Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ

Εικόνα: Κωνσταντίνος Χολέβας
Κωνσταντίνος Χολέβας
Η μόνη πρόταση που προκύπτει από την Ιστορία και την κοινή λογική είναι να στηρίξουμε μεθοδικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα
Η βαλκανική αναταραχή πρέπει να μας απασχολήσει παράλληλα με την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Τα Σκόπια συνταράσσονται από τις συγκρούσεις Σλάβων αστυνομικών με Αλβανούς ενόπλους και από την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τηλέφωνα αντιπάλων. Στην Αλβανία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα κάνει δηλώσεις υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας», αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο και υποστηρίζει τους Τσάμηδες ανθέλληνες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα του.

Ορισμένοι συμπατριώτες μας έχουν την τάση να επιλέγουν μέσω των ΜΜΕ τους δήθεν μετριοπαθείς πολιτικούς στις γειτονικές χώρες. Ακούσαμε πανηγύρια κατά την εκλογή του Ράμα με το επιχείρημα ότι δήθεν είναι πιο Ευρωπαίος και πιο μετριοπαθής από τον δεξιό αντίπαλό του Σάλι Μπερίσα. Κι όμως, επί πρωθυπουργίας Ράμα έγινε επίσημο δόγμα η «Μεγάλη Αλβανία». Εξάλλου, εκείνος ως αρχηγός της αντιπολιτεύσεως είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο -με τουρκική παρακίνηση- κατά της συμφωνίας Αθηνών - Τιράνων για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Αλλες φωνές προτείνουν να ανεχθούμε τον σκοπιανό εθνικισμό ως αντίβαρο στον αλβανικό. Η μόνη πρόταση που προκύπτει από την Ιστορία και την κοινή λογική είναι να στηρίξουμε μεθοδικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα απέναντι και στους δύο εθνικισμούς, αλβανικό και ψευδομακεδονικό, και να σταματήσουμε να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι ο τάδε πολιτικός είναι πιο συνεργάσιμος. Οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας.
Στο ζήτημα των Σκοπίων πρέπει να επανέλθουμε στην αρχική θέση μας, ότι δεν παραχωρούμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ούτε ως παράγωγο, άρα απορρίπτουμε κάθε γεωγραφικό προσδιορισμό. Να καταγγείλουμε αμέσως την Ενδιάμεση Συμφωνία του Σεπτεμβρίου 1995, η οποία, αφού καταπατήθηκε από την ΠΓΔΜ, χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους της ως νομική βάση για να μας εγκαλέσει ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, να ενδιαφερθούμε επισήμως για την τύχη της ελληνικής μειονότητος που ζει καταπιεσμένη στο κράτος αυτό.

Αν θέλει η αλβανική εθνική κοινότητα της ΠΓΔΜ να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα κατά των Σλάβων και να αποσχισθεί, ας την αφήσουμε να το κάνει. Επαναλαμβάνω: Η διάλυση των Σκοπίων θα σημαίνει ότι εξαλείφεται ένας ανθελληνικός εθνικισμός στα Βαλκάνια. Στο επιχείρημα ότι έτσι ενθαρρύνονται οι Αλβανοί θα απαντήσω ότι τον αλβανικό εθνικισμό εξέθρεψε η απόφαση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων μας να αποσχίσουν το Κόσοβο από τη Σερβία. Ούτε τότε μας ρώτησαν ούτε τώρα μπορούμε να εμποδίσουμε -και δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε- τη διάλυση του σκοπιανού μορφώματος.
Η ελληνική απάντηση στον αλβανικό εθνικισμό θα είναι η επίσημη διεκδίκηση της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, εντός Αλβανίας, με βάση το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914.


Κωνσταντίνος Χολέβας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …