Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η Κομισιόν καλεί την Αλβανία να λύσει το ζήτημα των σχολικών βιβλίων σχετικά με τις αλυτρωτικές αναφορές κατά της Ελλάδας

"Οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν βασικό προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας».
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη τονίζει τη σταθερή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όλες οι υπό ένταξη χώρες πρέπει να σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ένωσης.
"Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης", υπογράμμισε ο Αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη για τις αλυτρωτικές αναφορές και την έγερση θέματος διεκδίκησης εδαφών της Ελλάδος που καταγράφεται στα σχολικά βιβλία της υπό καθεστώς ένταξης Αλβανίας.
Επιπλέον, ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η ενταξιακή διαδικασία και η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης παραμένουν το κοινό πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, μέχρι την προσχώρησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, και ιδιαίτερα αναφορικά με τις αλυτρωτικές αναφορές κατά της Ελλάδας στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, όπου οι πόλεις Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πάργα και Καστοριά παρουσιάζονται ως αλβανικές, ο Επίτροπος Χαν κάλεσε τις Αλβανικές αρχές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό και να συνεργαστούν εποικοδομητικά και σταθερά με την Ελλάδα.
Αναλυτικά η ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης:
"Τα σχολικά βιβλία της, υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλβανίας βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών μέσα στην Ελλάδα που της ανήκουν. Συγκεκριμένα, στα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, οι ελληνικές πόλεις Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πάργα και Καστοριά παρουσιάζονται ως αλβανικές.
Μολονότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου είχε υπάρξει συμφωνία με την αλβανίδα ομόλογό του, Υπουργό Παιδείας Λιντίτα Νικόλα, για την απαλοιφή όλων των χαρακτηρισμών από τα σχολικά βιβλία, φαίνεται ότι η συμφωνία έμεινε κενό γράμμα.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι ενήμερη η Επιτροπή για το παραπάνω περιστατικό και πώς το σχολιάζει υπό το πρίσμα των μελλοντικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας;"




Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: