Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H Θεσσαλονίκη τίμησε σε μεγαλειώση εκδήλωση τον επίσκοπο του χρέους και της θυσίας

H Θεσσαλονίκη τίμησε σε μεγαλειώση εκδήλωση τον επίσκοπο του χρέους και της θυσίας
«Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων»... Ένας πραγματικά δίκαιος άνθρωπος, ένας επίσκοπος που κατάφερε μόνος όσα ελάχιστοι μπορούν να καταφέρουν, που αγάπησε απέραντα τον Χριστό και τον πονεμένο άνθρωπο, χωρίς να συμβιβάζεται ποτέ στον αγώνα για το δίκαιο και την αλήθεια. Φτωχός σε χρήματα, πλούσιος όμως σε αρετές, πανύψηλος σε πνευματικό επίπεδο. Επίσκοπος σε ένα από τα πιο φτωχά μέρη της Ελλάδας, δεν πήρε αξία από τον τόπο, αλλά έδωσε αξία στην μικρή και δυσπρόσιτη Κόνιτσα. Το δράμα των Βορειοηπειρωτών όχι απλώς τον συγκίνησε, αλλά το ανέδειξε σε όλον τον Ελληνισμό και αν, ως νεοέλληνες, δεν έχουμε ξεχάσει πλήρως τη Βόρειο Ήπειρο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ίδιο. Όταν όμως κάποιος του χτυπούσε την πόρτα, άνοιγε και παρείχε απλόχερα βοήθεια ανεξάρτητα από εθνικότητα και πίστη. Τέτοιος ήταν ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός. 
Σήμερα, 30/11/2014, σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με αφορμή τα 20 χρόνια από την κοίμησή του, πλήθος λαού ήρθε να τιμήσει και να εμπνευστεί από τον μακαριστό Ιεράρχη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ορθ. Φοιτητών, η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ, πνευματικά παιδιά του Σεβαστιανού. Κύριοι ομιλητές ήταν ο διάδοχός και συνεχιστής του αγώνα του στην Κόνιτσα, κ. Ανδρέας και ο Μητρ. Μεσογαίας κ. Νικόλαος.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν σύγχρονοι αγωνιστές του βορειοηεπιρωτικού χώρου και πιο συγκεκριμένα, τα 5 ηρωικά στελέχη της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελλ. Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία που το 1994 είχαν φυλακιστεί με τη γνωστή δίκη-παρωδιά των Τιράνων εξαιτίας του αγώνα τους για την επιβίωση του ελληνισμού, αγώνα που εμπνεύστηκαν από τον Σεβαστιανό: οι κ. Θ. Βεζιάνης, Β. Παπαχρήστου, Η. Σύρμος και Κ. Κυριακού. Ο πέμπτος, ο  Π. Μάρτος, τιμήθηκε μετά θάνατον, χωρίς να έχει προλάβει να τιμηθεί εν ζωή από το ελληνικό κράτος που επιθυμεί τη σιωπή στα εθνικά θέματα. Τιμήθηκε επίσης η τ. πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς κ. Ε. Αντρέα, πρωτεργάτης της επαναδιδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Κορυτσά και ο σύγχρονος εθνομάρτυρας της Χιμάρας Αριστοτέλης Γκούμας, που δολοφονήθηκε το 2010 από αλβανούς εθνικιστές επειδή μιλούσε τη μητρική του γλώσσα.
Στην εκδήλωση, που τελέσθηκε υπό την ευλογία και παρουσία του Παναγιωτάτου Μητρ. Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, παρευρέθηκε ο ιερατικώς προϊστάμενος της Ορθ. Αδελφότητας Θεολόγων «ο Σωτήρ» που ήταν η πνευματική τροφός του αειδήμου Σεβαστιανού, π. Αστέριος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Γ. Ορφανός, οι εν ενεργεία βουλευτές κ.κ. Αβραμίδης, Γκιουλέκας, Καλαφάτης και Κασαπίδης, οι πρώην υπουργοί κ. Παπαθεμελής και Τζήμας και πρώην Νομάρχης και βουλευτής κ. Χαϊτίδης, καθώς και πλήθος ιερέων, πολιτευτών, εκπροσώπων συλλόγων αλλά κυρίως απλός λαός, του οποίου ο αγώνας του Σεβαστιανού συνεχίζει να εμπνέει.  
Τέτοιους ηγέτες εθνικούς και εκκλησιαστικούς σαν τον Σεβαστιανό χρειαζόμαστε και σήμερα. Σήμερα που η οικονομική, αλλά κυρίως η πνευματική κρίση έχει ρημάξει τον τόπο, το παράδειγμα, το ήθος, ο αγώνας του Σεβαστιανού είναι το φωτεινό αστέρι που λειτουργεί ως πυξίδα για το πως πρέπει να πορευόμαστε, να αγωνιζόμαστε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Αρκεί να προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε.
ΣΦΕΒΑ
 
H Θεσσαλονίκη τίμησε σε μεγαλειώση εκδήλωση τον επίσκοπο του χρέους και της θυσίας

ΣΦΕΒΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …