Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Για μια πατρίδα που λησμόνησε τους ήρωες νεκρούς της... Κλεισούρα Βορείου Ηπείρου: Νεκροταφείο χωρίς νεκρούς. Στοιβαγμένα τα οστά των ηρώων

kleisoura n1

Το στενό πέρασμα της Κλεισούρας κόβει στην κυριολεξία την ανάσα... Το ύψωμα 731... Μια ταπεινή πλάκα, εκεί που δόθηκε η φονικότερη μάχη του ελληνικού στρατού, τον Μάρτιο του 1941.

Κι ένα νεκροταφείο χωρίς νεκρούς... Τα βήματα γίνονται αργά έξω από το Ναό της Αναστάσεως...

kleisoura n2

Μια βαριά σιωπή. Να σταματήσεις ακόμη και την ανάσα για να μην σαλέψει τίποτα... Όχι οι ήρωες δεν πέθαναν, όπως λένε οι ντόπιοι... Ξεκουράζονται στην αιωνιότητα.
Στον γυναικωνίτη του Ναού της Αναστάσεως βρίσκονται εδώ και δέκα χρόνια περίπου, οι οστεοθήκες 280 Ελλήνων στρατιωτών, που σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες του 40-41.

kleisoura n4

kleisoura n5

Άγνωστοι... Μόνο ένας αναγνωρίστηκε από τη βέρα που φορούσε στο χέρι του!

Δίπλα στο Ναό της Αναστάσεως, με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, κατασκευάστηκε ένα οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.

kleisoura n3

Το νεκροταφείο, τα μνήματα με τους σταυρούς, στέκουν εκεί για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Όμως οι τάφοι παραμένουν κενοί, αφού η αλβανική πλευρά δεν έχει δώσει το "πράσινο" φως για τον ενταφιασμό των οστών, παρά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, τον Νοέμβριο του 2008.

Αποτέλεσμα τα οστά εκατοντάδων Ελλήνων νεκρών, που έπεσαν στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου να παραμένουν στοιβαγμένα, περιμένοντας την ... "αιώνια ανάπαυση".

Ένα νεκροταφείο χωρίς νεκρούς... Και τους ήρωες να περιμένουν...

Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν 11.911 Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες.

Η συντριπτική πλειοψηφία έπεσε, εντός της αλβανικής επικράτειας.

Σήμερα το μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο είναι στους Βουλιαράτες. Άλλα τρία, τα οποία περιελάμβανε η συμφωνία που έχουν υπογράψει Ελλάδα κι Αλβανία -Κλεισούρα, Χειμάρα και Κορυτσά- μένουν στα χαρτιά...

kleisoura n6

Με εξέχουσα βέβαια την περίπτωση της Κλεισούρας, όπου το νεκροταφείο έγινε, αλλά παραμένει κενό...

Οι λιγοστοί κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου, που φτάνουν εδώ, αφήνουν τα δάκρυά τους να κυλήσουν. Για εκείνους που βρίσκονται στις οστεοθήκες, αλλά και για όσους παραμένουν στα βουνά, ξεχασμένα από μια πατρίδα για την οποία θυσιάστηκαν.

Για μια πατρίδα που λησμόνησε τους νεκρούς της...


Βάσω Σκουλίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: