Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Οι Αλβανοί αποφασιστικός παράγοντας για τη Βόρεια Μακεδονία”- Πρόκληση από Τίρανα λένε οι Σκοπιανοί



Σκόπια.

«Νέα πρόκληση από τη γειτονιά και αυτή από τον επικεφαλής της διπλωματίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι. Μετά την τελευταία άρνηση της μακεδονικής γλώσσας από τη Σόφια και τα Τίρανα θέλουν να επιβληθούν ως παράγοντας της επιβίωσής μας», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.



Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Τιράνων «Panorama» δήλωσε ότι επιθυμεί ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μια ευκαιρία για την πρόοδο της χώρας».


Ο Μπουσάτι ανέφερε ότι η Αλβανία υποστήριξε το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ενώ η χώρα του ενθάρρυνε τον αλβανικό πολιτικό παράγοντα να είναι πρωταγωνιστής στην αλλαγή  ώστε « να επιτραπεί στα Σκόπια να προχωρήσουν στη διαδικασία ένταξης στις ευρω-ατλαντικές δομές».


Ο Αλβανός υπουργός χρησιμοποίησε, μάλιστα, για τη χώρα μας τους όρους «Βόρεια Μακεδονία» και «Σκόπια».


«Ο γείτονάς μας έχει εμπρός του μια μοναδική ευκαιρία. Σε αυτήν τη διαδικασία ο ρόλος των Αλβανών είναι καθοριστικός. Η δημοκρατική σταθερότητα, η διαθρησκευτική κατανόηση και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον των Αλβανών.
 Διατηρώντας  μια μακρόχρονη διαμάχη για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα, ή έχοντας ένα οποιοδήποτε άλλο εναλλακτικό σχέδιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει κενά ώστε τρίτοι να εισέλθουν στα Σκόπια και στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον των Αλβανών», δήλωσε ο Μπουσάτι.


Όπως δήλωσε πιστεύει ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέον από αυτήν τη διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία για τα ίδια τα Δυτικά Βαλκάνια μετατρέποντάς τα σε μεγαλύτερο χώρο ασφαλείας.


Ο Μπουσάτι, το περασμένο έτος τους  ‘Μακεδόνες’ στην Αλβανία,  τους αποκάλεσε  ως ‘Σλαβομακεδόνες’, ένα ζήτημα για το οποίο οι συμπατριώτες μας στη χώρα αυτή κατέφυγαν στα δικαστήρια για προσβολή, καταλήγει το δημοσίευμα.


(time.mk, faktor.mk, republika.mk, vesti.mk, expres.mk)
--
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: