Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018

Πέτρου και Παύλου - Η δύναμη της Εκκλησίας, Αρχιμ. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου (29-6-2018)Μοσχόπολη, Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2018- Voskopojë Kisha e Shënkollit dhe e Shënmërisë 2018

Όταν μια μαύρη τρύπα "τρώει" ένα αστέρι!-Kur një 'vrimë' e zezë ha një yll!Υπ. Εξ Αλβανίας Διαπραγματεύσεις 2019: Οι γείτονες μας ήταν οι πιο φλογεροί υποστηρικτές της Αλβανίας! - Negociatat në 2019/ Bushati: Fqinjët tanë kanë qenë avokatët më të zjarrtë të Shqipërisë! O Υπ Εξ της Αλβανίας κατά την συνάντηση του με τις δομές της ευρωπαϊκής προοπτικής στο Υπουργείο για την Ευρώπη και Εξωτερικών Υποθέσεων και τα  παρεμφερή Υπουργεία δήλωσε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την τέλεση των υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε

Ο Μπουσάτι τόνισε πως η Αλβανία έχει αυτή την περίοδο αναμονής μέχρι το 2019 για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι την ένταξη  στην Ε.Ε .

"Τέσσερα είναι τα στοιχεία που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Χρειαζόμαστε μια κοινή δράση εδώ στο υπουργείο αυτό, με την υποστήριξη του νέου υφυπουργού. Έχουμε μάθει κάποια πράγματα, δεν μπορώ να πω πως ήμασταν έτοιμη και είμαστε έτοιμη. Έχουμε ελλείψεις σε τμήματα και συγκεκριμένες πολιτικές. Θα πρέπει να έχουμε στρατηγική για το πως θα προσεγγίσουμε την έναρξη των συνομιλιών. Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτό το χρονικό πλαίσιο.  Οι γείτονες μας ήταν οι πιο φλογεροί υποστηρικτές της Αλβανίας, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής, που μετατρεπόμαστε από εχθροί του παρελθόντες σε πραγματικοί γείτονες" είπε ο Μπουσάτι.   

Μετέφρασε, ετοίμασε Πελασγός Κορυτσάς
Ministri Ditmir Bushati përgjatë një takimi me strukturat e integrimit europian në Ministrinë për Europën dhe Punët e Jashtme dhe Ministritë e linjës, deklaroi se do të vijojë puna për zbatimin e detyrave të shtëpisë për çeljen e negociatave me BE.
Bushati theksoi se është fat që Shqipëria ka këtë afat kohor, deri në 2019 për të zbatuar reformat dhe për të plotësuar kushtet, deri tek hyrja në BE.
“Katër janë elementet që do doja të ndaja me ju. Na nevojitet një bashkëveprim këtu në këtë ministri, me mbështetjen e zv/ministrit të ri. Kemi nxjerrë disa mësime, s’mund të themi se kemi qenë gati dhe jemi gati. Kemi mangësi në sektor e politika të caktuara. Do bëhemi strategjikë se si do t’i përqasemi hapjes së bisedimeve. Për ne është fat që kemi këtë kuadër kohor. Fqinjët tanë kanë qenë avokatët më të zjarrtë të Shqipërisë, duke dhënë një shembull të mirë edhe për vendet e rajonit. Që po transformohemi nga armiq të dikurshëm në fqinj të vërtetë”, tha Bushati.


Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Ο Έρως» του Αλβανού εθνικού ποιητή Ναήμ Φράσσαρη (Κωνσταντινούπολη, 1895) - Kopertina e librit poetik "Dashuria" e poetit kombëtar shqiptar Naim Frashëri (Stamboll, 1895)

 Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «Ο Έρως» του Αλβανού εθνικού ποιητή Ναήμ Φράσσαρη (Κωνσταντινούπολη, 1895), γραμμένο στα ελληνικά από τον ίδιο τον ποιητή, αφού ήταν απόφοιτος της γνωστής Ζωσιμαίας Σχολής των Ιωαννίνων. Όπως βλέπετε, ο αλβανός εθνικός ποιητής κατείχε τη θέση του «Προέδρου του Συμβουλίου της Λογοκρισίας εν τω Αυτοκρατορικώ Υπουργείω της Παιδείας κτλ.», δηλαδή ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να υπογράψει προς κυκλοφορία εγχειρίδια στα ελληνικά άλλα όχι στα αλβανικά επειδή η ελληνική γλώσσα δεν υφίστασο κανένα εμπόδιο να διδαχθεί στα σχολεία και να χρησιμοποιηθεί στη δημόσια διοίκηση της Αυτοκρατορίας και στο εμπόριο, εν αντιθέσει με την αλβανική που διώκετο από το «Αυτοκρατορικό Υπουργείο της Παιδείας» (!). Βλέπετε επίσης ότι η συλλογή χρηματοδοτήθηκε από Έλληνες επιχειρηματίες και εκδότες στην Κωνσταντινούπολη. Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας ….
.................................................................................................
Kopertina e librit poetik "Dashuria" e poetit kombëtar shqiptar Naim Frashëri (Stamboll, 1895), shkruar në greqisht nga vet autori, i cili kishte mbaruar Liceun e njohur Zosimea të Janinës. Siç e shihni, poeti kombëtar shqiptar ka mbajtur postin e "Kryetarit të Këshillit të Censurës në Ministrinë Perandorake të Arsimit, etj", pra ishte njeriu i cili mund të firmoste qarkullimin e teksteve në gjuhën greke, por jo në gjuhën shqipe, sepse gjuha greke nuk kishte asnjë pengesë për t’u mësuar në shkolla dhe për t’u përdorur në administratën publike të Perandarisë si dhe në shkëmbimet tregtare, në kundërvënie me shqipen që ndiqej nga "Ministria Perandorake e Arsimit" (!). Shikoni, gjithashtu se vëllimi poetik u financua nga njerëzit e botës greke të biznesit dhe nga botues grekë në Stambollit. Konkluzionet e tjera janë tuajat...

Stavros Dagios's Profile Photo, Image may contain: 1 personStavros Dagios

Φτάσαμε στο τέλος ;;;


Με μια εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, το πρώην μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, Θωμάς Στέφος, παρουσιάζει την πολιτική κατάσταση μέσα και γύρω από την Οργάνωση των Βορειοηπειρωτών.

Σας παραθέτουμε αυτούσια την δημόσια αυτή τοποθέτηση.

Αυτά που συνέβησαν στη συνδιάσκεψη της Ομόνοιας (ο θεός να την κάνει) για μένα δεν ήταν έκπληξη.

Ήταν το σκηνικό που ζούσα τρία χρόνια στις συνελεύσεις της Ομόνοιας. Συμμετέχοντας στο προηγούμενου Γενικό Συμβούλιο , έβλεπα το 1/3 των μέλλων να προσπαθούμε να κάνουμε ουσιαστική κουβέντα για τα βορειοηπειρωτικά ζητήματα, κάποιοι άλλοι δεν έπαιρναν ποτέ θέση (με τη σιωπή τους ήταν σαν να λένε «δε θα βγάλω το φίδι από την τρύπα» ) και κάποιοι κράχτες που έρχονταν στην ουσία να χαλάνε τις συγκεντρώσεις.

Και τελείωναν πάντα με τον τσακωμό Ντούλε - Παππά γιατί ο πρώτος δεν έμαθε ποτέ να ακούει κριτική και ο δεύτερος δεν αποδέχτηκε ποτέ να κάνει το ρόλο των προκατόχων του δηλαδή να υποστηρίζει και να καλύπτει όλες τις αποφάσεις και όλα τα θέλω του. 

Βλέποντας να αναπαράγεται και να σχολιάζεται ποικιλοτρόπως η αντιπαράθεση των δύο προέδρων θεωρώ χρέος μου να τοποθετηθώ δημοσίως καθώς δεν πρόκειται για μία προσωπική διένεξη αλλά για το πώς αντιμετωπίζονται δύο θεσμοί που δεν είναι ιδιοκτησία κανενός προέδρου αλλά όλων των Βορειοηπειρωτών. 

Να πω κατ’ αρχήν πως δεν ήμουν παρόν, γιατί δε με ενημέρωσε κανείς από την οργανωτική επιτροπή αλλά αυτό λίγη σημασία έχει γιατί και να με καλούσαν δε θα πήγαινα γιατί μετά την παραίτηση του Λεωνίδα του Παππά γνώριζα τι θα ακολουθούσε. Η γνωστή παρέα θα μάζευε φίλους και γνωστούς για να βάλουν τη σφραγίδα βαθιά στη τσέπη για να μην τους την πάρει πλέον κανείς. 

Παρ όλα αυτά, διάβασα όλες τις ομιλίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. 

Εντυπωσιάστηκα πολύ από την ομιλία του Αλκη του Πούλη και κάποια στιγμή που τη διάβαζα αναρωτήθηκα «που τα λέει αυτά ο Άλκης;» και θυμήθηκα το λαϊκό δικαστήριο του Kadri Hazbiu που ο κακομοίρης προσπαθούσε να πει λογικά πράγματα σε ένα λαϊκό δικαστήριο που ο Ενβέρης είχε στείλει άτομα για να βγάλουν απόφαση για να τον εκτελέσουν! ( όχι ότι ήταν καλύτερος ο Καντρης , καθίκι δολοφόνος ήταν κι αυτός )

Για το Λεωνίδα τον Παππά δε θα πω τίποτα γιατί πολλοί γνωρίζουν ότι είναι φίλος μου και η άποψη μου δεν θα είναι αντικειμενική. Θα πω μόνο κάτι που είχε πει ο αδερφός μου που δεν ασχολείται καθόλου με τα κοινά και όταν τον γνώρισε μου είπε επί λέξη: «Αυτός είναι πολύ καλός, δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Ομόνοιας» 

Αυτό όμως που δεν περίμενα να δω και με ανάγκασε να γράψω, ήταν η δεύτερη τοποθέτηση του προέδρου του ΚΕΑΔ. Δηλαδή η επίθεση του προς τον πρόεδρο της Ομόνοιας. Ομολογώ πως οι προηγούμενοι τσακωμοί τους είχαν περιεχόμενο και επιχειρήματα από τις δύο πλευρές. Αυτή τη φορά ο Ντούλες αντί να αντικρούσει με επιχειρήματα τα λεγόμενα του Παππά, δεν σχολίασε τίποτα από την ομιλία του αλλά άρχισε να κάνει κουτσομπολιό μεταφέροντας υποτιθέμενους προσωπικούς διαλόγους, στους οποίους «αποκάλυψε» ότι ο Λεωνίδας των εκβίαζε για να του δώσει το χρίσμα, την πρώτη φορά του δημάρχου και την δεύτερη του βουλευτή. 

Ομολογώ ότι και στις δύο αυτές εκλογές (του 2015 και 2017) εγώ του έλεγα πως πρέπει να είναι υποψήφιος και μου απαντούσε: «Αν έχω μια φιλοδοξία για τις εκλογές είναι να κατέβουν μαζί ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ γιατί δε θα αθροιστούν τα προηγούμενα ποσοστά τους αλλά θα δεις που στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μεγάλο ρεύμα ενότητας. Αν το πετύχω, δε θέλω τίποτα άλλο» 

Στις τοπικές του 2015 ο πρόεδρος της Ομόνοιας είχε προτείνει στο ΜΕΓΚΑ να μην κατεβάσει υποψήφιο και να στήριζαν αυτόν που θα έβγαζε το ΓΣ. Η πρόταση αυτή είχε σταλεί επίσημα γραπτή και με σφραγίδα στους δύο προέδρους την οποία είχε κοινοποιήσει και σε εμάς ως μέλη του ΓΣ. Σας την παρουσιάζω στην δημοσιότητα και δεν χρειάζομαι την άδεια κανενός. 

Το ΜΕΓΚΑ τότε απάντησε γραπτώς ότι συμφωνεί. Όχι ίσως από πνεύμα ενότητας αλλά από ανάγκη γιατί τότε το ΚΕΑΔ ήταν στην κυβέρνηση Ράμα και γνώριζε ότι εάν συμμαχούσε το ΚΕΑΔ με το ΣΚ ήταν χαμένο από χέρι. Όλοι γνώριζαν επίσης ότι η συμμαχία ΚΕΑΔ - ΜΕΓΚΑ κέρδιζε το Φοινική περίπατο αλλά ο Ντούλες δεν απάντησε ποτέ γιατί αντί της ενότητας προτιμούσε τη συνεργασία με το Ράμα για να σβήσει το ΜΕΓΚΑ. 

Ας έρθουμε στον εκβιασμό: Εάν ο Λεωνίδας καιγόταν για το δημαρχείο ήταν τόσο βλάκας να ζητούσε την έγκριση της υποψηφιότητας του από το συγκεκριμένο ΓΣ; Ποιος δεν το ξέρει ότι δεν υπήρχε περίπτωση το συγκεκριμένο ΓΣ να τον ψήφιζε; Ούτε 20 από τους 65 του ΓΣ δεν είμασταν αυτοί που τον στηρίζαμε.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2017, ήμουν από τους ανθρώπους που πίεζα τον Λεωνίδα να κατέβει αλλά ήταν κάθετος, «δεν με ενδιαφέρει το βουλευτιλίκι» ήταν η απάντηση του. Επέμενε ξανά για συνεργασία ΚΕΑΔ – ΜΕΓΚΑ συζητούσαμε ατέλειωτες ώρες τότε και λέγαμε ότι έπαιζαν δύο έδρες. Μία, στην Περιφέρεια Αυλώνας που θα έβγαινε μόνο αν ερχόταν και το ΜΕΓΚΑ στο ΚΕΑΔ και μία θα μας έδινε το ΔΚ από τις λίστες του αφού θα μπαίναμε στη συμμαχίας τους. Η πρόταση του Παππά ήταν να μπει στη σίγουρη θέση, δηλαδή στις λίστες του ΔΚ ο Ντούλες και στην Αυλώνα να δίναμε την πρώτη θέση στο ΜΕΓΚΑ αλλά με τη σημαία του ΚΕΑΔ. Ο Ντούλες θεωρούσε προσβλητική την πρόταση του Παππά και απέκλειε το ενδεχόμενο να μπει στη λίστα του ΔΚ (τελικά μπήκε και είχε για παρέα και τον φίλο του τον Tahiri). 

Αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση στην ομιλία του φίλου μου και πρώην πρόεδρου πλέον, δεν είναι κάτι που διάβασα αλλά κάτι που δεν το βρήκα στην ομιλία του που εγώ θεωρώ το πιο σημαντικό. Μετά από πολλές προσπάθειες για την περιβόητη ενότητα, πριν από κάποιους μήνες, συμφωνήθηκε επιτέλους Ομόνοια, ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ να συμπορευτούν, με την παρέμβαση και βοήθεια και του εθνικού μας κέντρου. Από όσα γνωρίζω είχε συμφωνηθεί η δημιουργία μιας πενταμελής επιτροπής αναδιοργάνωσης, στην οποία θα προήδρευε ο Β. Μπολάνος ενώ οι τρεις πρόεδροι θα πρότειναν από ένα μέλος. Μετά από πολλές ζυμώσεις φαινόταν ότι όλα πάνε καλά και η πολυπόθητη συνάντηση, είχε οριστεί να γίνει μετά την εκδήλωση της επετείου ιδρύσεως της Ομόνοιας στις 28 Ιανουαρίου στη Δερβιτσάνη. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, κάποιος εξαφανίστηκε αφήνοντας σύξυλους τους άλλους τέσσερις και τον εκπρόσωπο του εθνικού κέντρου. 

Δεν χρειάζεται να σας πω ποιος ήταν. Και τι είπε ο αθεόφοβος; «Δεν ωρίμασαν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο»(!!!). Προφανώς, το σχέδιο ήταν προμελετημένο, ο Ντούλες ήθελε να περάσει άλλον ένα «σκόπελο» δεν ήθελε να ακουστούν οι αλήθειες από τον Παππά σε αυτή την εκδήλωση όπου θα συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες και τα κατάφερε. 

Φίλε μου Ευάγγελε τα ψέματα τελείωσαν, η γύμνια δεν καλύπτετε με φύλλα συκής. 

Τελικά δεν είναι άπειρα μόνο το σύμπαν και η βλακεία είναι και η αναισθησία κάποιων Βορειοηπειρωτών που βλέπουν μια πατρίδα να σβήνει και το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα τους. 

Με τα τόσα ολίγα 
Καληνύχτα πατριώτες

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας κατάργηση του όρου «Βόρεια Ήπειρος»

-Το έχει δεχτεί η κυβέρνηση

Την κατάργηση της αναφοράς στον όρο «Βόρεια Ήπειρος» φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποδεχομένη τον αλβανικό ισχυρισμό ότι υποκρύπτει αλυτρωτισμό και συνεπώς πρέπει να καταργηθεί.
Τι περιλαμβάνουν τα αλβανικά σχολικά βιβλία και εγχειρίδια είναι γνωστό και έχει παρουσιασθεί το τελευταίο διάστημα σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ. Θέλει πολύ θράσος, ύστερα απ’ όλα αυτά, να ζητούν οι Αλβανοί την κατάργηση του όρου «Βόρεια Ήπειρος», και η Αθήνα να συμμορφώνεται.
Για τα Σκόπια αναγνωρίζουμε γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», μόνο για τη Βόρεια Ήπειρο δυσκολευόμαστε, μήπως και παρεξηγηθούν οι Αλβανοί και οι Τσάμηδες…
Και μιας και αναφερθήκαμε σε σχολικά βιβλία, τι ακριβώς θα πρέπει να αλλάξουμε στα σχολικά βιβλία για να ικανοποιηθεί η σκοπιανή πλευρά; Γιατί ο κ. Δημητρόφ ανακοίνωσε ήδη ότι λίαν προσεχώς θα συνεδριάσουν οι μεικτές επιτροπές για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Να δείτε που θα ενοχοποιηθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, θα απαιτηθεί να υποβληθεί συγγνώμη για τις αναφορές σε κομιτατζήδες και στη νεότερη ιστορία θα πρέπει να καταδικασθεί το εμπάργκο του Ανδρέα στα Σκόπια και η «αλυτρωτική» στάση και συμπεριφορά του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όσο για την Πηνελόπη Δέλτα και τον Ίωνα Δραγούμη, οι αναφορές σε αυτούς θα πρέπει επίσης να εξαφανιστούν.
Αυτό δεν είναι επανεγγραφή, είναι διαγραφή της Ιστορίας. Ίσως γι’ αυτό ο Τζορτζ Σόρος ήταν από τους πρώτους που πανηγύρισαν τη συμφωνία…
Οι δημοτικές εκλογές του 2019 στην Αλβανία και η γενική απογραφή πληθυσμού που ακολουθεί το 2020 θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ενώ είναι εντελώς ασαφές το καθεστώς της απογραφής και του βαθμού ελευθερίας δήλωσης και καταγραφής της εθνικότητας, καθώς έχει παραπεμφθεί σε εφαρμοστικούς νόμους, η συμμετοχή της μειονότητας στις δημοτικές εκλογές είναι κρίσιμη.
Όμως, για να αντιστραφεί η φθίνουσα πορεία είναι καθοριστικό να υπάρξει άλλη ρότα στη μειονότητα. Αν δεν επιλεγούν επιφανείς υποψήφιοι που θα συσπειρώσουν τη μειονότητα, αλλά επιπλεύσουν και πάλι πρόσωπα με τα οποία ορισμένοι ηγέτες της μειονότητας κάνουν τα προσωπικά τους παζάρια, πότε με το Σοσιαλιστικό και πότε με το Δημοκρατικό Κόμμα, θα μπει η ταφόπλακα στη μειονότητα.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν η Αθήνα, στα μουλωχτά, έχει υποβαθμίσει πλήρως όλα τα μειονοτικά ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα σημαντικά κείμενα που αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την ΕΕ δεν υπάρχει αναφορά σε ελληνική μειονότητα, που είναι και η μεγαλύτερη διεθνώς αναγνωρισμένη μειονότητα της χώρας, ενώ, αντιθέτως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται οι Ρομά και οι… Αιγύπτιοι.
exofrenikos@hotmail.com
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Tsipras shpjegon për francezen “Le Point” si e drodhi pas referendumit

Revista e madhe franceze “Le Point”, publikoi të enjten një suplement prej 32 faqesh kushtuar Greqisë, me titullin e përgjithshëm “Greqia, Rilindja”. “Le Point”, publikon edhe një intervistë ekskluzive me kryeministrin grek, të titulluar “Aleksis Tsipras: Askush nuk e besonte”.
Në pyetjen e tyre të parë, gazetarët kanë bërë një përmbledhje: “Europianët vlerësojnë se reformat tuaja patën sukses dhe nuk keni nevojë për një tjetër program axhustimi, rritja ekonomike shkoi te 2% dhe do të mundeni sërish të merrni kredi nga tregjet. A jeni një njeri i lumtur?”.
“I lumtur… është vështirë të thuash, por sigurisht më i lumtur se më përpara”, përgjigjet Tsipras dhe shton: “Do të thosha se vendi im po shkon më mirë dhe se përzgjedhjet e vështira të viteve të fundit po japin fryte. Vendimet e guximshme duan kohë që të zbulojnë vlerën e tyre. Gjërat janë përmirësuar dhe ja ku jemi sërish në normalitet. Mirëpo, edhe pse fituam një betejë të vështirë, lufta vazhdon”.
Duke iu referuar referendumit të 5 korrikut 2015 dhe ndryshimit të politikës me nënshkrimin e marrëveshjes me kreditorët një javë më vonë, Tsipras shpjegon:
“Para referendumit vendi im ishte në një kurth. Kreditorët nuk na linin asnjë hapësirë… më kërkonin sakrifica kolosale, reforma befasuese, por pa para. Vendosëm të organizonim referendumin që Greqia të kthehej në brendësi të gjërave dhe të përfitojë një fuqi në negociatat. Referendumi u mundësoi të gjithëve të vetëdijesohen për presionet… T’ju kujtoj se asnjëherë nuk thashë që dua ta shoh Greqinë jashtë euros. Bëra një kompromis me kushte të vështira për Greqinë, por fituam mjaft kohë dhe para që t’i realizojmë përshtatjet me një mënyrë më normale. Dhe isha në gjendje të rikthehem te populli duke i ofruar një perspektivë”.
Kryeministri grek tha se partnerët europianë “disa herë ishin të pakënaqur” me të, pasi nuk i prisnin gjithë këto… “Mirëpo në fund të gjithë e kuptuan, kreditorët dhe vetë grekët. Sepse popullit i duhej thënë e vërteta. Po të mos bënim gjë, vendi do të kishte falimentuar. Përfundimisht, referendumi kishte mjaft vlera: nga njëra anë luajti rolin e valvulës demokratike të sigurisë, sepse grekët shprehën ndjenjat e tyre. Nga ana tjetër, mundësoi që të gjendej një marrëveshje më e mirë në dobi të të gjithëve”, ka shtuar Tsipras.
Vërejtjes së gazetarëve francezë që, në fakt, nuk u zgjodh që të bënte këto lloj reformash, Tsipras i përgjigjet: “Grekët e kuptuan se reformat do të na lejonin të përcaktojmë një perspektivë, një të ardhme, ndërsa ishim në një situatë falimentimi. Në ato moment, koha është gjëja më e çmuar për një qeveri që përballet me një krizë të tillë. Koha dhe e vërteta. Në 2015-n Greqia nuk kishte asnjë kredibilitet gjeopolitik. Sot, tre vjet më vonë, jemi çliruar nga ajo situatë. Jemi sërish një shtyllë stabiliteti. Greqi përbën pjesë të zgjidhjes, nuk është më Problemi”, ka nënvizuar kryeministri grek, në intervistën për revistën franceze “Le Point”.
Tribuna

Έγραψαν βιβλίο οι "Τσάμηδες", που αρνούνται τη συνεργασία με τους Ναζί και τα εγκλήματα!!!

Κυκλοφόρησε βιβλίο του Hektor Sejko (Έκτορα Σέικο), που παρουσίασε ο πρόεδρος του "Τσάμικου" κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, με τον τίτλο "Αντιφασιστικό Συνέδριο των Τσάμηδων", όπου παραποιείται βάναυσα και βεβηλώνεται η ιστορική αλήθεια, με τον αβάσιμο ισχυρισμό  ότι στη Θεσπρωτία οι Μουσουλμάνοι "Τσάμηδες"  δε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και δεν έκαναν εγκλήματα! Χρειάζεται θράσος   να υποστηρίζει κανείς ότι "οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες  δεν έγιναν οποιαδήποτε ημέρα συνεργάτες των εισβολέων Ναζί-Φασιστών και θυσιάστηκαν ηρωικά για να σταματήσει η επέλαση του Χίτλερ στη γη τους και όχι μόνο"!!! Μάλιστα ο συγγραφέας τολμά να γράψει ότι "τα στοιχεία, που παραθέτει", δεν στηρίζεται σε καμία απολύτως πηγή, μόνο ψέματα χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα, "ακυρώνουν τις δίκες των Ιωαννίνων", όπου, ορθά, οι "Τσάμηδες" καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου. Η καλύτερη απάντηση στα μυθεύματα του συγγραφέα είναι η εφημερίδα των Τιράνων "Bashkimi i Kombit", όπου στις 14.3.1944 δημοσιεύθηκαν οι κοινές ενέργειες των "Τσάμηδων" με τους Ναζί, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα εκατοντάδες δολοφονίες, την πυρπόληση χιλιάδων σπιτιών κ.λπ. Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, οι "Τσάμηδες"  συναισθανόμενοι τις συνέπειες από την συμπεριφορά τους στη διάρκεια της Κατοχής, αναζήτησαν  προστασία στην Αλβανία,   και 18.000 άτομα, εγκατέλειψαν την  Ελλάδα, ενώ με βάση  τα στοιχεία της απογραφής στις 7/4/1951, είχαν παραμείνει  στην Ελλάδα  123 "Τσάμηδες¨, που δεν είχαν συμμετάσχει στις εγκληματικές ενέργειες και δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν.  Οι "Τσάμηδες" κατηγορήθηκαν για αξιόποινες πράξεις και για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις. Το Ειδικό Δικαστήριο Δωσίλογων των Ιωαννίνων, εκδίδει μέχρι το 1948, χίλιες επτακόσιες  και πλέον καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των Τσάμηδων, με ποινή για πολλούς εξ' αυτών το θάνατο. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η  απαλλοτρίωση και διανομή των περιουσιών των "Τσάμηδων", η οποία επεβλήθη από την ανάγκη εποικισμού των περιοχών, ενώ υλοποιήθηκε και η διαδικασία για την αφαίρεση της ιθαγένειας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αλβανίας από τους  Χότζα και Αλία το ζήτημα των Τσάμηδων πέρασε ουσιαστικά στο  περιθώριο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο Χότζα αντιμετώπισε στην αρχή τους Τσάμηδες, που κατέφυγαν στην Αλβανία με δυσπιστία, αφού  θεωρήθηκαν συνεργάτες των Ιταλών και γι΄ αυτό ένα μέρος τους μετακινήθηκε προς τα βόρεια της χώρας, στο Δυρράχιο, στο Φίερι και την Αυλώνα.