκεπή έχει καλυφτεί από πέτρινες πλάκες. Στο πίσω μέρος του καθολικού βρίσκεται και ο Ναός Αγίων Αναργύρων. Στο ναό είναι το οστεοφυλάκιο των κεκοιμωμένων μοναχών . Σήμερα βρίσκονται περίπου 200 κάρες μοναχών. Η Ιερά Μονή ανήκει στα μνημεία πολιτισμού από το 1948. Μπορεί κανείς να την επισκεφτεί κάθε εποχή του χρόνου και αφού έρθει σε επαφή με τον πατέρα Δημήτριο Πρίφτη.  

Kisha e Shën Thanasit
Kisha ndodhet në fshatin Voskopojë, 21 km larg qytetit të Korcës, në pjesën juglindore të Shqipërisë. Është ndërtuar mbi një kodër. Është tipike e periudhës pasbizantine. Disa mbishkrime greqisht, në fasadën jugore, tregojnë se kisha është ndërtuar në vitin 1724 nga arkitektë nga fshati Krime, pranë Kosturit. Dallohet për zbukurimet e jashtme me copa qeramike dhe me gurrë shumëngjyrësh të futur në muraturë. Nga galeria e jashtme, e përbërë prej harqesh, shkohet në brendësi të kishës përmes një porte që ndodhet në pjesën jugore. Kreu shtatëcepësh i kishës paraqet një muraturë me gurrë qemeri të zbukuruar me shpendë dhe motive bimore.

Kisha e Shën Thanasit është një nga stolitë e cmuara të Voskopojës, pasi paraqet një ansambël pikturash murale, të realizuar nga vëllezërit Kostandin dhe Athanas Zografi në vitet 1744-1745. Nga brenda, kisha është e ndarë me rradhë kolonash në tri anijata. Në anën lindore, hijeroren e ndan nga anijatëzat, ikonostasi. Mbulesa e brendëshme e ndërtesës përbëhet nga kupola me varse që flenë sipër harqeve dhe nga kube muri. Një strukturë druri mban rasat e catisë, që mbulojnë kupolat nga jashtë. 
Është shpallur monument kulture në vitin 1948.
Ναός Αγίου Αθανασίου
Ο Ναός βρίσκεται στην Μοσχόπολη Κορυτσάς, 21 χλμ από την πόλη της Κορυτσάς, στην νοτιανατολική πλευρά της Αλβανίας. Έχει κτιστεί πάνω σε λόφο. Είναι τυπικός ναός της μεταβυζαντινής περιόδου. Μερικές επιγραφές στα Ελληνικά στην νότια πλευρά, δείχνουν πως έχει κτιστεί το 1724 από αρχιτέκτονες της πόλης Κριμέα, δίπλα στην Καστοριά. Διακρίνεται για την εξωτερική διακόσμηση με κεραμικά και με χρωματιστές πέτρες που έχουν εισαχθεί στο τοίχο. Η εξωτερική στοά, αποτελείτε από τόξα και σε οδηγεί στο εξωτερικό του ναού μια πόρτα που βρίσκεται νότια. Η επτάγονη είσοδος του ναού παρουσιάζει πέτρινο τοίχοδομία. Διακοσμημένες αψίδες σχεδιασμένες με μοτίβα πτηνών και φυτών.
Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου είναι ένα από τα ανεκτίμητα στολίδια της Μοσχοπόλεως , αφού παρουσιάζει ένα σύνολο τοιχογραφιών, που έχουν αγιογραφηθεί από τον Κωνσταντίνο και Αθανάσιο Ζωγράφου, κατά το 1744-1745. Εσωτερικά, ο ναός είναι διαχωρισμένος με κιονοστοιχίες σε τρείς κλιτές. Στην ανατολική πλευρά, το Ιερό το χωρίζει από τις κλιτές το εικονοστάσι. Η εσωτερική κάλυψη του κτιρίου αποτελείται από τρούλους με κρεμάστρες που αναπαύονται πάνω στα τόξα, τοίχωμα θόλου. Ξύλινη δομή στηρίζει τις σανίδες τις σκεπής που καλύπτουν τους τρούλους εξωτερικά. Είναι μνημείο πολιτισμού από το 1948.

Kisha e Shën Nikollës (Voskopojë)

Kisha ndodhet në fshatin Voskopojë, 21 km larg qytetit të Korcës, në pjesën juglindore të Shqipërisë. Ajo ndodhet vetëm pak metra larg qëndres se Voskopojes. Është ndërtuar në dekadën e dytë të shek.18. Ka formë klasike të mesjetës së vonë. Në kishë ruhen afreske të vjetra që prezantojnë rreth 100 figura biblike. Realizimi I pikturave murale është mundësuar nga piktorët Kostandin e Athanas Zografi dhe David Selenica.

Në hyrje është kambanarja, e ndërtuar, si e gjithë kisha, me gurrë. Në oborrin e kësaj kishe gjendet edhe varri i një ushtaraku francez të rrënë në Luftën e Parë Botërore.

Kisha e Shën Nikollës është shpallur monument kulture në vitin 1948.


Ναός Αγίου Νικολάου

Βρίσκεται στην Μοσχόπολη, 21 χλμ από την πόλη της Κορυτσάς, στην νοτιανατολική πλευρά της Αλβανίας. Πολύ κοντά με το κέντρο της Μοσχοπόλεως. Έχει κτιστεί κατά την δεύτερη δεκαετία του 18 αιώνα. Έχει την κλασσική μορφή του Ύστερου Μεσαίωνα. Στο ναό σώζονται παλαιές αγιογραφίες που περιέχουν τουλάχιστον 100 μορφές αγίων. Οι αγιογραφίες έχουν αγιογραφηθεί από τον Κωνσταντίνο και των Αθανάσιο Ζωγράφου και τον Δαβίδ Σελενίτσα. Στην είσοδο το καμπαναριό είναι πέτρινο όπως όλος ο ναός. Στην αυλή του ναού βρίσκεται και ο τάφος ενός γάλλος στρατιώτης που σκοτώθηκε κατά το Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άγιος Νικόλαος είναι μνημείο πολιτισμού το 1948.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …