Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΓΑ: 2.500 αιτήσεις για επαναχορήγηση του επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες

ΟΓΑ: 2.500 αιτήσεις για επαναχορήγηση του επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Οι 700 είναι από Θεσσαλονίκη, 400 από Θράκη, 400 από Αθήνα, 150 από Λάρισα και οι υπόλοιπες από άλλα περιφερειακά υποκαταστήματαΔυόμιση χιλιάδες αιτήσεις για την επαναχορήγηση του επιδόματος σε ανασφάλιστους υπερήλικες, μεταξύ αυτών ομογενών και παλιννοστούντων, έχουν ήδη κατατεθεί στον ΟΓΑ από τις 22 Αυγούστου που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ και της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία και εκπροσώπων ομογενών και παλιννοστούντων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Μέριμνα για τους Ομογενείς» αναφέρθηκε επίσης ότι επανενεργοποιήθηκαν οι υποτροφίες για ομογενείς φοιτητές, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2009, ενώ δόθηκαν διευκρινήσεις για την επαναχορήγηση του βοηθήματος των υπερηλίκων ανασφαλίστων που είχε διακοπεί προ τετραετίας, από τους ομιλητές, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη και τον υφυπουργό Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, καθώς και τον διοικητή του ΟΓΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης επεσήμανε ότι η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης έγινε πράξη, κάτω από δυσμενείς συνθήκες και μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις, που κατέληξαν στο άρθρο 93 του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό. «Είναι εξάλλου μια πολιτική μάχη που την δώσατε και εσείς, την δώσαμε μαζί. Την δώσαμε γατί πιστεύουμε στο ιστορικό χρέος της μητέρας πατρίδας σε αδικημένα κομμάτια του ελληνισμού» είπε οΓιάννης Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι οι δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ εξειδικεύουν τη διαδικασία «με γνώμονα και την κατοχύρωση νομοθετικών και διοικητικών πρακτικών, ώστε να μείνουν και να γίνουν κεκτημένο» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ακούσουμε όμως την δική σας άποψη, ώστε όπως είπα και παραπάνω, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για βελτίωση κάποιων παραμέτρων».

Ο Γιάννης Αμανατίδης πρόσθεσε, επίσης, ότι με πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ και σε συνεργασία με φορείς του ελληνισμού, ενεργοποιήθηκε και πάλι η στήριξη ομογενών σπουδαστών με υποτροφίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2009, ενώ οι αιτούμενες υποτροφίες για τους νέους από την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία εγκρίθηκαν όλες. «Οι αιτήσεις, όλες όσες κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές» είπε ο υφυπουργός.
 
Χρέος της πατρίδας το εθνικό επίδομα δήλωσε ο Τάσος Πετρόπουλος
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος τόνισε ότι είναι χρέος της πατρίδας προς τους ομογενείς που εκπληρώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση, ως προεκλογική της δέσμευση, η οποία δείχνει και την αντίληψη της ως προς το θέμα αυτό. «Δεν είναι το ίδιο πράγμα αυτός που δημιουργεί αυτό που χάθηκε, με εκείνον που το κατάργησε» τόνισε ο υφυπουργός.

«Γι’ αυτό το λόγο, αυτό το επίδομα που λέγεται προνοιακό για τεχνικούς λόγους, είναι ένα εθνικό επίδομα και δεν είναι αντάλλαγμα της ελληνικότητας σας είναι η οφειλή για την αναπλήρωση ενός μεγάλου χρέους, για ένα κόσμο ο οποίος δε μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτείται στην πατρίδα και δε μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις, άθελα του» είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Σας υποσχόμαστε ότι δε θα σταματήσουμε εδώ. Δε μας αρκεί αυτό. Είναι πάρα πολύ ελάχιστα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο σήμερα. Να είστε βέβαιοι -και ότι λέμε το εννοούμε- ότι πολύ γρήγορα θα μπορέσουμε να κάνουμε βελτιωτικές διορθώσεις σε αυτήν την παροχή».
 
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΓΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης υπογράμμισε ότι από τις 22 Αυγούστου έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί και οριστικοποιηθεί δυόμιση χιλιάδες αιτήσεις (700 από Θεσσαλονίκη, 400 από Θράκη, 400 από Αθήνα, 150 από Λάρισα και οι υπόλοιπες από άλλα περιφερειακά υποκαταστήματα). Πρόσθεσε, ότι σε ότι αφορά το χρόνο διαμονής, οι οδηγίες είναι να υπάρξει «ευρύτητα» και «κατανόηση» στον υπολογισμό του χρόνου και έφερε ως παράδειγμα ότι από τα δέκα απαιτούμενα δικαιολογητικά, έστω και ένα αρκεί για να βεβαιωθεί η διαμονή. «Το ένα αν υπάρξει από τα δέκα, εμάς μας καλύπτει να θεωρήσουμε τη διαμονή δεδομένη». Σημείωσε, ότι για τις απαιτούμενες βεβαιώσεις από όσους προέρχονται από περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ στις οποίες υπάρχει δυσκολία να εξασφαλιστούν, αυτές θα εξασφαλιστούν κεντρικά από τον ΟΓΑ σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Κυριακή Τεκτονίδου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις ομογενών και παλιννοστούντων (μεταξύ αυτών, από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, ο πρόεδρος της «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς και ο Χρηστάκης Κίτσιου), καθώς και εκπροσώπων προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων, οι οποίοι χαρακτήρισαν ως θετικό βήμα την επαναχορήγηση του επιδόματος, αλλά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για ορισμένες προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη τη διεκδίκηση του (συνέχεια της περιόδου διαμονής στη χώρα, ύψος κόστους πιστοποιητικών, γραφειοκρατία, κ. α), αλλά και για άλλες που δημιουργούν άνισες συνθήκες καταβολής μεταξύ των δικαιούχων (επιμερισμός ποσού αναλογικά με τα χρόνια διαμονής, με όριο τριακονταπενταετία), κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …