Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχόλιο στη συνέντευξη της πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα Ε. Σουρανή


eleni-sourani-synenteuksi-1

Αν μη τί άλλο, μια καλή αρχή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη συνέντευξη της πρέσβεως  Σουρανή στην αγγλόφωνη εφημερίδα των Τιράνων «Albanian Daily News». Κι αυτό μετά από κάποια χρόνια, κατά την άποψή μας, αδράνειας και νωχελικής παρουσίας της διπλωματικής αρχής της Ελλάδος στα Τίρανα. Αυτό φαίνεται εξάλλου από τις μέχρι τώρα  αντιδράσεις στον τύπο ή και ακόμα στην αλβανική βουλή (σήμερα ο βουλευτής Γκάτσι του κυβερνώντος κόμματος ανέδειξε ως σημαντικό θέμα τη συνέντευξη της πρέσβεως Σουρανή).


Η πρέσβυς Σουρανή, κατά την άποψή μας, απάντησε ευθέως ή μάλλον όσα της επιτρέπεται να λέει φορώντας το κουστούμι του διπλωμάτη. Ιεραρχημένα τα θέματα, με πρώτο την μειονότητα και όχι απλά ως γέφυρα φιλίας ή όπως εσφαλμένα και πονηρά το συσχέτιζαν ορισμένοι μέχρι τώρα συγκρίνοντάς το με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, αλλά ως ένα θέμα με πολλές παραμέτρους. Κι όχι απλά διμερές, αλλά με ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση.
Καθαρή επίσης ήταν η απάντηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, καθώς όπως  αναφέρει η πρέσβυς » ότι δεν πρόκειται για μία ανεπίλυτη διαφορά, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη μία συμφωνία, υπογεγραμμένη το 2009…», ενώ για τις απαιτήσεις των Τσάμηδων καθένας έχει δικαίωμα «να καταφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και η πραγματικά ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για κάθε ξεχωριστή ατομική περίπτωση» επισημαίνοντας πως η ελληνική δικαιοσύνη  είναι ανεξάρτητη, απαντώντας προφανώς σε όσους  θέλουν να αμφισβητήσουν την ελληνική δικαιοσύνη ώστε να ανάγουν πιθανά περιουσιακά θέματα αλβανών πολιτών, σε  διμερές θέμα διεκδίκησης περιουσιών με απώτερο στόχο εδαφικές και άλλου είδους διεκδικήσεις.
Μια καλή αρχή είναι επίσης η απάντηση στην ερώτηση  εάν η συνεργασία του Ράμα με το κόμμα των Τσάμηδων θα είναι εμπόδιο στην ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία. Αφενός  στο ένα σκέλος της απάντησης ότι κάθε χώρα έχει κυριαρχικό της δικαίωμα να αποφασίζει για την κυβέρνησή της, αλλά και στο άλλο σκέλος πως «και άλλες, όμως, χώρες έχουν αντίστοιχο κυριαρχικό δικαίωμα να αξιολογούν το πως οι εσωτερικές εξελίξεις σε μία χώρα μπορούν να επηρεάσουν την εταιρική σχέση και τη συνεργασία. Και θεωρώ  ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι προφανής». Αυτή η απάντηση της πρέσβεως θεωρούμε πως βάζει τα πράγματα στη θέση τους όσον αφορά τη δημόσια έκφραση απόψεων των ελληνικών διπλωματικών αρχών σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις σ΄αυτή τη χώρα. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, η Ελλάδα κατ΄επέκταση έχει κάθε δικαίωμα, να εκφράσει δημόσια τις απόψεις για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αλβανία και όχι να φοβάται , να κρύβεται είτε να στρουθοκαμηλίζει. Κάτι τέτοιο ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν.
Η απάθεια και η αδράνεια δεν συμβάλλει  στην οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο χώρες. Άλλο τόσο οι υποχωρητικές τακτικές. Στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και προώθησης των διμερών σχέσεων συμβάλλουν οι καθαρές θέσεις  και στάσεις.
πηγή:http://www.deropoli.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …