Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Αχαριστία…

Image result for Edi rama muzeu korce

Δευτέρα τρέχουσας εβδομάδας ο Πρωθυπουργός της Αλβανικής «Δημοκρατίας» κ. Ε. Ράμα, βρέθηκε στην Κορυτσά όπου συμμετείχε και μίλησε (ως εμπειρογνώμονας κιόλας με το συναφή θέμα: ζωγράφος αλλά και τιμητής έργων τέχνης) σε τελετή εγκαινίων του Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης.

Στην ουσία είναι το κέντρο στο οποίο φυλάσσονται οι εικόνες Ορθόδοξων ναών (ότι έχουν απομείνει απ’ τις λαθροχειρίες της Σιγκουρίμι, των απογόνων της κομουνιστικής νομενκλατούρας και του παράγοντα χρόνο σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες φύλαξης) που είχαν δημευθεί απ’ τις Ορθόδοξες κοινότητες, Κορυτσάς κυρίως και Αργυρόκαστρο, την περίοδο του κομουνιστικού αθεϊστικού διωγμού.
Οι εικόνες αυτές, ακόμη και άλλα ιερά κειμήλια και έργα τέχνης – εξοπλισμός της Ορθοδόξου πνευματικής κληρονομιάς τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν εκτεθεί σε χώρους που είχαν προκύψει απ’ την τροποποίηση σε Μουσείου του ιστορικού Καθεδρικού της Κορυτσάς της Ζωοδόχου Πηγής. Από ομάδες ειδικών της Θεσσαλονίκης μετά την πτώση του κομουνισμού, το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης υπήρξε άμεση ευαισθητοποίηση περί του θέματος της εκατοντάδων τεμαχίων ιερών εικόνων συλλογής της Κορυτσάς. Έγινε καταλογογράφηση τους, εντοπίστηκαν προβλήματα και εκπαιδεύτηκαν ειδικοί στη συντήρηση και την αναστήλωση. Το κέντρο συντήρησης της Κορυτσάς απέκτησε εξοπλισμό ενώ υπήρξε συμπαράσταση με παρουσία επιστημόνων για μετεκπαίδευση και πρακτική άσκηση στην πολύ εξειδικευμένη αυτή εργασία. Με απόλυτο σεβασμό στα ανάλογα κριτήρια και την ισχύουσα νομοθεσία ειδικά τεμάχια της συλλογής μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη για συντήρηση. Υποστηρίχτηκε επίσης η προβολή του θησαυρού αυτού και η συμμετοχή της Συλλογής σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις…
Στην πορεία το Ελληνικό κράτος προώθησε ποικιλοτρόπως και υποστήριξε οικονομικά την ανάληψη πρωτοβουλίας για την δημιουργία αλλού χώρου κατάλληλου για την οριστική και υπό συνθήκες επιστημονικώς αποδεκτές των εικόνων και άλλων κειμηλίων. Όρος βέβαια ώστε να ελευθερωθεί ο χώρος του Ναού και να παραδοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την τοπική Επισκοπή που τον δικαιούται.
Το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε αισίως μόνο που για άλλη μια φορά ο αλαζονικός Έντι Ράμα είχε την ευκαιρία να αποδείξει την αχαριστία και το μισελληνισμό του. Μιλώντας στην τελετή ούτε κουβέντα για τον δημιουργό αυτών των εικόνων: την Ορθόδοξη Εκκλησία και πνευματικό ιδιοκτήτη τους. Καμιά προφανώς μέριμνα και για μια ειδική και τυπική συμφωνία με την Εκκλησία για τη διαιώνιση της παρακράτησης αυτού του ιστορικού της πλούτου. Ακόμη όμως πιο πρακτική αχαριστία: δεν επέτρεψε την τοποθέτηση πινακίδας στην Ελληνική (παραβιάζοντας τα συμφωνημένα) που να αναφέρει τον χρηματοδότη του εγχειρήματος. Και ακόμη στην ομιλία του καμιά αναφορά στους έλληνες συνεργάτες της υπόθεσης. Μας υποσχέθηκε κάποια χρήματα η Ελλάδα είπε… δεν μας τα έδωσε όλα(λες και τα όφειλε) αλλά την κατανοούμε διότι βυθίστηκε στην κρίση… όχι όπως η οικονομία μας που γνωρίζει αύξηση!!! Δεν είναι τρελός είναι πρωθυπουργός…
Πίσω όμως δεν πάει και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του ο πρώην Δήμαρχος Κορυτσάς Νίκο Πελέσι. Βρήκε ένα λόχο από Ιταλούς επιστήμονες και φορείς να ιδρύσει στην Κορυτσά Ακαδημία Αναστηλώσεων. Ο κ. Πελέσι. Θέλουν με κάθε τρόπο να δηλώσουν ότι έιναι ανεπιθύμητη η Ελληνική παρουσία στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αλλά μάθημα δεν βγήκε. Όσες φορές η πολιτική τάξη κινείται αντίθετα με τη βούληση της κοινωνία προκύπτουν ανωμαλίες.
Η δε αχαριστία της πολιτικής τάξης μακάρι να μην γίνει και συνήθεια της κοινωνίας που γνώρισε και γνωρίζει καθημερινά την θαλπωρή της ελληνικής μεγαλοψυχίας και ευεργεσίας…
http://tachydromos.org/%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διευκρίνηση - Sqarim

Διευκρίνηση- Προς τους αναγνώστες μας

Τα κείμενα και το υλικό, που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας έχουν πηγή τα διάφορα βιβλία και το διαδίκτυο. Αυτά παρουσιάζονται και πολλά μεταφράζονται για να προσφέρουν στους αναγνώστες πνευματική τροφή μέσα από τα κείμενα ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και τροφή για σκέψη και προβληματισμό μέσα από ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά δεδομένα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Υπάρχουν και κείμενα που δεν συμφωνούμε απόλυτα αλλά τα δημοσιεύουμε προς χάρη της αλήθειας, της ελευθερίας του λόγου, του δικαιώματος της έκφρασης της διαφορετικής άποψης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θέλουμε να σπείρουμε μίσος μεταξύ ατόμων, λαών και κρατών. Εμείς πιστεύουμε στην αγάπη και όχι στο μίσος, η αλήθεια όμως πονάει αλλά σώζει.

Sqarim - Për lexuesit tanë.

Tekstet dhe materialet që paraqet faqja jonë, kanë si burim librat dhe rrjetin e internetit. Ato paraqiten dhe shumë përkthehen që t'iu sjellin lexuesve një ushqim shpirtëror nëpërmjet teksteve të spiritualtitet Orthodhoks dhe një ushqim për mendjen dhe pikëpyetje të ndryshme nëpërmjet materialeve historike, kulturore dhe politke që prezantohen për herë të parë. Ka dhe tekste që me të cilat nuk jemi plotësisht dakort por i publikojmë për hir të së vërtetës, të drejtës së lirisë së fjalës dhe të shprehjes së opinionit ndryshe. POR, NË ASNJË RAST nuk dëshirojmë që të mbjellim urrejtje ndër njerëzit, popujt apo shtetet. Ne besojmë tek dashuria, bashkjetesa dhe në asnjë rast tek urrejtja por, e vërteta shumë herë shkakëton dhimbje por të shpëton ndërsa ai që urren në fillim shkatërron veten e tij.