Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά - Festimi i 28 Tetorit në Korçë

Όπως όλοι οι έλληνες της Β Ηπείρου έτσι και οι Κορυτσαίοι εόρτασαν ανάλογα την εθνική τους εορτή. Έτσι το πρωί της Κυριακής, όπως προέβλεπε και το Πρόγραμμα του Γενικού Ελληνικού Προξενείου της Κορυτσά, τελέστηκε δοξολογία στο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Μητροπολιτικός Ναός Κορυτσάς). Στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων στην Μπομποστίτσα, όπου αναπαύονται δύο στρατιώτες στο μνημείο και ένας στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου. Μετά την κατάθεση στεφάνων όλοι μαζί παρακολούθησαν την εορτή που είχε προετοιμάσει το Ελληνοαλβανικό Σχολείο Όμηρος Κορυτσάς. Εκεί, μετά το λόγο που εκφώνησε ο Διευθυντής του Σχολείου κ Στέργιος Φιλίππου, παρακολούθησαν την γιορτή που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους.  Με το πέρας της εορτής στο προαύλιο χώρο οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από το Πολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού Καστοριάς  και παρευρέθηκαν στην Δεξίωση που είχε ετοιμάσει το Ελληνικό Προξενείο Κορυτσάς σε μία από της κεντρικές αίθουσες του Λυκείου Πλάτων.
Τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, κ Αλαμάνος Γεώργιος, ο Βουλευτής ΚΕΑΔ στην Αλβανική Βουλή κ Βαγγέλης Ντούλε, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ Αγγελής Ανέστης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας κ Μιχάλης Μαγειρίας, ο Πρόεδρος Ένωσης Βλάχων κ Θανάσης Πότσης, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς κ Γρηγόρης Καραμέλος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς κ Μπουτσιάδης Νικόλαος, ο Διευθυντής του Λυκείου κ Βασίλειος Τούσης   , η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κορυτσάς κα. Άννα Βερούση, ο Σύλλογος « Οι Φίλοι του Πολιτισμού», ΣΦΕΒΑ- ΠΑΣΥΒΑ, Σύλλογος «Αναγέννηση Μοσχοπόλεως 1929», μέλη της Ομόνοιας, φίλοι επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας κ.α.
Χρόνια Πολλά.
Si të gjithë homogjenët dhe helenët e Epirit të Veriut kështu dhe korçarët homogjenë celebruan festën e tyre kombëtare.
Të dielën në mëngjes, siç dhe parashikonte Programi i Konsullatës së Përgjithëshme në Korçë u krye Dhoksologjia në Kishën e Shenjtë të Burimit Jetëdhënës. Në vazhdim u vendosën kurora në Memorialin e fshatit Boboshticë ku janë të prehur dy ushtarë në atë vend dhe një në Kishën Shën Nikollës ku janë dhe varrezat e fshatit. Pas vendosjes së kurorave të gjithë sëbashku ndoqën festën e përgatitur nga Shkolla shqiptaro-greke Omiros, ku pas fjalës së Drejtorit z Stergio Filippou, ndoqën një festë që e kishin përgatitur nxënësit me ndihmën e mësuesve.
Në fund të festës, në oborrin e shkollës, ndoqën një program me valle popullore nga Shoqata Kulturore e Dhispiliosë së Kosturit dhe më pas shkuan në kokteilin e organizuar nga Konsullata Greke në Korçë në ambientet e Liceut Platon.
Nderuan me pjesmarrjen e tyre. Konsulli i Përgjithshëm i Greqisë në Korçë z Jorgo Alamano, deputeti dhe Kryetari i PBDNJ-së z Vangjel Dule, Kryetari i Bashkisë së Kosturit z Anestis Agjelis, Kryetari i Unionit Botëror Vllah z Mihalis Magirias, Kryetari i Unionit Vllah z Thanas Poçi, Kryetari i Omonias së Korçës z Ligoraq Karamelo, Drejtori i Drejtorisë Arsimore të Kosturit z Nikolaow Buciadhis, Drejtori i Liceut Platon z Vasil Tushi, Kryetarja e Këshillit të Qarkut Korçë znj Ana Verushi, Shoqata “Miqtë e Kulturës”, Shoqata “Rilindja Voskopojare 1929”, miq dhe vizitorë nga vende të ndryshme të Greqisë, anëtarë të Omonias etj.
Për shumë vjet Gëzuar.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ενισχύστε οικονομικά την προσπάθεια μας!

Ετικέτες

ενημέρωση (2161) ενημέρωση-informacion (1417) Αλβανία (904) ορθοδοξία (422) ιστορία-historia (373) Εθνική Ελληνική Μειονότητα (366) ελληνοαλβανικές σχέσεις (311) ορθόδοξη πίστη - besimi orthodhoks (277) Εθνική Ελληνική Μειονότητα - Minoriteti Etnik Grek (251) Β Ήπειρος (238) ορθοδοξία-orthodhoksia (231) ορθόδοξη πίστη (222) εθνικισμός (195) διωγμοί (162) τσάμηδες (122) shqip (119) Κορυτσά-Korçë (118) Κορυτσά Β Ήπειρος (103) informacion (100) Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (97) ορθόδοξη ζωή (96) ορθόδοξη ζωή- jeta orthodhokse (75) διωγμοί - përndjekje (60) ορθόδοξο βίωμα (59) εθνικισμός-nacionalizmi (56) ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας (55) Ελλάδα-Αλβανία (48) ανθελληνισμός (44) Ελληνικό Σχολείο Όμηρος (43) πολιτισμός - kulturë (43) Ι.Μ Κορυτσάς - Mitropolia e Shenjtë Korçë (42) besimi orthodhoks (40) Γενικό Προξενείο Ελλάδος Κορυτσά (39) Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας - Kisha Orthodhokse Autoqefale Shqiptare (37) ιστορία ορθοδοξίας (36) βίντεο (34) Shqipëria (32) ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821 (32) κομμουνισμός- komunizmi (30) πνευματικά (27) Μητρόπολη Κορυτσάς - MItropolia e Korçës (23) απόδημος ελληνισμός-helenizmi i diasporës (22) πολιτική-politikë (22) αλβανικά (21) εκπαίδευση (21) Αρχαία Ελλάδα (20) helenët-Έλληνες (19) κομμουνισμός (19) Greqia (17) Βλαχόφωνοι Έλληνες (15)