Featured Post

Τζον Μπόλτον: «Όταν άκουγα τον Ερντογάν νόμιζα ότι μιλούσε ο Μουσολίνι»!

Εικόνα
Σκίτσο από τη ρωσική ιστοσελίδα regnum.«Η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι μια ξεχωριστή εμπειρία», γράφει ο Μπόλτον στα απομνημονεύματά του.
 « Όταν τον άκουσα, και ήταν πάντα με μεταφραστή, μου φάνηκε ότι άκουγα τον Μουσολίνι να μιλάει από το μπαλκόνι του στη Ρώμη. Η μόνη διαφορά ήταν ότι δεν ήταν ο Μουσολίνι που μίλησε στο τηλέφωνο, αλλά ο Ερντογάν».


Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπόλτον, δημοσίευσε το βιβλίο «TheRoomWhereitHappened», στο οποίο μιλά για τους 17 μήνες που πέρασε υπό την καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευσή του, με βάση το γεγονός ότι δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τον έλεγχο και αποκάλυπτε μεγάλο αριθμό διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ωστόσο, τα δικαστήρια απέρριψαν την ένσταση.

Τα απομνημονεύματα δημοσιεύθηκαν και κατέκτησαν την πρώτη θέση στη λίστα των best-seller της Amazon σε πολλές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των παραγγελιών που ελήφθησαν πριν από την κυκλοφορία.

 Οι ειδήσεις που …

Σχόλιο στη συνέντευξη της πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα Ε. Σουρανή


eleni-sourani-synenteuksi-1

Αν μη τί άλλο, μια καλή αρχή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη συνέντευξη της πρέσβεως  Σουρανή στην αγγλόφωνη εφημερίδα των Τιράνων «Albanian Daily News». Κι αυτό μετά από κάποια χρόνια, κατά την άποψή μας, αδράνειας και νωχελικής παρουσίας της διπλωματικής αρχής της Ελλάδος στα Τίρανα. Αυτό φαίνεται εξάλλου από τις μέχρι τώρα  αντιδράσεις στον τύπο ή και ακόμα στην αλβανική βουλή (σήμερα ο βουλευτής Γκάτσι του κυβερνώντος κόμματος ανέδειξε ως σημαντικό θέμα τη συνέντευξη της πρέσβεως Σουρανή).


Η πρέσβυς Σουρανή, κατά την άποψή μας, απάντησε ευθέως ή μάλλον όσα της επιτρέπεται να λέει φορώντας το κουστούμι του διπλωμάτη. Ιεραρχημένα τα θέματα, με πρώτο την μειονότητα και όχι απλά ως γέφυρα φιλίας ή όπως εσφαλμένα και πονηρά το συσχέτιζαν ορισμένοι μέχρι τώρα συγκρίνοντάς το με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά ως ένα θέμα με πολλές παραμέτρους. Κι όχι απλά διμερές, αλλά με ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση.
Καθαρή επίσης ήταν η απάντηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, καθώς όπως  αναφέρει η πρέσβυς » ότι δεν πρόκειται για μία ανεπίλυτη διαφορά, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη μία συμφωνία, υπογεγραμμένη το 2009…», ενώ για τις απαιτήσεις των Τσάμηδων καθένας έχει δικαίωμα «να καταφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και η πραγματικά ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για κάθε ξεχωριστή ατομική περίπτωση» επισημαίνοντας πως η ελληνική δικαιοσύνη  είναι ανεξάρτητη, απαντώντας προφανώς σε όσους  θέλουν να αμφισβητήσουν την ελληνική δικαιοσύνη ώστε να ανάγουν πιθανά περιουσιακά θέματα αλβανών πολιτών, σε  διμερές θέμα διεκδίκησης περιουσιών με απώτερο στόχο εδαφικές και άλλου είδους διεκδικήσεις.
Μια καλή αρχή είναι επίσης η απάντηση στην ερώτηση  εάν η συνεργασία του Ράμα με το κόμμα των Τσάμηδων θα είναι εμπόδιο στην ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αφενός  στο ένα σκέλος της απάντησης ότι κάθε χώρα έχει κυριαρχικό της δικαίωμα να αποφασίζει για την κυβέρνησή της, αλλά και στο άλλο σκέλος πως «και άλλες, όμως, χώρες έχουν αντίστοιχο κυριαρχικό δικαίωμα να αξιολογούν το πως οι εσωτερικές εξελίξεις σε μία χώρα μπορούν να επηρεάσουν την εταιρική σχέση και τη συνεργασία. Και θεωρώ  ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι προφανής». Αυτή η απάντηση της πρέσβεως θεωρούμε πως βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη δημόσια έκφραση απόψεων των ελληνικών διπλωματικών αρχών σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις σ΄αυτή τη χώρα. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, η Ελλάδα κατ΄επέκταση έχει κάθε δικαίωμα, να εκφράσει δημόσια τις απόψεις για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία και όχι να φοβάται , να κρύβεται είτε να στρουθοκαμηλίζει. Κάτι τέτοιο ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.
Η απάθεια και η αδράνεια δεν συμβάλλει  στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες. Άλλο τόσο οι υποχωρητικές τακτικές. Στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και προώθησης των διμερών σχέσεων συμβάλλουν οι καθαρές θέσεις  και στάσεις.
πηγή:http://www.deropoli.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γρηγόρης Καραμέλος, βουλευτής Κορυτσάς: Δεν θέλουμε η Αλβανία να καταντήσει προτεκτοράτο της Τουρκίας. Θέλουμε να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα!

Διατριβή περί της κακής διευθύνσεως των κοινών εν Κοριτσᾴ. 1866 - Trajtesë për drejtimin e keq të punëve në Korçë. 1866,

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: Ο ΛΥΧΝΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΣΤΙΝ Ο ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Γεννεαλογία Ευθυμίου . Κ. Ι. Μήτκου. - Gjenealogjia e Efthim (Thimi) . K. J. Mitkos

Ιταλός πολιτικός προκαλεί εγκεφαλικό στου αλβανούς: "Οι αρχαίες πόλεις της Αλβανίας είναι ελληνικές!"- Politikani italian shkakëton gjendje të fikti me të vërtetat që tha: "Qytetet e lashta "shqiptare" janë greke dhe kaq!