Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ.-Racizmi linguistik nga ana e Zv. Ministres së Turizmit të Shqipërisë – mentalitet regjimor diskriminimi të MEG.

Άγιοι Σαράντα, στις 16 Ιουλίου 2020

 

Ανακοίνωση Τύπου

 

Θέμα: Γλωσσικός ρατσισμός απ’ την Υφυπουργό Τουρισμού της Αλβανίας – η καθεστωτική νοοτροπία καταπίεσης της ΕΕΜ.

Αποκαλυπτική για τη νοοτροπία που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση  της πολιτείας, είναι η δήλωση της Υφυπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης Ράμα, κα. Ορνέλα Τσούτσι. Στην προκλητική και κυρίως προκατειλημμένη ερώτηση του δημοσιογράφου στα πλαίσια συνέντευξης της, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «ΟRA tv», για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (εννοεί τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Χιμάρας όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην Ελληνική για την παραγγελία, η κα. Υφυπουργός το πήγε ακόμη πιο πέρα. Να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα!!!- προέτρεψε. Ενώ από μια σχετικά νέα στην ηλικία πολιτικό, με καταγωγή απ’ το Αργυρόκαστρο όπου γνωρίζει το δίγλωσσο χαρακτήρα της περιοχής, και κυρίως άνθρωπο που έχει εργαστεί στις περιοχές επαφής Αλβανίας και Ελλάδας, θα περίμενε κανείς να δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στον παρεξηγημένο δημοσιογράφο και την κοινή γνώμη με την ευκαιρία. Εκείνη προτίμησε να το πάει παραπέρα στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση.

Τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της κας. Υφυπουργό τον καταδικάζουμε απερίφραστα. Της υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί. Tην καλούμε να αναλογιστεί πόσο ευεργετική για αυτή τη ίδια,  την περιοχή, και το σύνολο της Αλβανίας, υπήρξε η Ελληνική γλώσσα και κυρίως η παρεχόμενη σ’ αυτή παιδεία σε περιόδους που κάτω απ’ τους Οθωμανούς τον τόπο σκίαζε βαθύ σκοτάδι αμάθειας!

Λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

 

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης

ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

 

 

 

Bashkimi Demokratik i Minoritetit Etnik Grek

ΟΜΟΝΟΙΑ

 

 

KOMUNIKATË PËR SHTYP

 

 

 

Sarandë, më 16 Korrik 2020

 

 

 

 

Tema: Racizmi linguistik nga ana e ZvMinistres së Turizmit të Shqipërisë – mentalitet regjimor diskriminimi të MEG.

    

 Demaskuese përsa i përket mentalitetit që mbizotëron në administratën e lartë të shtetit, është deklarata e Zv. Ministres së Turizmit dhe Mjedisit të Qeverisë Rama, znj. Ornela Çuçi. Pyetjes provokative dhe kryesisht të paragjykuar të gazetarit, në kuadrin e intervistës së saj, dje,  në stacionin “ORA tv”, mbi atë se çfarë duhet të bëjë vizitori në Jug të Shqipërisë (nënkupton trevat e Gjirokastrës, Sarandës, Himarës, ku historikisht dhe në numra të konsiderueshëm rron Minoriteti Etnik Grek), ku rastis t’u drejtohen në Greqisht për porosinë,  znj. Zv. Ministre, shkoi shumë më larg. Të bojkotojnë shërbimet që nuk u ofrohen në Gjuhën Shqipe!!!- nxiti. Ndërsa nga një politikane e re relativisht, me origjinë nga Gjirokastra ku është ambientuar me karakterin bilingue të zonës, dhe kryesisht një person që ka punuar në zonat e kontaktit mes Shqipërisë dhe Greqisë, pritej që t’i jepej një mësim civilizues gazetarit të paragjykuar dhe opinionit me atë rast. Ajo preferoi ta shkojë më larg në drejtimin krejt të kundërt të atij të dëshiruar.

 

 Racizmin linguistik dhe në rastin konkret antihelenizmin e znj. Zv. Ministre, e dënojmë pa asnjë ekuivok. I sjellim në vëmendje se të drejtën e përdorimit të Gjuhës amtare Greke, e kemi sanksionuar në rrugëtimin e historisë dhe për më tepër e kemi garantuar nga konventa dhe praktika të Europës, në të cilën Shqipëria synon të integrohet. E mira do të ishte që të reflektojë mbi faktin se sa mirëbërëse për vetë atë,  trevën dhe Shqipërinë në përgjithësi, është Gjuha Greke, dhe kryesisht arsimi që jepej  në këtë gjuhë,  në periudha ku nën pushtimin Otoman vendin e mbulonte errësira dhe analfabetizmi i thellë.  

 

 Logjika dhe arsyetime sikundër këto që na solli në vëmendje ofiqarja e administratës së lartë të shtetit nuk e ndihmojnë as integrimin, as emancipimin e shoqërisë dhe për pasojë prosperitetin e ekonomisë dhe mirëqenien e shoqërisë.

Zyra e Shtypit dhe Komunikimit

BDMEGΟΜΟΝΟΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: