Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Οι Αλβανοί έχουν ρημάξει τις εκκλησίες των Σκοπίων
Οι χριστιανικές εκκλησίες, ιδίως στις δυτικές περιοχές του νοτιοσλαβικού κράτους, έχουν διαρρηχθεί και κλαπεί επανειλημμένα από  κακοποιούς οι οποίοι έχουν κλέψει πολύτιμες εικόνες Αγίων, τις οποίες μετέφεραν στην Αλβανία.Περίπου  476 εικόνες που έχουν κλαπεί  από  διάφορες περιοχέ,  έχουν εντοπισθεί σε αποθήκες των ‘συλλεκτών’ Γκέργκι Τίμο και Άρμπεν Σπάχο από τα Τίρανα.


Η υπηρεσία Δίωξης ενημέρωσε σχετικά τις αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους. Το Γραφείο του Εισαγγελέα για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά των Σκοπίων,  μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με έγγραφό του προς το αρμόδιο δικαστήριο των Τιράνων ζητά να επιστρέψει η Αλβανία τις κλεμμένες εικόνες που έχουν κλαπεί από τους ναούς των δυτικών περιοχών της χώρας.


Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε 20 εικόνες που καθορίζονται ως ανεκτίμητης αξίας και είναι καταγεγραμμένες σε αρμόδιες υπηρεσίες των Σκοπίων.


«Μέρος των εκατοντάδων εικόνων προέρχονται από ναούς των Σκοπίων και αυτό διαπιστώθηκε από έρευνα 11 Αλβανών και Σλάβων εμπειρογνωμόνων. Ενώ πολλές άλλες  εικόνες έχουν κλαπεί από χριστιανικές εκκλησίες, μοναστήρια  καθώς  και σπήλαια μοναχών στη Λούσνια, Μοσχόπολη και Καραβάστα.


Η αλβανική αστυνομία δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του συνόλου των εικόνων που έχουν μεταφερθεί στην Αλβανία, ούτε των εικόνων που έχουν εξαχθεί σε χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--

Share This
Previous Post
Next Post

Εντολήν καινήν σας δίδω, Να αγαπάτε αλλήλους∙ καθώς εγώ σας ηγάπησα, και σεις να αγαπάτε αλλήλους. Εκ τούτου θέλουσι γνωρίσει πάντες ότι είσθε μαθηταί μου, εάν έχητε αγάπην προς αλλήλους. (Ιωάννης, ιγ΄:34--35).---Një porosi të re ju le juve: Të doni njëri-tjetrin, siç ju desha unë dhe ju të doni njëri-tjetrin. Prej kësaj do t'ju njohin ju të gjithë se jeni nxënësit e mi, në qoftë se keni dashuri për njëri-tjetrin" Joani 13,34-35.

0 comments: