Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

8η Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παράρτημα Κορυτσάς και η εκλογή της νέας προέδρου. (βίντεο - φωτογραφίες)

  Ιστορικές στιγμές βίωσε η Ελληνική Εθνική Μειονότητα Κορυτσάς καθώς πραγματοποιήθηκε η 8 Συνδιάσκεψη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παράρτημα Κορυτσάς. Όπως είχε προαναγγελθεί κατά την ίδια ημέρα θα γίνονταν και οι εκλογές για την ανάδειξη του/της νέου/ας προέδρου της οργάνωσης των Ελλήνων της Κορυτσάς. Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της οργάνωσης κ. Ελένη Κοτέλη, ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Ναούμ Ντίσιο, άλλοτε πρόεδρος Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς το οποίο έγινε ένα σώμα με την ΟΜΟΝΟΙΑ παράρτημα Κορυτσάς, που ήταν και η βάση της. Έπειτα πήρε το λόγο ο κ Αρμπέν Ηλία πρόεδρος ΚΕΑΔ Κορυτσάς και μετά ο κ Βαγγέλης Ντούλες Αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Πρόεδρος ΚΕΑΔ. Στο τέλος πήρε το λόγο και η μοναδική υποψήφια για την θέση του προέδρου η κ Στέλλα Πατσίλη η οποία αναφέρθηκε σχετικά με την υποψηφιότητα της.
Την Συνδιάσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδας κ Ιωάννης Πεδιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ Δημήτρης Μαλούκης, ο Αντιπρόεδρος  της Βλάχικης Αμφικτιονίας κ Θανάσης Πότσης ο οποίος ήταν και αντιπρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.  Ήταν εμφανέστατη και η απουσία του κ Γρηγόρη Καραμέλου του Πρόεδρου της Ομόνοιας Κορυτσάς ο οποίας για λόγους υγείας δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην συνδιάσκεψη και για το ίδιο λόγο  δεν ήταν και υποψήφιος για την θέση του προέδρου.
Η αρχική πρόταση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών ήταν η μυστική ψήφος στην κάλπη. Από την στιγμή όμως που υπήρχε μόνο μια υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου αποφασίστηκε να ψηφιστεί για το πόσοι είναι υπέρ εκείνη την στιγμή σηκώνοντας τα μέλη την χέρι, μετά από παρέμβαση του κ Ντούλε αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι εκλογές με δύο κάλπες, στην μία θα ψήφισαν για την υποψηφιότητα του προέδρου με τρείς επιλογές, υπέρ, κατά και λευκό ενώ στην δεύτερη (κάλπη που θα υπήρχε ακόμα και αν ο πρόεδρος εκλεγόταν εκείνη την στιγμή) θα έριχναν το ψηφοδέλτιο με τα 39 ονόματα τον υποψηφίων μελών για το προεδρείο (διοικητικό συμβούλιο) , από τα οποία όμως θα επέλεγαν 15 υποψήφιους.
Μετά από μια καθυστέρηση μισής ώρας ξεκίνησε η διαδικασία. Φυσικά δημιουργήθηκε και μια σύγχυση  για τον τρόπο που θα ψήφιζαν και συγχρόνως και ανυπομονησία. Πολλά μέλη συναθροίστηκαν μπροστά στο τραπέζι με τις κάλπες και βιάζονταν να πάρουν ψηφοδέλτια και το χειρότερα δεν άκουγαν τις προτροπές των οργανωτών.
Στο τέλος όλοι ψήφισαν και η υποψηφιότητα της κ Στέλλα Πατσίλη υπερψηφίστηκε με 126 ψήφους υπέρ, 6 λευκά, και μια ψήφο κατά. Για την θέση του αντιπροέδρου θα ψηφίσουν 15 τα μέλη του προεδρείου που θα προκύψουν από την λίστα των 39 υποψιών για τους οποίους όπως αναφέραμε ψήφισαν σήμερα τα μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Ευχόμαστε η νέα πρόεδρος να οδηγήσει ένα βήμα μπροστά την ΟΜΟΝΟΙΑ έχοντας συνειδητοποιήσει  το δύσκολο και βαρύ καθήκον που έχει αναλάβει και φυσικά το ιστορικό βάρος που έχει από μόνο του η θέση της Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι οι βασικοί άξονες που εμπνέουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Με αυτά τα δύο οι έλληνες επιβίωσαν ανά τους αιώνες, και αυτά πρέπει να εμπνέουν κάθε εκπρόσωπο της  όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …