Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Αλβανία: Διασπασμένη η Ελληνική Εθνική Μειονότητα για τις δημοτικές εκλογές της 14ης ΜαΐουΟι δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου είναι κρίσιμες για την αντιπολίτευση της Αλβανίας


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, όπου οι πολίτες στις 14 Μαΐου θα επιλέξουν ανάμεσα από 140 υποψήφιους τους Δημάρχους που θα αναλάβουν την ηγεσία των 61 Δήμων της χώρας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί εδώ και χρόνια τον Έντι Ράμα για διαφθορά, για σκάνδαλα, για προσπάθεια εξαγοράς και χειραγώγησης ψήφων, για διασύνδεση της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα, για αντεθνική εξωτερική πολιτική, για την αύξηση της μετανάστευσης των Αλβανών πολιτών στο εξωτερικό και άλλα πολλά, που τα έχει κάνει σημαία της στον προεκλογικό αγώνα για τις δημοτικές εκλογές.

Βέβαια ο Ράμα από την πλευρά του αποκαλεί ανίκανη πολιτικά την αντιπολίτευση για να διαχειριστεί την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση ενώ ηγείται ο ίδιος προσωπικά του προεκλογικού αγώνα.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Εθνική Μειονότητα για άλλη μια φορά βρίσκεται διχασμένη και διασπασμένη σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση, με τους υποψήφιους στους Δήμους που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται από Έλληνες να κατέρχονται με διαφορετικούς κομματικούς συνασπισμούς σ’ έναν ιδιότυπο «εμφύλιο». Προφανώς οι προσωπικές φιλοδοξίες υπερισχύουν των συμφερόντων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Έτσι στη Χειμάρρα ο νυν Δήμαρχος Γιώργος Γκόρος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τριες φορές υποψήφιο Φρέντι Μπελέρη του συνασπισμού «Μαζί Κερδίζουμε».

Στο Δήμο Φοινίκης για τον δημαρχιακό θώκο ερίζουν, ο Ρωμαίος Τσάκουλης υποστηριζόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το μειονοτικό κόμμα για το Μέλλον (ΜΕΓΑ), ο Λεωνίδας Χρίστου από τον συνασπισμό «Μαζί Κερδίζουμε» και ο Λεωνίδας Παππάς από το επίσημο Δημοκρατικό Κόμμα.

Τριπλή είναι και η αναμέτρηση στο Δήμο Δρόπολης όπου ο νυν Δήμαρχος που στηρίζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Δημήτρης Τόλης θα έρθει αντιμέτωπος με τον εκλεκτό του συνασπισμού «Μαζί Κερδίζουμε» Θανάση Μανέκα και τον Κώστα Γκάρο του αλβανικού Κινήματος Δέηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: