Featured Post

Οι κομμουνιστικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ε Χότζα στην Αλβανία! - Burgjet komuniste të E Hoxhës në Shqipëri!

Εικόνα
Fundi i luftës (1944) përkoi edhe në Shqipëri me periudhën e hakmarrjeve politike, që më pas u transformuan nga regjimi komunist në një sistem të vërtetë qeverisjeje bazuar në arrestimin dhe persekutimin e kundërshtarëve politikë duke filluar me ish-krerët, intelektualët, tregtarët dhe pronarët e tokave. Burgjet që ishin në dispozicion në vitin 1944 ishin tërësisht të pamjaftueshme për të përmbushur kërkesat e reja, kështu qeveria e re e drejtuar nga Enver Hoxha filloi duke përdorur shtëpitë private dhe institucionet publike, si qendra paraburgimi dhe torture.Në vitet 1944 – 1946 burgjet politike vareshin nga Drejtoria e Mbrojtjes së Popullit, struktura operative e Ministrisë së Mbrojtjes. Në vitin 1947 të gjitha burgjet kaluan nën kontrollin e Ministrisë së Brendshme, që ishte përgjegjëse për sigurinë e brendshme. Tetë burgje ekzistuese në Shqipëri iu  rezervuan të burgosurve politikë të cilët përcaktoheshin si “armiq të popullit”, shtatë të burgosurve norma…

Η πολυτελής έπαυλη του Αλβανού δικτάτορα Χότζα ανοίγει ύστερα από 60 χρόνια


Με αφιέρωμα στο έργο του βραβευμένου σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου
Ένα από τα τελευταία εμβληματικά απομεινάρια του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα αλλάζει, αφήνοντας πίσω τις σκιές. Η βίλα του Αλβανού δικτάτορα που ύστερα από 60 χρόνια ανοίγει τις πόρτες της.
Ο Χότζα με την οικογένεια του έζησε εκεί την εποχή της παντοδυναμίας του, από το 1975, τότε που η Αλβανία ήταν η πιο απομονωμένη χώρα της Ευρώπης, έως το θάνατο του το 1985
Η νέα εποχή της έπαυλης εγκαινιάζεται με την προβολή τεσσάρων ελληνικών ταινιών που υπογράφει ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος μέσα από το Cine Tarkovsky του Νεριτάν Ζιντζιρία και της Ίφι Γκένι. 
Η διακόσμηση μοιάζει να έχει σταματήσει στο χτες, σαν χρονοκάψουλα… Βιβλιοθήκη με τις αγαπημένες εκδόσεις του δικτάτορα αλλά και τα 74 βιβλία που ο ίδιος είχε γράψει. Σαλόνια με παχιά χαλιά αλλά και πίνακες του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Όλες οι πόρτες με ηχομόνωση ώστε τίποτα να μην ξεφεύγει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς & την αρνούνται στους Βορειοηπειρώτες μετά από απαίτηση της Αλβανίας!

Απόσπασμα από την διαθήκη του Αβδούλ Μπέη Σελίμη του Δελβίνου! - Pjesë nga Testamenti i Abdul Bej Selimi e Delvinës

Ο Ισμαήλ Κεμαλ ο μεγάλος φιλέλληνας και η εφημερίδα του! - DOKUMENT HISTORIK: ISMAIL QEMALI, GAZETA E TIJ GREKO-SHQIPTARE DHE ARTIKULLI I TIJ MBI HELENIZMIN

Οι κομμουνιστικές φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ε Χότζα στην Αλβανία! - Burgjet komuniste të E Hoxhës në Shqipëri!

Επιστολή Πατριάρχη προς Ορθόδοξες Εκκλησίες : Μην υποχωρείτε – Δεν θα μείνουμε άφωνοι!!!