Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ανακαίνιση του "Κτιρίου Σεφέρη" στην Κορυτσά και χρήση του ως Ελληνικό Προξενείο»

Αρ. Πρωτ.: 4309
Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2014
Προς Υπουργό Εξωτερικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «Ανακαίνιση του "Κτιρίου Σεφέρη" στην Κορυτσά και χρήση του ως Ελληνικό Προξενείο»
Ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά κτίρια, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασσικού ρυθμού τοποθετημένο στο πιο κεντρικό σημείο της Κορυτσάς ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το «Κτίριο Σεφέρη», στο οποίο στεγαζόταν κάποτε το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά και όπου εργάσθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και λογοτέχνης Γιώργος Σεφέρης ως Πρόξενος της Ελλάδος την περίοδο 1936-37.

Σε αυτό το κτίριο εργάσθηκε, έμεινε και έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα του και κείμενά του. Η ιστορία του κτιρίου του Γενικού Προξενείου ήταν και παραμένει τόσο στενά συνυφασμένη με την προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή, που αναφέρεται από τους ντόπιους ως «Κτίριο Σεφέρη».
Το κτίριο αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1998 προκειμένου να ανακαινισθεί και να στεγάσει ξανά το Ελληνικό Προξενείο, καθώς για τις υπηρεσίες του μισθώνεται άλλο κτίριο, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο.
Σήμερα, το «Κτίριο Σεφέρη» πέρα από τη φθορά του χρόνου έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά που σημειώθηκε το 1997, όταν εκεί στεγαζόταν η έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας και πυρπολήθηκε από διαδηλωτές. Επιπλέον, καθώς δεν έχουν προχωρήσει διαδικασίες φροντίδας και συντήρησής του, είναι έρμαιο επιτηδείων που αφαιρούν ό,τι υλικό είναι δυνατό να μεταπωληθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται. Την ερειπωμένη εικόνα συμπληρώνουν άστεγοι και τοξικομανείς που ανενόχλητοι εισβάλουν στους χώρους του εγκαταλελειμμένου κτιρίου.
Η ανακαίνιση και αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου αποτελεί μία κίνηση που έχει ιστορικό και εθνικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα πολιτιστικό μνημείο και ένα κτίριο σύμβολο για τη χώρα μας. Με την ανακατασκευή του κτιρίου και χρήση του ξανά ως Γενικό Προξενείο, το Ελληνικό Δημόσιο θα απαλλαχθεί από το μίσθωμα των σημερινών γραφείων, ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου θα πολλαπλασιαστεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει από το 1998 μέχρι και σήμερα οι διαδικασίες επισκευής και ανακαίνισης του «Κτιρίου Σεφέρη», όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά;
-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακατασκευαστεί το ιστορικό αυτό κτίριο και να στεγάσει και πάλι το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά;

πηγή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …