Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Κομισιόν καλεί την Αλβανία να λύσει το ζήτημα των σχολικών βιβλίων σχετικά με τις αλυτρωτικές αναφορές κατά της Ελλάδας

"Οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν βασικό προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας».
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη τονίζει τη σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όλες οι υπό ένταξη χώρες πρέπει να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ένωσης.
"Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης", υπογράμμισε ο Αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη για τις αλυτρωτικές αναφορές και την έγερση θέματος διεκδίκησης εδαφών της Ελλάδος που καταγράφεται στα σχολικά βιβλία της υπό καθεστώς ένταξης Αλβανίας.
Επιπλέον, ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η ενταξιακή διαδικασία και η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης παραμένουν το κοινό πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, μέχρι την προσχώρησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, και ιδιαίτερα αναφορικά με τις αλυτρωτικές αναφορές κατά της Ελλάδας στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, όπου οι πόλεις Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πάργα και Καστοριά παρουσιάζονται ως αλβανικές, ο Επίτροπος Χαν κάλεσε τις Αλβανικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό και να συνεργαστούν εποικοδομητικά και σταθερά με την Ελλάδα.
Αναλυτικά η ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης:
"Τα σχολικά βιβλία της, υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλβανίας βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών μέσα στην Ελλάδα που της ανήκουν. Συγκεκριμένα, στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, οι ελληνικές πόλεις Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πάργα και Καστοριά παρουσιάζονται ως αλβανικές.
Μολονότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είχε υπάρξει συμφωνία με την αλβανίδα ομόλογό του, Υπουργό Παιδείας Λιντίτα Νικόλα, για την απαλοιφή όλων των χαρακτηρισμών από τα σχολικά βιβλία, φαίνεται ότι η συμφωνία έμεινε κενό γράμμα.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι ενήμερη η Επιτροπή για το παραπάνω περιστατικό και πώς το σχολιάζει υπό το πρίσμα των μελλοντικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας;"
Πηγή: www.himara.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …