Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση Υπ.Εξ. στην ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη για τις αλβανικές μεθοδεύσεις να στερήσουν το δικαίωμα ψήφου στους Βορειοηπειρώτες

1. Το Υπουργείο Εξωτερικών μελετά προσεκτικά το νομοσχέδιο που υιθέτησε πρόσφατα (18.02.2016) η ολομέλεια του Αλβανικού Κοινοβουλίου «Περί καταγραφής της διεύθυνσης των Αλβανών υπηκόων που διαμένουν εκτός Αλβανίας». Το σκεπτικό και οι στόχοι του νομοσχεδίου, καθώς και οι επιδεκτικές διαφορετικών ερμηνειών διατάξεις του, προκαλούν τον εύλογο προβληματισμό μας.
2. Ειδικότερα, ερωτηματικά δημιουργεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης της διαδικασίας καταγραφής διευθύνσεων των υπηκόων της χώρας που διαμένουν στο εξωτερικό με μελετώμενη απόδοση δικαιώματος επιστολικής ψήφου. Οι επιπτώσεις που θα έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε περίπτωση οριστικής υιοθέτηήσς του, στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, αλλά και στο δικαίωμα της ψήφου, ειδικότερα, προβληματίζουν την Ελληνική Κυβέρνησης, ιδίως υπό το φως, τόσο του υπάρχοντος αλβανικού εκλογικού νόμου, αλλά και της εν εξελίξει μεταρρυθμίσης του αλβανικού Εκλογικού Κώδικα, πολλώ δε μάλλον εφόσον οι πρόνοιες του εν λόγω Νομοσχεδίου θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
3. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη εγείρει, διμερώς, προς την αλβανική πλευρά το ζήτημα και τον εν γένει προβληματισμό μας. Παράλληλα, έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε το θέμα να τύχει κατάλληλης εξέτασης και σε αρμόδια ευρωπαικά όργανα, καθώς η Αλβανία, τελεί υπό τακτική περιοδική αξιολόγηση, ως εκ του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας.
4. Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, τόσο διμερώς όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., θα συνεχίσει να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Αλβανία. Βασικό μέλημα της Κυβέρνησης αποτελεί ιδιαιτέρως η διαφύλαξη και η προστασία των δικαιωμάτων των απανταχού ομογενών μας και γι' αυτό παρακολουθούμε προσεκτικά συναφείς εξελίξεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …