Featured Post

Επιστολή Πατριάρχη προς Ορθόδοξες Εκκλησίες : Μην υποχωρείτε – Δεν θα μείνουμε άφωνοι!!!

Εικόνα
Επιμέλεια: Γιάννης Παπανικολάου
Την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας να μην υποχωρήσει στο θέμα της  εκφράζει ο , μέσω επιστολής στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.Οπως σημειώνει “ηκούσθησαν ανοίκειοι απόψεις τινές περί του τρόπου προσελεύσεως εις τα Άχραντα Μυστήρια, είναι αδύνατον εις ημάς να παραμείνωμεν άφωνοι και αμέτοχοι ενώπιον μιάς τοιαύτης αμφισήμου καταστάσεως, αδρανούντες πρότών εξελίξεων και των κατά Πολιτείαν σχετικών ρυθμίσεων και απαγορεύσεων”.Αναλυτικά όσα αναφέρει:«Μακαριώτατε, Χριστός Ανέστη!Εβιώσαμεν επωδύνως τας συνθήκας αι οποίαιεν εφανίσθησαν εις την ζωήν της Εκκλησίας, λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορωνοιού, και έφθασαν ενώπιον ημών, διάγραμμάτων και υπό μορφήν ερωτήσεων και προβληματισμού, πανταχόθεν, νέα κατά τόπους δεδομένα και ποικιλόμορφοι εξελίξεις. Ημείς, εμφορούμενοι υπό πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας, διά την προστασίαν της υγιείας των πιστών και το κοινόν καλόν, απεδέχθημεν την τέλεσιν των ιερών ακολουθ…

Προσκυνηματική εκδρομή της Μητροπόλεως Καστοριάς στην Αλβανία [ΦΩΤΟ]-BASHKEMESHIM NE KISHEN E KRYEENGJEJVE NE VITHKUQ -

Προσκυνηματική εκδρομή της Μητροπόλεως Καστοριάς στην Αλβανία [ΦΩΤΟ]
Κάθε εκδρομή, κάθε ιερή αποδημία, κάθε επίσκεψη των μελών μιας εκκλησιαστικής κοινότητας αποτελεί μια ευκαιρία για πνευματική ανάταση, μα και για ψυχαγωγία και γνωριμία των ανθρώπων αυτών. Υπό αυτό το πνεύμα κινούμενη, η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς οργάνωσε και πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 στη γειτονική Αλβανία και συγκεκριμένα στην Κορυτσά, στη Μοσχόπολη και στο Βιθκούκι.
Η συγκίνηση ήταν έκδηλη καθώς η περίσταση ήταν ιστορική. Όπως μαρτυρεί και η επιγραφή στην είσοδο του Ιερού Ναού των Αρχαγγέλων όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, ο Ναός καθαγιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Καστορίας Χρύσανθο τον 18ο αιώνα. Άλλωστε οι κατάγραφοι Ναοί της περιοχής φέρουν παντού ελληνικές επιγραφές αλλά και οι αγιογραφίες ονοματίζουν τους Αγίους στην ελληνική γλώσσα. Εμφανές λοιπόν ήταν σε όλο το Βιθκούκι το ελληνικό στοιχείο... Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα όρια της επαρχίας της Καστοριάς δεν έφθαναν όπως σήμερα μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, αλλά επεκτείνονταν και στο έδαφος της σημερινής Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου. Μάλιστα, από το χωριό Βιθκούκι καταγόταν ο Άγιος Οσιομάρτυρας Νικόδημος ο εκ Βιθκουκίου ο οποίος μαρτύρησε στο Μπεράτι και τιμάται στην Μητρόπολη Καστοριάς.
Έτσι, οι εκδρομείς με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, Κληρικούς της Μητροπόλεως αλλά και 150 περίπου προσκυνητές, βρέθηκαν αρχικά στο Βιθκούκι προκειμένου να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία. Εκεί τους περίμενε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης ο οποίος συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Καστοριάς και τους Κληρικούς ενώ η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις δύο γλώσσες, ελληνικά και αλβανικά.
Μέσα σε αυτό το έντονα φορτισμένο κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία η οποία επισφραγίστηκε με τη συμμετοχή των πιστών στο Ποτήριο της Ζωής, αλλά και με την ανταλλαγή ευχών και αντιφωνήσεων μεταξύ των δύο Μητροπολιτών.
Στη συνέχεια, οι εκδρομείς προσκύνησαν τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κορυτσά και κατευθύνθηκαν στην όμορφη Μοσχόπολη, όπου κι εδώ το ελληνικό άρωμα ήταν έντονο προκειμένου να γευματίσουν.
Η εκδρομή έκλεισε με έναν σύντομο καφέ στην Κορυτσά και με τη βοήθεια του Θεού αργά το απόγευμα πήραν όλοι το δρόμο της επιστροφής, πλήρεις από τη χάρη των Αγίων αλλά και από τη συγκίνηση για την έκδηλη παρουσία του ελληνικού στοιχείου σε όλες αυτές τις περιοχές.
.................
BASHKEMESHIM NE KISHEN E KRYEENGJEJVE NE VITHKUQ
Me rastin e 500 vjetorit të martirizimit të Shën Jakovit, oshënarit dhe martirit të ri, për të cilin thuhet se ishte nga zona e Vithkuqit, Mitropoliti i Korçës, imzot Joani, i kërkoi Mitropolitit të Kosturit, imzot Serafimit, një pjesë të lipsanit, meqenëse lipsani i këtij shenjtori ndodhet sot në Mitropolinë e Kosturit. Mitropoliti i Kosturit, me shumë dëshirë, solli një pjesë të lipsanit si dhuratë për Mitropolinë e Korçës dhe ditën e shtunë në datë 21.09.2019, në mbylljen e të kremtes së Lartësimit të Kryqit të Nderuar, u kremtua liturgjia hyjnore në kishën e Kryeengjëjve, në fshatin Vithkuq të Korçës.

Në këtë bashkëmeshim të dy mitropolitëve, si edhe të shumë klerikëve, morën pjesë shumë besimtarve nga Korça, Vithkuqi dhe Kosturi. Në mbarim të Liturgjisë Hyjnore besimtarët nderuan lipsanin e hirshëm të shenjtorit me lutje e përkushtim.
Lutemi që lipsani i oshënarit dhe martirit të ri të jetë një bekim dhe mbrojtje për të gjithë vendin tonë.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ενός Έλληνα στρατιώτη για την Κορυτσά του 40. ( Βίντεο) - Dëshmi të një ushtari helen për Korçën në vitin 1940. (Video )

Γεννεαλογία Ευθυμίου . Κ. Ι. Μήτκου. - Gjenealogjia e Efthim (Thimi) . K. J. Mitkos

E Vërteta për Gjergj Kastriotin në dy video!

Απόσπασμα από την διαθήκη του Αβδούλ Μπέη Σελίμη του Δελβίνου! - Pjesë nga Testamenti i Abdul Bej Selimi e Delvinës

Δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς & την αρνούνται στους Βορειοηπειρώτες μετά από απαίτηση της Αλβανίας!