Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο Τσαβούσογλου προτρέπει την Αλβανία να παραδώσει τους Γκιουλενιστές

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γκεντ Τσακάι της Αλβανίας, παρουσίασε τους Γκιουλενιστές ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αλβανίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα σήμερα (12.02.2020), κάλεσε τις αλβανικές αρχές να «παραδώσουν στην Άγκυρα όλους τους Γκιουλενιστές που ζουν στην Αλβανία».


Πρόκειται για τα μέλη του τουρκικού κινήματος του Φετιουλάχ Γκιουλέν, γνωστά με τα αρχικά FETO, που χαρακτηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, ως «τρομοκρατική οργάνωση» και ορκισμένο αντίπαλο του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τα μέλη αυτού του κινήματος λειτουργούν επίσης στην Αλβανία.
«Υπάρχουν εκατοντάδες μέλη της FETO στην Αλβανία, αν και δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί. Ζητήσαμε την επιστροφή τους στην Τουρκία. Η Αλβανία έχει κάνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένουμε να συνεχιστεί. Δεν θέλουμε η Αλβανία να αποτελέσει πύλη ασφαλείας για της FETO. Η παρουσία των μελών της FETO διακινδυνεύει την εθνική ασφάλεια της Αλβανίας ", δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα με τον αναπληρωτή Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Γκεντ Τσακάι.


Η Αλβανία παρέδωσε στην Τουρκία την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τον  Γκιουλενιστή Χαρούν Τσελίκ, μετά από οκτώ μήνες φυλάκισης με την κατηγορία της πλαστογράφησης ενός διαβατηρίου.

Τρεις συμφωνίες συνεργασίας Τουρκίας-Αλβανίας υπογράφονται
Το αίτημα για επιστροφή των Γκιουλενιστών στην Τουρκία, που σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών  Τσαβούσογλου, συνεχίζουν να ζουν στην Αλβανία, έχει γίνει από αυτόν και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 


 Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία» και ότι πολλές τουρκικές επιχειρήσεις «έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Αλβανία».

«Έχουμε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης για την ανταλλαγή διπλωματών και εμπειριών. Δεύτερη κοινή δήλωση της δέσμευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και, τρίτον, την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» ,  δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής Υπουργός Τσακάι.
"Η Αλβανία είναι πολύ σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας"


Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ερνογάν θα επισκεφθεί τα Τίρανα φέτος, αλλά δεν ανέφερε την ημερομηνία της επίσκεψης.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα,  συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδο Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο του Κονοβουλίου, Γκραμόζ Ρούτσι.


alsat-m.tv, shenja.tv,

--

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: