Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Nacionalizmi si kulturë e gënjeshtrës

Jordan Jorgji
Një artikull i veçantë i z. Kiço Blushi me titull “Përse sukseset tona vdesin teksa fluturojnë me dron”, i publikuar disa ditë më parë, kritikonte demagogjinë në jetën shqiptare, kryesisht në nivelin e elitave, të cilën e quante “kulturë të gënjeshtrës”.  Kjo krizë morale në nivelin e prodhimit, përhapjes dhe kolektivizimit të vlerave, e cila rrjedhojat e saj zakonisht i shfaq në të ardhmen, nuk lë pa prekur edhe identitetin kombëtar, në lidhje me heronjtë, miqtë dhe armiqtë e kombit. Kjo, sepse kombi në vetvete, si njësi politiko-kulturore është, në një pjesë të rëndësishme të tij, edhe proces mitizimi. Duhet theksuar se mitizimi nuk mbaroi posaçërisht në shekullin XIX dhe në fillim të shekullit XX, por vazhdoi edhe më tej. Në këtë normë, kryesisht të kombeve ballkanike, bëjmë pjesë edhe ne.  Z. Blushi prekte në mënyrë karakteristike vesin e gënjeshtrës, të përçuar si vlerë nga elitat te masat, me qëllim shkëmbimin e legjitimitetit të pushtetit me krenarinë kombëtare dhe partiake, ose kolltukun me militantizmin. Megjithatë, kjo nuk përbën karakteristikë vetëm të shqiptarëve, pasi vihet re pothuajse në të gjitha shtetet dhe kombet e tjera të rajonit të Ballkanit, por edhe më gjerë, deri në vendet e zhvilluara të Europës Perëndimore dhe në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.
Para jo shumë vitesh, ish-presidenti i vendit më të dashur për shqiptarët, George Bush i riu, karakterizoi Irakun, Iranin dhe Korenë e Veriut si “boshtin e djallit”, duke kontribuar në këtë mënyrë në forcimin e islamofobisë. Ndërsa babai i Bushit, kur ishte vetë president, pati lënë në detyrë Saddam Hussein-in pas ndërhyrjes ushtarake, në emër të nevojës për stabilitet, edhe pse ky fundit mbante mbi supe përgjegjësinë e vrasjes makabre të mijëra kurdëve. Ndërsa Presidenti pasardhës, Barack Obama nuk nguroi ta thyente perden e hekurt, qoftë dhe në mënyrë private, me një nga “tre djajtë”, Iranin, por edhe me Kubën, miken ideologjike të Koresë së Veriut. Mitizimi i Aleksandrit të Madh si hero kombëtar i sllavëve të Ish-Republikës Jugosllave të Maqedonisë, përbën në vetvete një gënjeshtër, të paktën për sa i përket aspektit historik të vazhdimësisë së atij grupi etnik. Gjithashtu, shënjestrimi i emigrantëve, kryesisht i atyre me ngjyrë, si “fajtorë” kryesorë për krizën ekonomike greke, e cila duke qenë një nga shkaqet kryesore për rritjen e dhunës dhe futjen në skenën politike të partisë shovinisto-naziste, “Agimi i Artë”, përbën një gënjeshtër të rrezikshme, ashtu si dhe antisemitizmi kohë më parë. Por, edhe fenomeni i ksenofobisë nuk është tipar vetëm i Greqisë, përderisa atë e vëmë re, në nivele edhe më të larta, te vende të tjera të Europës, kryesisht në Hungari dhe Francë. Pra, klasa politike dhe shteti shqiptar, si pjesë të nacionalizmit ballkanik, ndajnë kulturën e klientelizmit dhe të pseudoliberalizmit. Gjithashtu, siç edhe u theksua, kriza morale e shitjes së gënjeshtrës si të “vërtetë absolute dhe të shenjtë”, karakterizon edhe vende të tjera joballkanike. 
Nga ana tjetër, nevojitet të theksohet se ky realitet “jo vetëm shqiptar”, nuk i pengon dhe nuk duhet në asnjë mënyrë t’i pengojë njerëzit të ushtrojnë kritikën e tyre, me qëllim përmirësimin e jetesës, gjetjen e të vërtetës sa më objektive, thellimin e liberalizmit dhe të shtetit social. Edhe pse kjo mund të plagosë një pjesë të shoqërisë, e cila e sheh veprimin e politizuar vetëm si ide të personifikuar në mënyrë romantike, duke iu vënë ushtruesve të kritikës epitete të tipit “tradhtarë të atdheut”, etj, intelektualët, por edhe shqiptari i thjeshtë, nuk duhet të pushojnë së pari në mënyrë kritike, sepse vetëm kështu do të përmirësojmë jetesën individuale dhe atë kolektive. 
Për sa i përket problematikës të ngritur nga zoti Kiço Blushi për shoqërinë shqiptare, do të shtoja fenomenin e ngritjes në piedestal si heronj kolektivë, të njerëzve të gabuar. Vitet e fundit janë “heroifikuar” persona me precedentë penalë, kryesisht në rrjetet sociale, të cilat, për fat të mirë ose të keq, përbëjnë sot një pasqyrë të rëndësishme të shoqërisë. Ngritja në piedestalin e heroit, të pengmarrësit të autobusit grek në vitin 1999, i cili, fatkeqësisht, u vra bashkë me një qytetar grek nga policia shqiptare, e barazoi reagimin e një pjese të shoqërisë me identifikimin (në rastin e grekëve) ose kundërshtimin (te shqiptarët) ndaj diskriminimit social, në vend që ta shihnin situatën më qartë, larg emocioneve të çastit. E njëjta gjë ndodhi kohët e fundit me dy të dënuar shqiptarë nga drejtësia greke, të cilët u kthyen në “heronj kombëtarë kundër padrejtësisë greke”, ndërsa u lanë në eklips konfrontimet e tyre në burgjet greke me bashkëvuajtës të tjerë shqiptarë, duke i plagosur këta të fundit, apo implikimi i tyre me operacionet e “babagjyshave” për grabitjen e bashkatdhetarëve.
Është e nevojshme që diplomacia shqiptare të kërkojë për hetimin e gjykimit ndaj tyre nga drejtësia greke, duke u kujdesur që raste të diskriminimit juridik në emër të ksenofobisë të mos ndodhin më, por nga ana tjetër, kombëtarizimi dhe atdhetarizmi i tyre përbën një proces të rëndomtë.  Pas ndeshjes së famshme Serbi-Shqipëri, ku mbizotëroi nacionalizmi ekstrem, shovinizmi dhe dhuna, pjesa më e madhe e miqve të mi në rrjetet sociale, publikuan masivisht foton e grushtimit të huliganit serb nga Lorik Cana (dhe jo të goditjes me sende të forta të futbollistëve shqiptarë teksa ata vraponin për te dhomat e zhveshjes), duke e ngritur futbollistin shqiptar në nivelin e heroit kombëtar, të mbrojtjes së flamurit, i cili nuk ishte flamur kombëtar, por irredentizëm shqiptar për ndryshim kufijsh. Ndërgjegjja kombëtare u identifikua me grushtin dhe jo me “mendjen edhe penën” siç kërkonin me të madhe veprimtarët kombëtarë shqiptarë një shekull e ca më parë. Romantizmi kaloi deri në konspiracion, kur peshëngritësi ynë kombëtar fajësoi grekët (kryesisht bashkëkombësin e tij Luan Shabanin), si vaksinuesin mistik të dopingut, duke prishur në këtë mënyrë pastërtinë e shqiptarit në sytë e botës. 
Zgjimi kombëtar në Perandorinë Austrohungareze dhe asaj Osmane, më shumë se një shekull më parë, ishte kryesisht rezultat i inspirimit të iluminizmit europian. Teksa ky i fundit kërkonte vetëvendosjen kombëtare, respektin e ndërsjellë ndërkombëtar si edhe liberalizmin social, në Ballkan u arrit në mënyrë të çalë vetëm kolona e parë. Nga ana tjetër, respekti dhe dashuria për kombet e tjera u zëvendësua me shovinizëm, ndërsa nevoja për liri dhe barazi u eklipsua nga tendencat diktatoriale, patriarkale e klienteliste. Nevojitet që ne sot, të investojmë te brezat e ardhshëm, me qëllim ndriçimin iluminist të dy kolonave të tjera, të lëna pothuajse në errësirë.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι στα Τίρανα

Η Αλβανία και η Ιταλία αποφάσισαν να μειώσουν το φόρο μεταφοράς εμπορευμάτων, που είχε τεθεί σε ισχύ από το 1954, επαναφέροντάς τον σε κανονικά επίπεδα.
Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών, Εντι Ράμα και Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσαν την απόφαση αυτή σήμερα, κατά την επίσκεψη στα Τίρανα του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. "Ο παράλογος αυτός φόρος παραμένει σε ισχύ και συνεχίζει να υπάρχει αδράνεια με άλλες δύο χώρες, το Ιράν και τη Συρία, αλλά από τον Ιανουάριο ο φόρος αυτός θα πέσει στα κανονικά επίπεδα",δήλωσε ο Έντι Ράμα.
O Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, αλλά - όπως είπε χαρακτηριστικά "μας πήρε 60 χρόνια για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος".
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο πρωθυπουργοί ανήγγειλαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των συντάξεων των μεταναστών. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τη συνεργασία των αρχών των δύο χωρών κατά την επιχείρηση διάσωσης του πλοίο "Norman Atlantic". Ακόμα, επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας.
Ο κ. Ράμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Ιταλίας για τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ της Αλβανίας και της Ιταλίας, είναι "μια ειδική σχέση ιστορική, παραδοσιακή" την οποία "προωθούν όλες η κυβερνήσεις της Ρώμης και των Τιράνων, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση".
Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε με ολόκληρη την πολιτική ηγεσία των Τιράνων, κατά την μονοήμερή επίσκεψη του στην Αλβανία
Πηγή: www.himara.gr

Αλβανία: Δώρο από την Τουρκία δέκα λεωφορεία για το Στρατό


Δεκέμβριος 30, 2014.

Η Τουρκία δώρισε στις ένοπλες δυνάμεις της Αλβανίας, δέκα λεωφορεία, στο πλαίσιο της οικονομικής –στρατιωτικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών.


Κατά την παράδοση πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο υπουργείο Άμυνας , όπου παρευρέθησαν η Αλβανίδα υπουργός Μίμι Κοντέλι και ο πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα, Χαϊρεντίν Μπαϊρακτάρ, καθώς και άλλες προσωπικότητες των δύο χωρών.

«Οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών έχουν μια στενή συνεργασία, όχι μόνο ως χώρες μεταξύ τους, αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εμείς θεωρούμε την Αλβανία, ως μία από τις πιο σημαντικές χώρες στα Βαλκάνια που επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή. Για το λόγο αυτόν, ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, είναι μια βασική προτεραιότητα για εμάς, όσον αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών μας», είπε ο Τούρκος πρέσβης, Μπαϊρακτάρ.

Σύμφωνα με τον πρέσβη η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλους τους τομείς.

Η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας, Κοντέλι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τις τουρκικές αρχές για τη συνεχή υποστήριξη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.
Η άφιξη των λεωφορείων έγινε σήμερα και αυτά αποτελούν τμήμα ενός σημαντικού πακέτου που θα διατεθεί στις αλβανικές στρατιωτικές αρχές μέσα στο 2015.

Ο Ρέντσι «χορηγός» της Αλβανίας - Shtypi grek për vizitën e Renzit në Tiranë.

Κάτι από τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τις αλήστου μνήμης σφαίρες επιρροής του παρελθόντος, θύμισε η επίσκεψη του Ματέο Ρέντσι στα Τίρανα. Ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες εξεύρεσης επιζώντων στην Αδριατική και κορυφωνόταν η σύγχυση για τον αριθμό των επιβατών και τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία του «Norman Atlantic», o πρωθυπουργός της Ιταλίας έκλεισε το εξάμηνο της ευρωπαϊκής του προεδρίας με μια κίνηση που τον ανέδειξε σε «κηδεμόνα» και «προστάτη» της Αλβανίας. Δεν μας αρέσουν οι συνειρμοί με τη δεκαετία του ’30, αλλά τα γεγονότα μάς οδηγούν εκεί από μόνα τους.

Ο ίδιος ο Ρέντσι αυτοαποκλήθηκε χθες «πρώτος χορηγός» της ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Εντι Ράμα. Εναν Αλβανό πρωθυπουργό, ας σημειωθεί, που κινείται άκρως επιθετικά απέναντι στη Σερβία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Δεν ήταν μόνο η προκλητική στάση των Τιράνων για τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα με τη Σερβία, αλλά κυρίως η πρωτοφανής διπλωματική αγένεια του Ράμα μέσα στο Βελιγράδι, όταν προσέβαλε τον οικοδεσπότη, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με αναφορές στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, σαφώς έχουν υπάρξει και καλύτερες. Η αλβανική κυβέρνηση δεν ακύρωσε μόνο τη συμφωνία για την ΑΟΖ, παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας, αλλά υποδαυλίζει συνειδητά τον αλβανικό εθνικισμό, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια στο θέμα των Τσάμηδων. 

Ο Ρέντσι δεν έκρυψε χθες τη βιασύνη του να ενταχθεί το συντομότερο η Αλβανία στην Ε.Ε. με επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η βαλκανική χώρα αποτελεί «αναπόσπαστο τμήμα της παλιάς και της μελλοντικής Ευρώπης». «Αν δεν διευρύνουμε την Ε.Ε., θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία», τόνισε.
Οσο για τον –επίσης κεντροαριστερό- Ράμα, όχι μόνο καλοδέχθηκε την ιταλική «προστασία», αλλά έσπευσε να επωφεληθεί με τον πιο άκομψο τρόπο. «Καλώ τους Ιταλούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας», είπε. «Εδώ έχουμε φορολογικό συντελεστή μόνο 15% και… καθόλου συνδικάτα, όπως στην Ιταλία». 

Λεζάντα: Εντι Ράμα και Ματέο Ρέντσι χθες στα Τίρανα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αυτοαναγορεύθηκε σε «πρώτο χορηγό» της αλβανικής ένταξης. 
 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
jpapadatos@e-typos.com 

Ja si e komenton shtypi grek vizitën e Renzit në Tiranë. Na kujtoi vitet 30', u shfaq si "kujdestar" dhe "mbrojtës" i Shqipërisë

Vizita e kryeministrit italian në Tiranë, Matteo Renzi është komentuar gjerësisht edhe nga shtypi grek që nuk i ka kursyer komentet dhe etiketimet për këtë vizitë. Gazeta on-line “E-typos” teksa i referohet fjalës së kryeministrit italian në konferencën e përbashkët për shtyp me kryeministrin Rama heq një paralele të marrëdhënieve të “kujdestarisë” që Italia tregoi për Shqipërinë në vitet 30’, ndërsa nuk i kursen kritikat edhe për kryeministrin shqiptar.  Gazeta shkruan se Renzi u vetquajt "sponsor" dhe shef i integrimit europian të Shqipërisë në konferencën e përbashkët me homologun Edi Rama, duke mos e fshehur nxitimin për përshpejtimin e negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë në BE me argumentin se Ballkani është një pjesë integrale e Europës. Ndërsa sa i takon kryeministrit Rama gazeta komenton se qëndrimet e tij jomiqësore kundrejt Greqisë tashmë dihen, duke sjellë si shembull anullimin e marrëveshjes detare dhe lojën që sipas saj Rama po bën në interes të Turqisë. Kryeministri shqiptar etiketohet edhe si nxitës i nacionalizimit, ndërsa thuhet se po bën lojëra të rrezikshme me çështjen e çamëve.

Παράπλευρες απώλειες στο Norma Atlantic | Δύο νεκροί Αλβανοί διασώστες


Δύο Αλβανοί ναυτικοί είναι νεκροί κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του πλοίου Norma Atlantic. Ειδικότερα, πέρα από τους δέκα νεκρούς και τους 40 αγνοούμενους, ακόμη δύο Αλβανοί ναυτικοί-διασώστες, οι οποίοι βοηθούσαν στη ρυμούλκηση του πλοίου είναι νεκροί, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ξένα Μέσα, ενώ φέρεται να έχουν χτυπηθεί από τον κάβο.

Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία νεκροί είναι δύο Αλβανοί ναυτικοί οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν έσπασε ένας από τους κάβους με τους οποίους είχε δεθεί το πλοίο στο ρυμουλκό.

Ο ένας από τους δύο άτυχους ναυτικούς είχε αρχικά τραυματιστεί σοβαρά αλλά τελικά υπέκυψε στα τραύματά του παρά το γεγονός ότι στο ρυμουλκό μετέβη ιατρική ομάδα.

«Ένας άνθρωπος βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν έσπασε το καλώδιο το οποίο πιάστηκε στην προπέλα. Ένας δεύτερος εξέπνευσε πριν από μερικά λεπτά ενώ του παρέχονταν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό πλήρωμα ελικοπτέρου», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των λιμενικών αρχών στην Αυλώνα της Αλβανίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε η αστυνομία του Αυλώνα και η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας.

Η μαγεία της φύσης σε δέκα φωτογραφίες - Magjia e natyrës në dhjetë fotografi.

Εάν δε ακολουθείται το λογαριασμό instagram του Υπουργείου Εσωτερικών, χάνετε.
Στο λογαριασμό υπάρχουν υπέροχες φωτογραφίες από θαύματα της φύσης που υπάρχουν σε όλη την Αμερική. Ο λογαριασμός που διοικείται από την Sally Jewell, επιβλέπει σχεδόν το ένα πέμπτο της ξηράς των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων και 59 εθνικά πάρκα.
Ρίξτε μια ματιά στις δέκα κορυφαίες φωτογραφίες ζώων από το λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αναρτηθεί.
Φωτογραφία που παραχώρησε ο Cameron Patrick. 

Φωτογραφία του Kevin Dietrich (www.sharetheexperience.org). 

Φωτογραφία του Tom Koerner, USFWS. 

Φωτογραφία του Daniel D'Auria (www.sharetheexperience.org). 

Φωτογραφία που παραχώρησε η Mary Frische. 

Φωτογραφία από το USFWS. 

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Mark Sullivan, National Wildlife Refuge Association (http://refugeassociation.org/). 

Φωτογραφία του Daniel A. Leifheit, National Park Service. 

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Rob Daugherty (@robswildlife). 

Φωτογραφία που παραχώρησε ο Georgia Riddick.
"Αυτό το άρθρο βασίστηκε στο κείμενο (The 10 Best Animal Photos From The Department Of The Interior's Instagram Account )που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post USA". 

Φωτογραφίες απαθανατίζουν με κωμικό τρόπο το χάος που βιώνει κάθε οικογένεια - Fotografi që ruajnë në mënyrë komike kaosin që përjeton çdo familje

Danielle Guenther
danielle guenther

Μείνετε συγκεντρωμένοι - Qëndroni të përqëndruar
best case
Σχέδιο απόδρασης-Plan arratisjeje
best case
Είναι μια ώρα δύσκολη - Është një çasti i vështirë
best case
Παιχνίδι και χαρά(;) -Lojë dhe qef
best case
Μισό λεπτό, κάτι κοιτάω- Një sekondë diçka po shikoj
best case
Μια μέρα σε σπα- Një ditë në Spa
best case
Βόλτα στο Σούπερ Μάρκετ - Shëtitje në supermarket
best case
Το λογαριασμό, παρακαλώ - Llogarinë ju lutem
best case
Μπορώ να το πιάσω- Mundem ta kap
best case

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου - ΟΜΟΝΟΙΑ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “ΟΜΟΝΟΙΑ”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA’’
DEMOCRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONIA
                                         ------------------------------------------------------------------
Address: Rruga Nr3, Sarande, Albania, web site: www.deem-omonoia.com, e-mail: info@deem-omonoia.com, tel – fax 00355 85222522

Δελτίο τύπου

Με απόφαση της Γενικής Συνδιάσκεψης ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 η προεδρεύουσα Συντονιστική Επιτροπή ενημερώνει:

1.     Ο δεύτερος γύρος εκλογών για την ανάδειξη νέου Πρόεδρου της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 1300 στους Αγίους Σαράντα.
2.     Την ίδια ημέρα στους Αγίους Σαράντα θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 24 χρόνια από την ίδρυση της ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» με το παρακάτω πρόγραμμα:

a.     Ώρα 1030 – Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαράλαμπου.
b.     Ώρα 1130 – Χαιρετισμοί.
c.     Ώρα 1215Πολιτιστικό πρόγραμμα από τα παιδιά του Ελληνικού σχολείου της πόλης.Άγιοι Σαράντα 29 Δεκεμβρίου 2014
                                                  
 Εκ του Γραφείου τύπου και Επικοινωνίας


Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

Λίγο πάνω απο μισό εκατομμύριο οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αλβανικής Κυβέρνησης για το έτος 2013, ο συνολικός αριθμός των Αλβανών μεταναστών σε όλο το κόσμο εκτιμάται σε 1.252.066 άτομα.
Αναλυτικά:
Ευρώπη 1.143.049
  • 1.072.266 ζουν στην Νοτιά Ευρώπη, οι 574.840 στην Ελλάδα και οι 449.657 στην Ιταλία
  • 47.606 ζουν στην Δυτική Ευρώπη, οι 31.969 στην Γερμανία
  • 20.294 ζουν στην Βόρεια Ευρώπη, οι 16.711 στην Αγγλία
  • 2.883 Ανατολική Ευρώπη
Βόρεια Αμερική 97.313
  • ΗΠΑ 84.665
  • Καναδάς 12.648
Ασία 7.522
Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία 3.201
Αφρική 502
Νότια (Λατινική) Αμερική 479

Πηγή: www.himara.gr

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Ρωσικές ΄προβλέψεις’: Η Τουρκία επιδιώκει τη Μεγάλη Αλβανία - Ekspertët rusë: Turqia kërkon Shqipëri të Madhe

Η αλλαγή των συνόρων στην Ευρώπη δεν ‘τρέχει’ τελευταία, αλλά δεν είναι και τόσο μακριά στο μέλλον. Ρώσοι ειδικοί έχουν σχεδιάσει έναν νέο χάρτη της Ευρώπης με τις πολιτικές αλλαγές που μπορεί να έρθουν μέχρι το 2035, γράφει σήμερα το αλβανικό δημοσίευμα της  ‘Lajmi’.

  Τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε προβλέψεις  που αναφέρονται σε έγγραφα της αμερικανικής  CIA, της ρωσικήςGRU και ομάδων εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Zbigniew Bzhezhinski και τον Samuel Huntington και στα Βαλκάνια προβλέπουν τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, όπως παρουσιάζεται σε ρωσικά δημοσιεύματα.

Οι Ρώσοι ειδικοί λένε ότι η δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας υποστηρίζεται από την Τουρκία, αλλά δεν εξηγούν τους λόγους τους οποίους έχει η Τουρκία με την ένωση των εδαφών στην Αλβανία.

Στην επικράτεια της Αλβανίας, σύμφωνα με τους Ρώσους εμπειρογνώμονες –συνεχίζει το δημοσίευμα- θα περιλαμβάνονται η ως έχει Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) και το δυτικό μέρος του νοτιοσλαβικού κράτους-FYROM.

 Επίσης, αναμένεται ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα χωρισθούν σε δύο μέρη, το ένα θα ενταχθεί στη Σερβία και το άλλο στην Κροατία.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ουγγαρία θα ανακτήσει τα πρώην εδάφη της από τη Ρουμανία και η Πολωνία θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει ένα μέρος από την επικράτειά της , έπειτα από συμφωνία μεταξύ Γερμανίας-Ρωσίας.

Η Λευκορωσία αναμένεται να συγχωνευθεί με τη Ρωσία καθώς και ορισμένα τμήματα από τα κράτη της Βαλτικής και της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι προβλέπουν ότι το Βέλγιο θα διαλυθεί και ότι οι Φλαμανδοί θα ενωθούν με την Ολλανδία.

Εξελίξεις θα υπάρξουν και στην Ιταλία με το διαχωρισμό της σε βόρεια και νότια, επίσης η Σικελία και η Σαρδηνία θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους, γράφει η Lajmi.


Ekspertët rusë: Turqia kërkon Shqipëri të Madhe

Ndryshimi i kufijve në Evropë duket nuk është e kaluar, por një e ardhme jo shumë e largët. Disa ekspertë rusë kanë parashikuar hartën e re të Evropës me ndryshimet politike që mund të pësojë deri në vitin 2035.
Sipas parashikimeve që ata i bazojnë në dokumente të CIA-s, shërbimit rus GRU dhe të grupeve të ekspertëve me në krye Zbignjev Bzhezhinski dhe Samuel Huntington, në Ballkan pritet të ndodhë krijimi i Shqipërisë së Madhe, njoftojnë mediet ruse, transmeton Zhurnal.
Ekspertët rusë thonë se Shqipëria e Madhe do të krijohet për ta “qetësuar” Turqinë, por nuk sqarohet përse lihet të kuptohet se bashkimi i territoreve shqiptare do të kërkohet nga Turqia.
Në territorin e Shqipërisë së Madhe, sipas ekspertëve rusë, do të përfshihen Shqipëria, Kosova, Lugina e Preshevës dhe Maqedonia Perëndimore.
Bosnja dhe Hercegovina pritet të ndahet në dy pjesë, njëra nga të cilat do t’i takojë Serbisë dhe tjetra Kroacisë.
Në analizën e ekspertëve rusë thuhet se Hungaria do të rikthejë pjesën e saj të dikurshme në Rumani dhe në Banatin Verior, ndërsa Polonia do të detyrohet të heqë dorë nga një pjesë e territorit të saj, si pasojë e marrëveshjeve të reja mes Rusisë dhe Gjermanisë.
Bjellorusia pritet të shkrihet me Rusinë, po kështu edhe disa pjesë të shteteve baltike dhe Ukrainës, ndërsa nga territori rus do të shkëputen Çeçenia dhe Dagestani.
Parashikimet ruse thonë se Belgjika do të shpërbehet, ndërsa flamanët do t’i bashkëngjiten Holandës.

Italia pritet të shpërbehet në veri dhe në jug, kurse Sardenja dhe Sicilia do të shpallin pavarësinë