Featured Post

Επιστολή Πατριάρχη προς Ορθόδοξες Εκκλησίες : Μην υποχωρείτε – Δεν θα μείνουμε άφωνοι!!!

Εικόνα
Επιμέλεια: Γιάννης Παπανικολάου
Την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας να μην υποχωρήσει στο θέμα της  εκφράζει ο , μέσω επιστολής στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.Οπως σημειώνει “ηκούσθησαν ανοίκειοι απόψεις τινές περί του τρόπου προσελεύσεως εις τα Άχραντα Μυστήρια, είναι αδύνατον εις ημάς να παραμείνωμεν άφωνοι και αμέτοχοι ενώπιον μιάς τοιαύτης αμφισήμου καταστάσεως, αδρανούντες πρότών εξελίξεων και των κατά Πολιτείαν σχετικών ρυθμίσεων και απαγορεύσεων”.Αναλυτικά όσα αναφέρει:«Μακαριώτατε, Χριστός Ανέστη!Εβιώσαμεν επωδύνως τας συνθήκας αι οποίαιεν εφανίσθησαν εις την ζωήν της Εκκλησίας, λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορωνοιού, και έφθασαν ενώπιον ημών, διάγραμμάτων και υπό μορφήν ερωτήσεων και προβληματισμού, πανταχόθεν, νέα κατά τόπους δεδομένα και ποικιλόμορφοι εξελίξεις. Ημείς, εμφορούμενοι υπό πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας, διά την προστασίαν της υγιείας των πιστών και το κοινόν καλόν, απεδέχθημεν την τέλεσιν των ιερών ακολουθ…

Προς πολιτική κρίση οδεύει η Αλβανία

Μάλλον χωρίς σχεδιασμό εισήλθαν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στην κρίση η οποία εδώ και μήνες ταλαιπωρεί την Αλβανία. Ή ίσως ο σχεδιασμός τους στηρίζονταν στην εμφάνιση του «μάγου – διεθνούς παράγοντα» που θα τους βοηθούσε και πάλι να εξομαλύνουν την μεταξύ τους επικοινωνία και κατά συνέπεια την κανονικότητα στο βαθμό που αυτή μπορεί να ισχύσει για την εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία. Ο μάγος όμως δεν ήρθε μέχρι στιγμής και ούτε φαίνεται στο ορατό μέλλον.

Εκείνο όμως που με σαφήνεια πλέον προδιαγράφεται είναι η σύγκρουση με ότι αυτό συνεπάγεται. Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε κεντρική εκδήλωση στα Τίρανα για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για την τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν προγραμματιστεί για την 30η Ιουνίου. Πλην όμως αυτές είναι μονοκομματικές δεδομένου ότι η θεσμική αντιπολίτευση απέχει και διάφορα μικρά σχήματα πολιτικά που ο Ράμα τους έχει αναθέσει το ρόλο της αντιπολίτευσης δεν δύνανται να δικαιολογήσουν στα μάτια της κοινής γνώμης χαρακτήρα πλουραλιστικής εκλογικής αναμέτρησης. Στην εκδήλωση αυτή όμως ο Πρωθυπουργός λειτουργώντας για άλλη μια φορά εμπρηστικά προειδοποίησε με το γνωστό του ύφος πως η αντιπολίτευση την υπομονή της κυβέρνηση δεν πρέπει να την εκλάβει ως αδυναμία διότι έτσι είναι σαν να παίζει με τη φωτιά. Στην ουσία τέτοιες δηλώσεις είναι σπίθα σε ένα τοπία αρκετά νοτισμένο με εύφλεκτα υλικά.

Απ' τη πλευρά της η αντιπολίτευση έχει καλέσει καινούργια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την 8η Ιουνίου και αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή την φορά δεν θα λάβει μέτρα περιφρούρησης της και θα αφήσει το πλήθος να συμπεριφερθεί κατά την κρίση του. Στόχος είναι να αποτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στις 30 Ιούνη με όποιο μέσο δύναται να το πράξει. Δεν θα είναι ζήτημα περιφρούρησης της δημοκρατίας όπως διατείνεται δημόσια αλλά ζήτημα ώστε να ανοίξει το σκορ επιδιώκοντας στην ουσία το στόχο της παραίτησης Ράμα. Ουσιαστική η αντιπολίτευση έχει δίκιο πλην όμως τυπικά ο ξένος διεθνής παράγοντας επιμένει στις προβλέψεις του νόμου και ειδικά στην ανάγκη που έχει η λειτουργική δημοκρατία να επιβεβαιώνεται δια των εκλογών. Το δίκιο της αντιπολίτευσης έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί η Αλβανία να παλινδρομεί σε μονοκομματικές εκλογές. Ωστόσο όμως η αποχή δεν είναι στη λογική της διαδικασίας όπως προσδιορίζεται στην ευνομούμενες πολιτείες.
Είναι όμως αποχή;

Το περιβάλλον γύρω απ' το Ράμα όμως αντί να τον βοηθήσει να κατανοήσει την κατάσταση και να συμπεριφερθεί ώριμα και υπεύθυνα όπως θεσμικά οφείλει, τον εξωθούν στην εντελώς λάθος κατεύθυνση. Πολιτικοί αναλυτές προσκείμενοι σ' αυτόν στην ουσία εθελοτυφλούν. 

Λίγο τους ενδιαφέρει η απουσία απ' τη διαδικασία της θεσμικής αντιπολίτευσης και προσδιορίζουν ως αντίπαλο του Ράμα την αποχή απ' τις κάλπες. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι δεν έχει σημασία η συμμετοχή αλλά το αποτέλεσμα. Προφανώς ο Ράμα θα πάρει, γράφουν, 61 στους 61 δήμους της χώρας, σε αριθμούς ψήφων όμως πρέπει να πάρει όσους έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ή κάτι παραπάνω. Έτσι πρόκειται να καταφέρει στην πορεία τη νομιμοποίηση της διαδικασίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ο στόχος βέβαια καθόλου δύσκολος δεδομένου ότι και λεφτά να πληρώσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες έχουν αλλά επί το πλείστον εφόσον οι εκλογικές επιτροπές θα είναι αποκλειστικά δικές τους μπορούν να συμπληρώσουν τα πρακτικά όπως τους υποδείξουν οι τεχνοκράτες του Κόμματος!!!

Σε ένα τέτοιο σκηνικό η χρονική στιγμή της σύγκρουσης είναι πλέον λεπτομέρεια. Θα συμβεί πριν ή μετά της 30ης Ιουνίου δεν έχει σημασία όσο αυτό καθ εαυτό το γεγονός του αναπόφευκτου συμβάντος.

Απ' την άποψη αυτή η Δήλωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας φαίνεται να είναι διορατική και προειδοποιητική ταυτόχρονα όταν διαπιστώνει ότι ο δρόμος της συνεννόησης των κομμάτων έχει στενέψει και ο κίνδυνος επιδείνωσης της σύγκρουσης είναι αυξημένος.

Το καλοκαίρι και ίσως οι επόμενοι μήνες θα είναι μάλλον εφιαλτικοί στο εσωτερικό της Αλβανίας δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών που έτσι κι αλλιώς αγγίζουν τα όρια της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Στο ίδιο και χειρότερο ίσως πλαίσιο και η θέση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και των μελών της. Λαμβανομένου υπόψη ότι ο βασικός δημογραφικός της όγκος και οι οργανωμένες κοινότητες ζουν στις περιφέρειες του Αργυροκάστρου και Αυλώνας θα παρατηρήσει κανείς εύκολα ότι πρόκειται για δήμους όπου οι εκλογές θα είναι φάρσα και έχουν στην πλειοψηφία τους από ένα υποψήφιο και ένα συνδυασμό για τα δημοτικά συμβούλια. Εάν όχι συγκρούσεις αυτό θα επιφέρει τεράστιες ανωμαλίες στη συνεκτική λειτουργία της κοινότητας.


​tachydromos.org

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ενός Έλληνα στρατιώτη για την Κορυτσά του 40. ( Βίντεο) - Dëshmi të një ushtari helen për Korçën në vitin 1940. (Video )

Γεννεαλογία Ευθυμίου . Κ. Ι. Μήτκου. - Gjenealogjia e Efthim (Thimi) . K. J. Mitkos

E Vërteta për Gjergj Kastriotin në dy video!

Απόσπασμα από την διαθήκη του Αβδούλ Μπέη Σελίμη του Δελβίνου! - Pjesë nga Testamenti i Abdul Bej Selimi e Delvinës

Ο Ισμαήλ Κεμαλ ο μεγάλος φιλέλληνας και η εφημερίδα του! - DOKUMENT HISTORIK: ISMAIL QEMALI, GAZETA E TIJ GREKO-SHQIPTARE DHE ARTIKULLI I TIJ MBI HELENIZMIN