Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

«Ανακαίνιση του "Κτιρίου Σεφέρη" στην Κορυτσά και χρήση του ως Ελληνικό Προξενείο»

Αρ. Πρωτ.: 4309
Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2014
Προς Υπουργό Εξωτερικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «Ανακαίνιση του "Κτιρίου Σεφέρη" στην Κορυτσά και χρήση του ως Ελληνικό Προξενείο»
Ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά κτίρια, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής νεοκλασσικού ρυθμού τοποθετημένο στο πιο κεντρικό σημείο της Κορυτσάς ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το «Κτίριο Σεφέρη», στο οποίο στεγαζόταν κάποτε το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά και όπου εργάσθηκε και έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής και λογοτέχνης Γιώργος Σεφέρης ως Πρόξενος της Ελλάδος την περίοδο 1936-37.

Σε αυτό το κτίριο εργάσθηκε, έμεινε και έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματα του και κείμενά του. Η ιστορία του κτιρίου του Γενικού Προξενείου ήταν και παραμένει τόσο στενά συνυφασμένη με την προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή, που αναφέρεται από τους ντόπιους ως «Κτίριο Σεφέρη».
Το κτίριο αγοράσθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1998 προκειμένου να ανακαινισθεί και να στεγάσει ξανά το Ελληνικό Προξενείο, καθώς για τις υπηρεσίες του μισθώνεται άλλο κτίριο, γεγονός που επιβαρύνει οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο.
Σήμερα, το «Κτίριο Σεφέρη» πέρα από τη φθορά του χρόνου έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές από την πυρκαγιά που σημειώθηκε το 1997, όταν εκεί στεγαζόταν η έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας και πυρπολήθηκε από διαδηλωτές. Επιπλέον, καθώς δεν έχουν προχωρήσει διαδικασίες φροντίδας και συντήρησής του, είναι έρμαιο επιτηδείων που αφαιρούν ό,τι υλικό είναι δυνατό να μεταπωληθεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες που επισυνάπτονται. Την ερειπωμένη εικόνα συμπληρώνουν άστεγοι και τοξικομανείς που ανενόχλητοι εισβάλουν στους χώρους του εγκαταλελειμμένου κτιρίου.
Η ανακαίνιση και αξιοποίηση του εν λόγω κτιρίου αποτελεί μία κίνηση που έχει ιστορικό και εθνικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα πολιτιστικό μνημείο και ένα κτίριο σύμβολο για τη χώρα μας. Με την ανακατασκευή του κτιρίου και χρήση του ξανά ως Γενικό Προξενείο, το Ελληνικό Δημόσιο θα απαλλαχθεί από το μίσθωμα των σημερινών γραφείων, ενώ η εμπορική αξία του ακινήτου θα πολλαπλασιαστεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Για ποιους λόγους δεν έχουν προχωρήσει από το 1998 μέχρι και σήμερα οι διαδικασίες επισκευής και ανακαίνισης του «Κτιρίου Σεφέρη», όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά;
-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακατασκευαστεί το ιστορικό αυτό κτίριο και να στεγάσει και πάλι το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: