Featured Post

Τουρκο – Αλβανικές Σχέσεις

Εικόνα
Για την Τουρκία, η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της στα Βαλκάνια. Εκτός από την παρουσιαζόμενη πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα,  που είναι κατάλοιπα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (π.χ. το Ισλάμ),   η Αλβανία έχει αυξημένη σημασία για την Τουρκία στη βαλκανική της πολιτική,  για μια ποικιλία σοβαρών ζητημάτων,  όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της «tuicakademi.org».
Η Αλβανία, βρίσκεται σε ένα καίριο  γεωγραφικό σημείο των Βαλκανίων που ενδιαφέρει την Τουρκία. 
Επιπρόσθετα,  η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως έναν αξιόπιστο εταίρο στο εσωτερικό της Χερσονήσου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την ιστορική τους αρχή, που δεν είναι άλλη από την ίδια μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.
Ο αλβανικός λαός υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517 και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της  έως το 1912. 
Η Αλβανία εξεγέρθηκε με πρωτοβουλία διανοουμένων που βρήκαν την ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της στις 10 Ιουλίου του 1913 και τα σύνορά της προσδιορίσθηκαν …

Στηρίξτε το έργο μας!

Η Εκκλησία της Αλβανίας για την πολιτική σύγκρουση στη χώρα! - KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPËRISË DEKLARATË


Η Εκκλησία της Αλβανίας για την πολιτική σύγκρουση στη χώρα


Καθώς η πολιτική κρίση που εξελίσσεται εδώ και εβδομάδες στην Αλβανία προσλαμβάνει πλέον επικίνδυνη χρειά, με δημόσια Δήλωση της η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, τοποθετείται για ακόμη μια φορά υπεύθυνα και νηφάλια. Απ τη μια εκφράζει το φόβο της για τις οδυνειρές συνέπειες για τη χώρα και το λαό που δύναται επιφέρει η σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων και απ την άλλη επισημαίνει την επίμονη προσευχή του Ορθόδοξου πληρώματος ώστε οι πολιτικοί να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και δώσουν λύση στην κρίση. Η Δήλωση διαβάστηκε στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στους κεντρικούς ναούς της κατ Αλβανίαν Εκκλησίας ενώ συντάχθηκε χθες Σάββατο.
Η χρονική συγκυρία έχει τη δική της σημασία δεδομένου ότι χθες το Σοσιαλιστικό κυβερνών Κόμμα είχε εκδήλωση έναρξης προεκλογικής εκστρατείας για εκλογές 30ης Ιουνίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις εκλογές αυτές κατεβαίνει μόνο του καθώς η αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας από Φεβρουάριου έχουν παραιτηθεί των αξιωμάτων, δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές.Το δε Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχει σήμερα το απόγευμα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα. Το σκηνικό εάν δεν υπάρξει προσπάθεια κατευνασμού για διάλογο επίλυσης μοιάζει στα πρόθυρα εμφυλιακής σύγκρουσης. Οι δύο πλευρές δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους παρά τις εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα.
Η τοποθέτηση της Εκκλησίας της Αλβανίας έχει ως εξής:
Παρακολουθόντας με προσοχή την συγκρουσιακή πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, ελπίζαμε εν τούτοις ότι οι πλευρές, μέσω αμοιβαίας προσπάθειας και κατανόησης, θα έβρισκαν κάποια απ όλους αποδεκτή λύση.
Αλλά, με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο δρόμος της καταλλαγής και κατανόησης όσο πάει και γίνεται πιο στενός, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την επιδείνωση της σύγκρουσης, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει βαρείς συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της Αλβανίας.
Γι αυτό με μεγάλη ανησυχία και ταπεινά, θα προσευχηθούμε σε όλους τους ναούς ώστε ο Θεός της ειρήνης και της σοφίας να ενθαρρύνει όλους όσους έχουν την ευθύνη ηγεσίας της χώρας, ώστε να συνειδητοποιήθούν για τη σημασία του καθήκοντος που έχουν επωμιστεί, να βρουν το δρόμο της συμφιλίωσης και κατανόησης και να προσφέρουν συγκεκριμένη λύση για όλα τα προβλήματα, για το καλό του τόπου και του λαού μας.

......................................................

KISHA ORTHODHOKSE AUTOQEFALE E SHQIPËRISË
DEKLARATË
Duke ndjekur me kujdes situatën konfliktuale politike, kemi shpresuar se palët, nëpërmjet një përpjekjeje dhe mirëkuptimi të ndërsjellë, do të gjenin një zgjidhje, të pranueshme për të gjithë.
Por, me keqardhje po shikojmë se rruga e pajtimit dhe e mirëkuptimit sa po vjen e po ngushtohet, duke rrezikuar ashpërsimin e konfliktit, i cili mund të sjellë pasoja shumë të rënda për të tashmen dhe të ardhmen e vendit.
Prandaj, me shqetësim të madh e përulësi, do të lutemi në të gjitha kishat që Perëndia i paqes dhe i urtësisë të inkurajojë të gjithë ata që kanë përgjegjësinë e drejtimit të vendit, që të ndërgjegjësohen për rëndësinë e detyrës, me të cilën janë ngarkuar, të gjejnë rrugën e pajtimit e të mirëkuptimit dhe të ofrojnë zgjidhje konkrete për të gjitha problemet, për të mirën e vendit dhe të popullit tonë.
Shënim: Kjo deklaratë u lexua të dielën, më 02.06.2019, pas Liturgjisë Hyjnore, në të gjitha kishat.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμάς τους Βορειοηπειρώτες δεν μας περίμενε κανένας Δήμος – Καμία ΜΚΟ

Ιταλίδα πολιτικός εξηγεί γιατί μισούν εμάς τους Έλληνες ! - Politikania Italiane shpjegon pse na urrejnë ne grekëve.

Η Μοσχόπολη το 1916! (Φωτογραφίες)- Voskopoja në vitin 1916! (Fotografi)

Μία ασυνήθιστη ελληνοαλβανική ιστορία. Η επιστολή του Α Παπανδρέου προς τον Ε Χότζα! - Një histori e pazakontë shqiptaro-greke dhe një ngjarje sekret mes Enver Hoxhës dhe Andrea Papandreut