Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H «ΑΡΧΑΙΑ ΦΟΙΝΙΚΗ», ένα νέο βιβλίο για την ιστορία και την αρχαιότητα της Β. Ηπείρου

H «ΑΡΧΑΙΑ ΦΟΙΝΙΚΗ», ένα νέο βιβλίο για την ιστορία και την αρχαιότητα της Β. Ηπείρου
Άλλο ένα βιβλίο προστέθηκε στη σειρά των ιστορικών και τοπογραφικών κειμηλίων του χώρου μας, της Β. Ηπείρου. Πρόκειται για το νέο βιβλίο «Η αρχαία Φοινίκη» του Δόκτορα  Καθηγητή, Αθανασίου Νάτση.
Μια εργασία πολυετή και επιστημονική. Μια εργασία που έχει βασιστεί πάνω σε μελέτες, χειρόγραφα και ατράνταχτα τεκμήρια. Μα πάνω απ’ όλα στην σχολαστική, επίμονη, τεκμηριωμένη και επιστημονική, μελέτη του ιδίου.
Είναι η αγάπη για τον τόπο σου, είναι η αναγκαιότητα να προβάλεις τις αξίες του τόπου σου, που τόσο πολύ αμφισβητούνται από εθνικιστές, ακόμα και από επίσημα όργανα, είναι το ενδιαφέρον της εύρεσης καθετί του αρχαίου, μα και καθετί του νέου, που σχηματίζουν την καδένα  του Πολιτισμού μας, του Είναι μας, της Οντότητάς μας,  είναι το σαράκι που μας τρώει  επί πολλά έτη για την συλλογή στοιχείων και την προβολή του πανάρχαιου πολιτισμού μας.  
Το βιβλίο: «Η αρχαία Φοινίκη», είναι ένα ακόμα θησαύρισμα, που προσθέτετε στο μεγάλο Οικοδόμημα, που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Ένας Πολιτισμός, που αξίζει να τον ερευνήσεις, να τον  μελετήσεις και να τον προβάλεις. Έτσι όλα αυτά τα βιβλία θα μείνουν ένα κειμήλιο για τις επόμενες γενιές, που σίγουρα θα τα εμπλουτίσουν, και θα είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά, την ιστορία μας, τις ρίζες και την προέλευσή μας. Θα είναι, ακόμα,  τα αταλάντευτα επιχειρήματα για να αποστομώσομε τους παραχαράκτες της δικής μας ιστορίας.
Ο συγγραφέας γνωρίζει καλά πως μια τέτοια εργασία, που συνθέτει όλες τις μορφές της ύπαρξης και αναβίωσης, της ιστορίας του δικού του χώρου, αλλά και την ιστορία όλης της Ελληνικής μας Κοινότητας, της πάλης και επίκρουσης των ανθρώπων μας στo διάβα της ιστορίας αλλά   και της διονυσιακής έκστασης αυτών, θα φέρει σε φως γεγονότα που μιλούν για την αρχαιότητα, την ελληνικότητα των κατοίκων και την ενιαία Πατρίδα.
Ο Αθανάσιος μπόρεσε να εισχωρέσει και να προχωρήσει στα απροχώρητα,  για να «ψαρέψει» με τον τρόπο του και να εμπλουτιστεί με όλα τα μέσα, για να παρουσιάσει τεκμήρια και να δώσει απάντηση στους ανιστόρητους εθνικιστές, που μας θέλουν  «εισερχόμενους» και «δουλοπάροικους» του Αλή Πασά, εμάς που σηματοδοτήσαμε την αληθινή ιστορία αυτού του τόπου.
Το βιβλίο είναι μια επισκόπηση ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη με στοιχεία, αριθμούς, χρονολογίες και με κατ’ ιδίαν  απάντηση των διάσημων  ιστορικών, αρχαιολόγων και μελετητών. Όλα αυτά απεικονίζονται κάλιστα στα δεκαοκτώ κεφάλαια,  της πολύπλευρης αυτής μελέτης και έρευνας, όπου ο αναγνώστης θα βρει τεκμηριωμένα στοιχεία, μαρτυρίες και αποδείξεις.
Η συνοδεία του περιεχομένου με τις άφθονες φωτογραφίες, επεξεργασμένες από τον καλλιτέχνη φωτογράφο Γιώργο Στέργιο, κάνει πιο ενδιαφέρον το βιβλίο, το αναβαθμίζει, γιατί κάθε εικόνα, όπως λέει και ο λαός, είναι χίλιες λέξεις.
Θα λέγαμε, ακόμα,  πως το βιβλιο αυτό είναι μια παρακαταθήκη, όχι μόνον για τους συγχωριανούς του, αλλά για όλους τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τέτοιους δωρητές και να καυχιόνται που έχουν στην βιβλιοθήκη τους το βιβλίο του Αθανάσιου Νάτση.
Με την μέριμνα της Αδελφότητας Φοινικαίων και του Πρόεδρο της Περικλή Νάτση,  έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου στη Φοινίκη όπου πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι του χωριού, που ήρθαν με διακοπές τον Δεκαπενταύγουστο, ο Δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστος, ο Γ, Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τρίχας κ. ά.
Για την αξία του βιβλίου μίλησαν οι κύριοι Ζήσος Λούτσης και Βαγγέλης Παπαχρήστος.
Η παρουσίαση συνοδεύτηκε με βιντεοφωτογραφικό υλικό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …