Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Αντιδράσεις στην Αλβανία για τις κινητοποιήσεις των Χιμαριωτών - Στο στόχαστρο ο Παναγιώτης Μπάρκας


 Οι διαμαρτυρίες των ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα προκάλεσαν ανθελληνικές αντιδράσεις στα Τίρανα και αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η συνάντηση του Προέδρου της χώρας Μπουγιάρ Νισάνι με τον επικεφαλής της «Κοινότητας Χειμαρριωτών» Νίκο Νεράντζη. Έτσι άρχισε η γνωστή συζήτηση για το αν οι Χειμαρριώτες δικαιούνται να μιλούν ελληνικά και να προασπίζουν την ελληνική ταυτότητά τους.
• Ξαναστήνεται πάλι το γνωστό σκηνικό περί ακραίων και εξτρεμιστών Ελλήνων στη Χειμάρρα, καθώς δημοσιεύματα συνδέουν τον Ν. Νεράντζη, τον Β. Ντούλε, τον Ιλίρ Πάτσο, τον Φρέντι Μπελέρη και άλλους κύκλους με τον Σαλί Μπερίσα, υποστηρίζοντας ότι λειτουργούν υπό την καθοδήγησή του. Συγκεκριμένα τονίζουν ότι ο τελευταίος, προκειμένου να πλήξει την αλβανική κυβέρνηση, επιδιώκει να στήσει σκηνικό έντασης με την Ελλάδα. Στα δημοσιεύματα αυτά σπεύδουν γνωστοί ανθελληνικοί κύκλοι να συνδέσουν τις αντιδράσεις των Ελλήνων μειονοτικών της Χειμάρρας και με την πρόθεση του Σ. Μπερίσα να δημιουργήσει εντάσεις για να καλύψει την υποχωρητική στάση του έναντι της Ελλάδας στην υπογραφή της Συμφωνίας για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.

• Στην Αλβανία πάντως έχουν βρει θέμα να ασχολούνται: Από ακραίους κύκλους γίνεται επίθεση στον πρώην βουλευτή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Π. Μπάρκα, ιστορικό στέλεχος της ελληνικής μειονότητας και καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου, με αφορμή τις δηλώσεις του για το πολυφωνικό τραγούδι, το οποίο, όπως είπε, ενώ ανήκει στην Ήπειρο, γίνεται προσπάθεια από τους Αλβανούς να χαρακτηρισθεί αλβανικό. Οι αλβανοί «ειδικοί» βεβαίως έσπευσαν να παραδεχτούν ότι το πολυφωνικό τραγούδι υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά μόνο μέσα από τις… κοινότητες Αλβανών που ζουν εδώ.

Οι ακραίοι στα Τίρανα μάλιστα στράφηκαν εναντίον του Π. Μπάρκα, γιατί θεωρούν ότι με τη συζήτηση αυτή ουσιαστικά επιχειρεί να προωθήσει την αντίληψη περί εθνικής ταυτότητας της Ηπείρου!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής
11/09/2016
http://ellogosar.blogspot.al/2016/09/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: