Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Πρόεδρος Αλβανίας: Οι τσάμηδες δεν ήταν συνεργάτες των φασιστών και των Ναζί, έκαναν μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο…




Ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα του αρχηγού του κράτους, κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν «Η συμβολή των Τσάμηδων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» με την ευκαιρία της 71ης επετείου από την ιστορική νίκη της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο ναζισμό και στο φασισμό, αναφέρει κείμενο της αλβανικής προεδρίας.




Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, οι επικεφαλής και τα μέλη
του «Συλλόγου των Τσάμηδων», εξόριστοι τσάμηδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της μαζικής εξόντωσης, ερευνητές, ιστορικοί και αρθρογράφοι, όπως σημειώνεται.



Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της Αλβανίας υπεραμύνθηκε τους Αλβανοτσάμηδες και μάλιστα εξήρε το έργο τους: 



«Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αλβανοί έχουν θέση με τη συμβολή τους στη μεγάλη αντιφασιστική συμμαχία και οι Τσάμηδες Αλβανοί μας κάνουν υπερήφανους για την προσφορά τους στην υπηρεσία της ελευθερίας και της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές  των Εβραίων, μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Οι Αλβανοτσάμηδες δεν ήταν συνεργάτες των Φασιστών και των ΝΑΖΙ. Παρά του ότι αυτοί έγιναν μέρος των σφαγών στην Τσαμουριά.



Στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο, συνέβαλαν ουσιαστικά και ηθικά. Κατά εκατοντάδες εντάχθηκαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ και του  ΕΑΜ πολεμώντας για την ελευθερία.



Με την επέκταση του αντιφασιστικού πολέμου κατά της γερμανικής κατοχής, ο λαός της τσαμουριάς εντάχθηκε ανεπιφύλακτα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των κατακτητών και διαμόρφωσαν το 4ο Τάγμα του 15ου  Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Από τον μικρό πληθυσμό των αλβανοτσάμηδων εντάχθηκαν 500 μαχητές που πολέμησαν γενναία  και αποφασιστικά εναντίον των κατακτητών ΝΑΖΙ.



Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος Νισάνι δήλωσε:


Σε αυτήν την αξιοσημείωτη ημέρα, την 71η επέτειο της νίκης επί του ναζισμού και του φασισμού, οι Αλβανοί ως έθνος γενικά και η κοινότητα των τσάμηδων συγκεκριμένα,  βρέθηκαν μαζί με τους μεγαλύτερους συμμάχους κατά των φασιστών με αναμφισβήτητη συμβολή τιμώντας την ιστορία του αλβανικού έθνους! 
Αιωνία  η μνήμη και το έργο των αλβανών ηρώων, από όπου και αν προέρχονται, όπως οι τσάμηδες,  που έπραξαν τις πιο μεγαλειώδεις  θυσίες για την ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες.
(president.al)


--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: