Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Εκλεισαν τον κύκλο τους

Η ​​κάλπη στις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία ανέδειξε νικητή τον Εντι Ράμα. Ο Ράμα κέρδισε σχεδόν όλους τους μεγάλους δήμους επιβάλλοντας την κυριαρχία του και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η γειτονική χώρα κινείται πλέον στον πολιτικό αστερισμό του σοσιαλιστή πρωθυπουργού και μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί την εξουσία, ειδικά στις σχέσεις των Τιράνων με τους γείτονες, δεδομένων κάποιων αλυτρωτικών του δηλώσεων.
Η κάλπη όμως, εκτός από την καθαρή νίκη του Ράμα, εξέπεμψε, σε ό,τι μας αφορά, και σήμα κινδύνου για την ελληνική μειονότητα στον Νότο και κυρίως για την οργανωμένη της έκφραση. Το μήνυμα της ψηφοφορίας ήταν «Ή αλλάζετε ή χάνεστε». Η ομογένεια κατήλθε στις εκλογές διχασμένη, «πνιγμένη» στις έριδες και τις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών της και το «φτωχό» αποτέλεσμα ήρθε φυσιολογικά. Μια μερίδα μειονοτικών πανηγυρίζει για την «πανωλεθρία» του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και της ηγεσίας του, στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για τη χρόνια πολιτική παραλυσία και τη φθίνουσα πορεία τόσο του κόμματος όσο και της πολιτικής οργάνωσης «Ομόνοια», η οποία παραλυσία, όπως υποστηρίζουν, είχε αρνητικό αντίκτυπο και στις δημοτικές εκλογές.
Ούτε όμως και η «άλλη πλευρά» είναι άμοιρη ευθυνών για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση και πολιτική απαξίωση των οργανωτικών δομών της μειονότητας, ενώ δεν απηχούν την πραγματικότητα δικαιολογίες περί δήθεν τρομοκρατίας και μεθοδεύσεων από πλευράς Τιράνων για καλλιέργεια, προεκλογικά, κλίματος φοβίας στους ομογενείς και άλλα παρόμοια.
Τώρα με αφορμή και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, έφτασε ίσως η ώρα της περισυλλογής, της πολιτικής ενδοσκόπησης και των αποφάσεων. Ο κύκλος της «Ομόνοιας» και του ΚΕΑΔ δείχνει να έχει κλείσει, τουλάχιστον όπως λειτούργησε έως τώρα. Η διαδρομή από την ίδρυσή τους, με εξαίρεση τον πρώτο καιρό του ενθουσιασμού, καταγράφεται φθίνουσα. Οι εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν συνεχή συρρίκνωση της δύναμης τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: το ΚΕΑΔ και η κινητήριος δύναμή του, η «Ομόνοια», έφτασαν να έχουν σήμερα έναν μόνο εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας, όταν υπάρχουν άλλοι πέντε Ελληνες βουλευτές εκλεγμένοι με την ψήφο των ομογενών, μέσα από τις λίστες των αλβανικών κομμάτων.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι δύο αυτοί φορείς έκλεισαν τον ιστορικό τους κύκλο, αλλά κανείς, πλην των ίδιων των Ελλήνων της Αλβανίας, νομιμοποιείται να τους υποδείξει, πολύ περισσότερο να τους επιβάλει, τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Είναι όμως και ελάχιστοι εκείνοι που δεν βλέπουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Το αποτέλεσμα (και) των τελευταίων εκλογών ήχησε εκκωφαντικά, ότι η υφιστάμενη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι δομές της μειονότητας χρειάζονται ανανέωση, σε όλα τα επίπεδα, εάν δεν θέλουν να τους γυρίσουν παντελώς την πλάτη οι ομογενείς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1418) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (252) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (232) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)