Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Αποκαθίσταται ο Μητροπολιτικός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στην Κορυτσά το οποίο καταστράφηκε μερικώς επί δικτατορίας Ε Χότζα!

 


Σχετικά σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Κορυτσά.

Ο ναός, ο οποίος αποτελούσε για αιώνες σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού , όχι μόνο για την πόλη της Κορυτσάς,  είχε μετατραπεί σε μουσείο μεσαιωνικής τέχνης κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Ε Χότζα.

Πρόκειται για τον ναό που έχει συνδεθεί με τόσα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του ελληνισμού της περιοχής. Δίπλα του έχει ήδη αποκατασταθεί ο ναός του Αγίου Χαράλαμπου. Στο περιβάλλοντα χώρο, δίπλα στο πηγάδι, όπως διακρίνεται στην παρακάτω φωτογραφία κήρυξε ο Άγιος Κοσμάς. 

Μεγάλη είναι η βοήθεια των πιστών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης  Κορυτσάς κ. Ιωάννη κατόπιν σχετικής πρωτοβουλία και μετά την συγκέντρωση των  χρήματων ξεκίνησε την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης, προσφέροντας ο ίδιος σημαντική συνεισφορά στην πραγματοποίηση αυτού του έργου. Στόχος είναι η πιστή αποκατάσταση του ναού στην μορφή που είχε πριν από τις επεμβάσεις της δικτατορίας.

Ο ναός ανεγέρθηκε το 1720 και ήταν μέρος ενός συγκροτήματος κτιρίων που διαχειριζόταν η Εκκλησία και περιλάμβανε τα ελληνικά σχολεία, το γυμνάσιο  και φιλανθρωπικά ιδρύματα που όλα ήταν στην κατοχή της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Κορυτσάς και ακόμη και σήμερα είναι κατασχεμένα από το Αλβανικό Κράτος. 

Όσοι κορυτσαίοι του εξωτερικού αλλά και Έλληνες από όλο το κόσμο μπορείτε και θέλετε να βοηθήσετε απευθυνθείτε στην Ι Μητρόπολη Κορυτσάς. 


Φωτογραφία τραβηγμένη από τα Ιταλικά Αεροπλάνα το 1940 που
δείχνει τον Ιερό  Ναό (Μητροπολιτικό)  της Ζωοδόχου Πηγής!


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: