Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αλβανία στην κορυφή της ατζέντας της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής - Shqipëria në top axhendën e diplomacisë greke për 2016

Χαρακτήρα επανεκκίνησης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας είχε η διεξαγωγή του 59ου γύρου που έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ύστερα από συμφωνία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα θέλει να δρομολογήσει ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, των ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένων, με όλες τις χώρες που εκκρεμεί η οριοθέτηση, όμως τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα για το 2016 στις πλείστες των περιπτώσεων.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, πλην της Τουρκίας, επιδιώκει συμφωνίες με την Αλβανία, την Ιταλία (επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977), τη Λιβύη και την Αίγυπτο.
Στη διπλωματική υπηρεσία διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις για τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, αλλά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κοινός παρανομαστής είναι πως ούτε η Αθήνα ούτε η Αγκυρα θα κάνουν, σύντομα τουλάχιστον, το τελικό βήμα, δηλαδή να υπογράψουν μια συμφωνία τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε κρίση και η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο και ζει τον εφιάλτη του Κουρδικού. Πέραν του ότι θεωρούν ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία όσο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την επήρεια του Καστελλόριζου και ζητεί εξαίρεση του ακριτικού νησιού από τις συνομιλίες, ισχυριζόμενη ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν δέχεται την τουρκική εκδοχή και τονίζει πως θέλει συμφωνία-πακέτο και ότι χωρίς το Καστελλόριζο δεν νοείται για την Ελλάδα συμφωνία.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, που θα συνεδριάσει τον Φεβρουάριο, δεν θα έχει προς συζήτηση θέματα σχετικά με το Αιγαίο, είναι όμως πολύ πιθανό αυτό να γίνει στη διμερή συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου. Θα προηγηθεί πιθανότατα συνάντηση των δύο ανδρών στο Νταβός μεταξύ 21-23 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ.
Το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων γενικότερα, σύμφωνα με έμπειρη διπλωματική πηγή, έχει επηρεαστεί καταφανώς από το προσφυγικό και από το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμη.
Εντύπωση επίσης έχει προκαλέσει στις ίδιες πηγές, αν και το ανέμεναν, το γεγονός ότι η Αγκυρα επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο το θέμα των γκρίζων ζωνών, καθώς διαμηνύουν προς Βρυξέλλες και Αθήνα ότι ο Frontex δεν μπορεί να πραγματοποιήσει ενέργειες έρευνας και διάσωσης σε αμφισβητούμενα νησιά, αν πρώτα δεν ζητήσει τη συνδρομή και της Τουρκίας. Πρόκειται για επικίνδυνη τακτική που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις στο Αιγαίο.
Οι άλλες περιπτώσεις
Η επικαιροποίηση της συμφωνίας του 1977 με την Ιταλία καθυστερεί χωρίς να δίδεται καμία εξήγηση και ενώ είχε ανακοινωθεί από τον κ. Τσίπρα η υπογραφή της πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Εγκριτη νομική πηγή εκφράζει τον προβληματισμό της τονίζοντας στην «Κ» ότι όσο καθυστερεί η υπογραφή της συμφωνίας τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι επιπλοκών. Με την Αλβανία οι συνομιλίες έχουν παγώσει εδώ και αρκετό διάστημα καθώς τα Τίρανα επιδιώκουν νέες διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση και αλλαγή της μεθόδου οριοθέτησης, απορρίπτοντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Γενικότερα, οι σχέσεις με την Αλβανία διακρίνονται από καχυποψία, χωρίς να προβλέπεται εξομάλυνση τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Τέλος, με την Αίγυπτο, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της τριμερούς με την Κύπρο για οριοθέτηση της ΑΟΖ, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα, ούτε πρόκειται να γίνει σύμφωνα με την ίδια έγκριτη νομική πηγή, καθώς το Κάιρο θεωρεί ότι πρέπει πρώτα η Ελλάδα να οριοθετήσει τις ζώνες της με την Τουρκία και στη συνέχεια να εμπλακεί και το ίδιο.
Η Λιβύη που βιώνει υπαρξιακή κρίση δεν είναι σε θέση να κάνει διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται όμως ότι στο παρελθόν είχαν γίνει συνομιλίες, αλλά και εκεί υπήρχαν προβλήματα, καθώς οι Λίβυοι, που έχουν ίδιες θέσεις με την Τουρκία, αμφισβητούν την επήρεια νησιών που βρίσκονται νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δηλαδή της Γαύδου, των Στροφάδων, της Σαπιέντζας, της Σχίζας, της Χρυσής και του Κουφονησίου.

Në 2016 diplomacisë greke do duhet t'i përballet me sfida delikate të politikës së jashtme, ku prioritet mbeten marrëdhëniet me Izraelin dhe raportet me vendet e rajonit dhe veçantërisht Shqipërinë. Gazeta "Kathimerini" shkruan se Athina do të vazhdojë përpjekjet për forcimin e bashkëpunimit me trekëndëshin Qipro-Izrael-Egjipt duke përfshirë në planet e saj strategjike edhe Jordaninë për çështje që lidhen me politikat energjike dhe sigurinë.
Po ashtu ruajtja e ekuilibrave për çështjen palestineze dhe botën arabe janë të një rëndësie të dorës së parë.
Në Ballkan shkruan "Kathimerini" marrëdhëniet me Shqipërinë janë të një rëndësie parësore për qeverinë greke, duke renditur në vend të dytë problemet me Maqedoninë. Burime të besueshme i thanë gazetës se vonesa në nënshkrimin e marrëveshjes për kufirin detar shton riskun e përplasjeve dhe tensionimit të marrëdhënieve mes dy vendeve.
Negociatat me Shqipërinë për këtë çështje sipas "Kathimerini" konsiderohen të ngrira, pasi Tirana synon rinegocim nga e para të marrëveshjes me një metodë të re matjes së detare duke refuzuar parimin e barazlargësisë. Raportet me Shqipërinë karakterizohen nga hije të mëdha mosbesimi dhe të paktën në një të ardhme të afërt nuk pritet një relaksim i marrëdhënieve. Nga ana tjeterë Greqia mbetet e angazhuar në marrëdhëniet ekonomike dhe politike me fuqitë e mëdha si SHBA, Rusia e Kina, duke mos lënë pas dore edhe marrëdhëniet me Turqinë.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …