Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η Ελλάδα ξέχασε τη Βόρειο Ηπειρο»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Διονύσης Φρέντυ Μπελέρης αποκαλύπτει τους λόγους για τη συντριβή του ΚΕΑΔ στις δημοτικές εκλογές την (περασμένη Κυριακή). «Μας επιτέθηκαν και ήμασταν απροστάτευτοι» λέει
Ο,τι δεν κατάφεραν οι ανθελληνικές κορώνες της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Ράμα, η ενοποίηση «ελληνικών» με «αλβανικούς» δήμους και η νοθεία (μόνιμο φαινόμενο στις αλβανικές εκλογές), το κατάφεραν η διάσπαση του Ελληνισμού της Β. Ηπείρου και η εγκατάλειψη των Ελλήνων της μειονότητας από το Εθνικό Κέντρο.
Τις ευθύνες για τη συντριβή του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκφράζει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αναζητούν τα στελέχη του, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη γειτονική χώρα. Ειδικά στη Χειμάρρα, που θεωρείται «κάστρο του Ελληνισμού», τα πολύ χαμηλά ποσοστά του ΚΕΑΔ προβληματίζουν την ηγεσία του κόμματος, που αναζητά τα αίτια της ήττας.


Ο Διονύσης Φρέντυ Μπελέρης, υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, αναλύει στη «δημοκρατία» τους λόγους της εκλογικής ήττας. Αποδίδει το αποτέλεσμα στη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας (με συνέπεια την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης των νέων διευρυμένων δήμων), στα φαινόμενα νοθείας, που καταγράφηκαν και φέτος στις εκλογές της 21ης Ιουνίου, αλλά και στην ανυπαρξία στήριξης από την Ελλάδα.Επιλογή Ράμα

Στον νέο διευρυμένο Δήμο της Χειμάρρας επικράτησε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργος Γκόρος, επιλογή του εθνικιστή πρωθυπουργού Ράμα. Για πρώτη φορά στα 23 χρόνια της ύπαρξής του, το ΚΕΑΔ έμεινε εκτός παιχνιδιού. Ο Φρέντυ Μπελέρης σημειώνει: «Είμαστε στενοχωρημένοι και κουρασμένοι. Μείναμε απροστάτευτοι, μπροστά στις επιθέσεις των αντιπάλων μας, επειδή επιλέξαμε να κατεβούμε στις εκλογές ως Ελληνες. Και στα άλλα κόμματα υποψήφιοι ήταν Ελληνες, αλλά το έκρυβαν. Επεσαν πάνω μας ισχυρά συμφέροντα, στα οποία δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στις περιοχές μας είμαστε πλέον δύο κοινότητες. Θα μπορούσαμε να ενταχθούμε σε κάποιο άλλο κόμμα. Αλλά τι θα γινόταν; Να γινόμουν αντιδήμαρχος του Γκόρου, που δήλωνε προεκλογικά ότι οι Ελληνες της Χειμάρρας μιλάνε ελληνικά επειδή έζησαν μετανάστες στη Ελλάδα: Εγώ αυτό δεν μπορώ να το κάνω...».


Ο Φρ. Μπελέρης εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της στρατηγικής της αυτόνομης καθόδου κόμματος της μειονότητας στις εκλογές, αντί της ένταξης Ελλήνων υποψηφίων στις μεγάλες εκλογικές συμμαχίες των αλβανικών κομμάτων, τονίζοντας: «Αυτομάτως, μόλις ενταχθούν, υποχρεώνονται να λένε ότι είναι Αλβανοί. Το θέμα δεν είναι να εκλεγούμε. Το θέμα είναι να εκπροσωπούμε την ελληνική μειονότητα».
Για την τακτική της κυβέρνησης Ράμα λέει: «Οταν δεν ταΐζεις τον λαό με ψωμί και ευημερία, τον ταΐζεις εθνικισμό. Αυτό έκανε και η αλβανική κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό δεν είχαμε τα κατάλληλα όπλα.Η στρατηγική της αλβανικής κυβέρνησης Ράμα γίνεται τώρα (εκ του αποτελέσματος) αντιληπτή. Αρχικά, ύψωσε τα λάβαρα του εθνικισμού, πολώνοντας το κλίμα στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, με τη ρηματική διακοίνωση για την ΑΟΖ και τον συνεταιρισμό με το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων, που οδήγησε σε αποχώρηση του ΚΕΑΔ από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την παραίτηση Ντούλε από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.
Στο προεκλογικό αυτό κλίμα, η μειονότητα παρέμεινε διχασμένη, ενώ ταυτόχρονα είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση σαρωτικής νίκης του ΚΕΑΔ, ακόμα και σε δήμους με περιορισμένο ελληνικό στοιχείο.
Αναφερόμενος στη νέα διοικητική διαίρεση, σημείωσε: «Από τη στιγμή που στον νέο διευρυμένο Δήμο Χειμάρρας προστέθηκαν περιοχές με αλβανικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, οι πιθανότητες να επικρατήσει υποψήφιος που εκφράζει το ελληνικό στοιχείο περιορίστηκαν».

«Πολλά περιστατικά νοθείας»
Για τα φαινόμενα νοθείας στον Δήμο Χειμάρρας, ο Φρ. Μπελέρης τονίζει: «Εχουμε καταγράψει πολλά περιστατικά νοθείας, καθώς, σύμφωνα με το σύστημα εδώ, η καταμέτρηση των ψήφων δεν γίνεται ανά εκλογικό τμήμα, αλλά οι κάλπες των εκλογικών τμημάτων μεταφέρονται σε κέντρα διαλογής, όπου γίνεται η καταμέτρηση. Στη διαδρομή πολλά συνέβησαν... Προσπαθήσαμε να κάνουμε έλεγχο, αλλά δεν είχαμε τα μέσα. Δεν λειτούργησαν και οι διεθνείς μηχανισμοί (παρατηρητές ΟΑΣΕ). Μέσα σε αυτή την κατάσταση, τι να προλάβουν να δουν οι παρατηρητές;».
Ωστόσο, ο Φρ. Μπελέρης δεν θεωρεί ότι τα φαινόμενα νοθείας καθόρισαν το αποτέλεσμα, καθώς η διαφορά του ποσοστού του (27,4%) από το αντίστοιχο του Γ. Γκόρου (55,6%) είναι μεγάλη.
Τέλος, για τη στήριξη από το Εθνικό Κέντρο υπογραμμίζει: «Στα κέντρα συγκέντρωσης των καλπών δεν εμφανίστηκε ούτε ένας εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας. Η πρεσβεία ήταν ανύπαρκτη και απλώς περιορίστηκε στη έκδοση μίας ανακοίνωσης με την οποία έδινε συγχαρητήρια στους υποψηφίους που εκλέχθηκαν»!

Νίκος Σταυρουλάκης
πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …