Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η επιτυχημένη θητεία του Γ Π της Ελλάδος κ Ιωάννη Πεδιώτη στην Κορυτσά.

Οι τελευταίες μέρες έφεραν μια καλή είδηση για τον ελληνισμό της Κορυτσάς και είχε σχέση  με το Γενικό Ελληνικό Προξενείο στην μαρτυρική αυτή πόλη. Μετά από μια είδηση που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και αναφερόταν στην πιθανότητα αναστολής λειτουργίας του εν λόγο Γ. Προξενείου ήρθε η διάψευση από τον ίδιο το Υπουργό Εξωτερικών κ Κοτζιά, ο οποίος ξεκαθάρισε με τους πιο αυστηρούς τόνους, πως το Ελληνικό Προξενείο θα συνεχίζει κανονικά την λειτουργία και ότι ο νυν Γ Πρόξενος κ Ιωάννης Πεδιώτης συνεχίζει να  βρίσκεται στην θέση του για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους .
Το Ελληνικό Προξενείο στην Κορυτσά αποτελεί το ουσιαστικότερο και σημαντικότερο  «κάστρο» του ελληνισμού της εποχής. Όλοι οι Γ Πρόξενοι  πριν τον κ Ιωάννη Πεδιώτη, που έχουν υπηρετήσει σ’ αυτό, έχουν κάνει το καλύτερο δυνατόν για τον ελληνισμό της περιοχής, ο καθένας με τις δυνατότητες που είχε και που δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε.
Ο κ Ιωάννης Πεδιώτης με την μεγάλη του εμπειρία στην Αλβανία μετά από την θητεία του στο Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο, έφερε στην Κορυτσά μια νέα νοοτροπία.
Μία νοοτροπία που πηγάζει από την πολύ καλή γνώση της πραγματικότητας της Κορυτσάς και του τρόπου που την αντιμετωπίζουν στην Αθήνα αλλά και στα Τίρανα. Από την αρχή της θητείας του εδώ προσπάθησε να εξαλείψει το διχασμό που υπήρχε στην ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς πράγμα που δεν άργησε να δώσει καρπούς με την ένωση όλων σε μία ΟΜΟΝΟΙΑ την πραγματική. Επιπλέον βρήκε συσσωρευμένα  προβλήματα.  Στο Ελληνικό Σχολείο πχ  οι δάσκαλοι ήταν απλήρωτη για 13 μήνες. Ιδιαίτερα με τις δικές του προσπάθειες αλλά και άλλων φορέων και παραγόντων που δρούσαν, σε συντονισμό με τον κ Ιωάννη Πεδιώτη, το πρόβλημα λύθηκε λίαν συντόμως. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το Ελληνικό Σχολείο, έδωσε για πρώτη φορά την δυνατότητα στους γονείς να εκφραστούν για όλα τα θέματα, μέσω  ανώνυμου ερωτηματολογίου. Διαφήμισε και βοήθησε το σχολείο ποικιλοτρόπως, δημιουργώντας μια παράδοση  για την λήξη της Σχολικής Χρονιάς η οποία γίνεται στο κέντρο της Κορυτσά, σε κτίριο όπου ήταν παλαιότερα το Γενικό Προξενείο Κορυτσάς και διέμενε ο ποιητής Νομπελίστας και Πρόξενος Κορυτσάς ο Γιώργος Σεφέρης. Ως πραγματικός οραματιστής, με στόχο την καλύτερη σχέση, το δέσιμο του Σχολείου με την κοινωνία της Κορυτσάς, την ελληνική κοινότητα της, φρόντισε για πρώτη φορά να διδάξουν ντόπιοι ομογενείς  δάσκαλοι οι οποίοι είχαν Πτυχία Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας. Αυτό αναβάθμισε το Σχολείο όσο αφορά την ποιότητα και επιπλέων δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να έρχονται σε επαφή με πρόσωπα της κοινότητας, που θα τους συναντούν στο δρόμο και στην καθημερινή ζωή, που θα μπορούν να τους μιλούν για την ιστορία του τόπου και τις ελληνικής κοινότητας , που θα μιλάνε ελληνικά και έξω από το σχολείο και όταν μεγαλώσουν κ.α. Επιπλέον δίνει την δυνατότητα και στην ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς να έχει κοντά της άτομα μορφωμένα στην Ελλάδα που ίσως μπορούν να προσφέρουν ποικιλοτρόπως στις ανάγκες της. Προσπάθησε έντονα ώστε το Σχολείο να γίνει γνωστό σε όλοι την Ελλάδα και ιδιαίτερα στους πολιτικούς κύκλους , στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, κατά τις εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 25 Μαρτίου 2013 παρευρέθηκε ο ίδιος ο Υπουργό Παιδείας ο κ  Κ Αρβανιτόπουλο. Ο κ Υπουργός  έμεινε έκπληκτος με όσα είδε και άκουσε.  
Δεν είναι όμως μόνο το σχολείο που άλλαξε πορεία προς το καλύτερο με τον κ Ιωάννη Πεδιώτη στο Προξενείο.  Χωρίς να προκαλεί, με διπλωματία ως την δύναμη του νερού, κατάφερε να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας στην Κορυτσά. Υπό την μέριμνα του διοργανώθηκαν ίσως  οι καλύτερες Εθνικές Εορτές.
  Λαμβάνοντας υπόψη κανείς και τις δυσκολίες των τελευταίων ετών σε όλα τα επίπεδα, ελληνοαλβανικές σχέσεις, οικονομικές δυσκολίες, θα μπορούσε να πει, πως ο ελληνισμός της Κορυτσάς, κατά την θητεία του, βρήκε την δύναμη να εκδηλωθεί.  Για του λόγου του αληθές, όταν εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Προξενείου στην Κορυτσά μέρα και της Εθνικής Εορτής της 25 Μαρτίου 2014, η Κορυτσά θύμιζε σε όλα Ελλάδα. Η Γιορτή του Σχολείου παρουσιάστηκε στο μοναδικό  θέατρο της Κορυτσά, παρουσία επισήμων, υψηλών προσκεκλημένων από Ελλάδα και Αλβανία.   Ένας εκ των κεντρικότερων δρόμων της Κορυτσάς, αποκλείστηκε και πλήθος κόσμου,  από την ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς και από Ελλάδα, με παραδοσιακές στολές χόρευαν επί αρκετή ώρα. Άρα, χωρίς πολλά λόγια και δηλώσεις, κατάφερε να τους κάνει όλους να μιλούν για τους Έλληνες της Κορυτσάς, για τον ελληνισμό της. Οι ομιλίες του κατά τις εθνικές εορτές  συγκινούσαν και ενθάρρυναν  χωρίς να προκαλούν, ήταν ουσιαστικές και εποικοδομητικές για όλους.
Έναν άλλον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει είναι και  ο αγώνας για την ανοικοδόμηση της Προξενικής Κατοικίας του νομπελίστα Ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Ένα κτίριο επιβλητικό, κλασσικό αρχοντικό με αιώνια αίγλη που συναρπάζει, στο κέντρο της Κορυτσάς το οποίο θα άλλαζε ριζικά τα δεδομένα για την ελληνική κοινότητα της Κορυτσάς. Επιπλέον θα βοηθούσε πάρα πολύ στην δημιουργία μιας άλλης εικόνας, μιας άλλης παρουσίας της Ελλάδας στην Κορυτσά. Φυσικά ο αγώνας του  έγινε και γίνεται με όλα τα κατάλληλα μέσα και σίγουρα θα φέρει αποτελέσματα.
Η επίδραση του κ Πεδιώτη, στο δημιουργικό πνεύμα της ελληνικής κοινότητας Κορυτσάς φάνηκε και από μια άλλη ιστορική εξέλιξη. Κατά την θητεία του δημιουργήθηκαν δύο ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Το ένα ήταν με ορθόδοξο πνευματικό περιεχόμενο (σταμάτησε να λειτουργεί) και το άλλο στο οποίο στέλνουμε και το άρθρο αυτό, αποτελεί μια τίμια και αγνή προσπάθεια συνέχισης της ένδοξης εφημερίδας του Κωνσταντίνου Σκενδέρη με την ονομασία ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ. Στην ουσία μετά από 100 χρόνια για πρώτη φορά έχουμε ένα ΜΜΕ που ενημερώνει και κατά ένα τρόπο ανήκει στην κοινότητα, πράγματι κάτι πολύ σημαντικό.  Να μην ξεχάσουμε και το γεγονός πως το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ στην Κορυτσά, κατά την θητεία τους πήραν από τα μεγαλύτερα ποσοστά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές .
Θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε και άλλα πολλά που έγιναν κατά αυτά τα τρία και κάτι χρόνια. Αυτό όμως που θα θέλαμε να τονίσουμε με το άρθρο αυτό είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που θα θέλαμε να συνεχιστεί στην Κορυτσά. Έχοντας και υπόψη τα παραπάνω ο επόμενος Πρόξενος , που θα έρθει στην Κορυτσά, θα βρει αρκετά ψηλά το πήχη και σίγουρα θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του νυν Γενικού Προξένου του κ Πεδιώτη και να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να το ξεπεράσει. Είναι υποχρέωση  όλων μας  να ευχαριστήσουμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον κ Ιωάννη Πεδιώτη για όσα έκανε και μας τιμούν. Σε όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε πραγματικά δίπλα μας , περισσότερο με έργα παρά με λόγια και έδωσε ουσιαστικά μια νέα πνοή στη ζωή Ελληνικής Κοινότητας Κορυτσάς. Μακάρι όλοι οι πολιτικοί και οι δική μας εκπρόσωποι ν’ ακολουθήσουν τα βήματα του.
 Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: