Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αχαριστία…

Image result for Edi rama muzeu korce

Δευτέρα τρέχουσας εβδομάδας ο Πρωθυπουργός της Αλβανικής «Δημοκρατίας» κ. Ε. Ράμα, βρέθηκε στην Κορυτσά όπου συμμετείχε και μίλησε (ως εμπειρογνώμονας κιόλας με το συναφή θέμα: ζωγράφος αλλά και τιμητής έργων τέχνης) σε τελετή εγκαινίων του Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης.

Στην ουσία είναι το κέντρο στο οποίο φυλάσσονται οι εικόνες Ορθόδοξων ναών (ότι έχουν απομείνει απ’ τις λαθροχειρίες της Σιγκουρίμι, των απογόνων της κομουνιστικής νομενκλατούρας και του παράγοντα χρόνο σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες φύλαξης) που είχαν δημευθεί απ’ τις Ορθόδοξες κοινότητες, Κορυτσάς κυρίως και Αργυρόκαστρο, την περίοδο του κομουνιστικού αθεϊστικού διωγμού.
Οι εικόνες αυτές, ακόμη και άλλα ιερά κειμήλια και έργα τέχνης – εξοπλισμός της Ορθοδόξου πνευματικής κληρονομιάς τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν εκτεθεί σε χώρους που είχαν προκύψει απ’ την τροποποίηση σε Μουσείου του ιστορικού Καθεδρικού της Κορυτσάς της Ζωοδόχου Πηγής. Από ομάδες ειδικών της Θεσσαλονίκης μετά την πτώση του κομουνισμού, το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης υπήρξε άμεση ευαισθητοποίηση περί του θέματος της εκατοντάδων τεμαχίων ιερών εικόνων συλλογής της Κορυτσάς. Έγινε καταλογογράφηση τους, εντοπίστηκαν προβλήματα και εκπαιδεύτηκαν ειδικοί στη συντήρηση και την αναστήλωση. Το κέντρο συντήρησης της Κορυτσάς απέκτησε εξοπλισμό ενώ υπήρξε συμπαράσταση με παρουσία επιστημόνων για μετεκπαίδευση και πρακτική άσκηση στην πολύ εξειδικευμένη αυτή εργασία. Με απόλυτο σεβασμό στα ανάλογα κριτήρια και την ισχύουσα νομοθεσία ειδικά τεμάχια της συλλογής μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη για συντήρηση. Υποστηρίχτηκε επίσης η προβολή του θησαυρού αυτού και η συμμετοχή της Συλλογής σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις…
Στην πορεία το Ελληνικό κράτος προώθησε ποικιλοτρόπως και υποστήριξε οικονομικά την ανάληψη πρωτοβουλίας για την δημιουργία αλλού χώρου κατάλληλου για την οριστική και υπό συνθήκες επιστημονικώς αποδεκτές των εικόνων και άλλων κειμηλίων. Όρος βέβαια ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος του Ναού και να παραδοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την τοπική Επισκοπή που τον δικαιούται.
Το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε αισίως μόνο που για άλλη μια φορά ο αλαζονικός Έντι Ράμα είχε την ευκαιρία να αποδείξει την αχαριστία και το μισελληνισμό του. Μιλώντας στην τελετή ούτε κουβέντα για τον δημιουργό αυτών των εικόνων: την Ορθόδοξη Εκκλησία και πνευματικό ιδιοκτήτη τους. Καμιά προφανώς μέριμνα και για μια ειδική και τυπική συμφωνία με την Εκκλησία για τη διαιώνιση της παρακράτησης αυτού του ιστορικού της πλούτου. Ακόμη όμως πιο πρακτική αχαριστία: δεν επέτρεψε την τοποθέτηση πινακίδας στην Ελληνική (παραβιάζοντας τα συμφωνημένα) που να αναφέρει τον χρηματοδότη του εγχειρήματος. Και ακόμη στην ομιλία του καμιά αναφορά στους έλληνες συνεργάτες της υπόθεσης. Μας υποσχέθηκε κάποια χρήματα η Ελλάδα είπε… δεν μας τα έδωσε όλα(λες και τα όφειλε) αλλά την κατανοούμε διότι βυθίστηκε στην κρίση… όχι όπως η οικονομία μας που γνωρίζει αύξηση!!! Δεν είναι τρελός είναι πρωθυπουργός…
Πίσω όμως δεν πάει και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του ο πρώην Δήμαρχος Κορυτσάς Νίκο Πελέσι. Βρήκε ένα λόχο από Ιταλούς επιστήμονες και φορείς να ιδρύσει στην Κορυτσά Ακαδημία Αναστηλώσεων. Ο κ. Πελέσι. Θέλουν με κάθε τρόπο να δηλώσουν ότι έιναι ανεπιθύμητη η Ελληνική παρουσία στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αλλά μάθημα δεν βγήκε. Όσες φορές η πολιτική τάξη κινείται αντίθετα με τη βούληση της κοινωνία προκύπτουν ανωμαλίες.
Η δε αχαριστία της πολιτικής τάξης μακάρι να μην γίνει και συνήθεια της κοινωνίας που γνώρισε και γνωρίζει καθημερινά την θαλπωρή της ελληνικής μεγαλοψυχίας και ευεργεσίας…
http://tachydromos.org/%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …