Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ekpaideutikoidrymapnohzwhsargyrokastro.jpg
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ενίσχυση τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, συγκεντρώνοντας εκπαιδευτικό υλικό. Σε σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρονται τα εξής:

     «Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής περιήγησής του στην Αλβανία (3-6 Ιουλίου 2016), επισκέφτηκε τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα:
  1. το Ελληνοαλβανικό Σχολείο « Όμηρος» Κορυτσάς 
  2. το  Αρσάκειο Σχολείο Τιράνων
  3. το Ελληνορθόδοξο Σχολείο «Όμηρος» Χειμάρας
  4. το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Πνοή Ζωής» Αργυροκάστρου (http://9-hrono.eu/sample-page / ),
και ενημερώθηκε για το νομικό πλαίσιο και την εκπαιδευτική πραγματικότητα της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα χώρα από: τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, τον Συντονιστή Εκπαίδευσης, κ. Β. Σωτηρούδα, τον Διευθυντή Αρσακείου Τιράνων, κ. Φράγκο, τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Αλβανίας και τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Χειμάρας.
Κοινά συμπεράσματα όλων μας, όσων συμμετείχαν σ’ αυτό το ιδιαίτερο οδοιπορικό μνήμης, είναι:
  1. Η ανάγκη διατήρησης της επικοινωνίας μας με αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού, που παλεύει να διατηρήσει τα δικαιώματά του στη γλώσσα, την παιδεία και τη θρησκεία του.
  2. Η ανάγκη να συμπληρωθεί (!) το έργο της Ελληνικής Πολιτείας από εμάς, τους απλούς πολίτες, τους εκπαιδευτικούς όμως ιδιαίτερα και μάλιστα τους φιλολόγους, με
    • τη φυσική μας παρουσία και προσφορά. Για παράδειγμα, προτάθηκε από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο η μετάβαση εκεί, για ένα – δύο χρόνια, νέων άνεργων εκπαιδευτικών που με την υλική και πνευματική στήριξη της Αρχιεπισκοπής θα αναλάβουν τη μόρφωση των μικρών Ελληνόπουλων.
    • την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού: εκπαιδευτικά βοηθήματα, λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία δραστηριοτήτων, και ό,τι άλλο μπορεί να υποστηρίξει τη γλωσσική και πνευματική ανάπτυξη των νέων Ελληνόπουλων της μειονότητας.
Ακολουθώντας τις ηθικές αυτές επιταγές, το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε ομόφωνανα  στηρίξει τους ομοεθνείς, καλύπτοντας ένα μέρος των αναγκών τους σε εκπαιδευτικό υλικό.  
Καλεί λοιπόν τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, δασκάλους και καθηγητές, συναδέλφους, φιλολόγους και μη, να υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτήπροσφέροντας το εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτουν.
Μια πρώτη συγκέντρωση υλικού θα γίνει στην είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, 4:30 με 8:30 μ.μ, την ημέρα δηλαδή που ο Σύνδεσμος οργανώνει το σεμινάριο θεατρικής παιδείας.
Για το ΔΣ
Σύλια Ζέττα                                                                             Δώρα Μπαγανά
Πρόεδρος                                                                                   Γ. Γραμματέας»


http://www.eproodos.gr/post/sygkentrosi-ekpaideytikoy-ylikoy-apo-toys-filologoys-ton-serron-gia-ta-ellinopoyla-tis-alvanias

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηπειρώτες Ευεργέτες της Τουρκοκρατίας και Ελληνοκρατίας

Αποκαλύπτουμε : Αίτημα στον ΟΗΕ για την εδαφική αποκατάσταση της Αλβανίας με Ελληνικά εδάφη, ετοιμάζει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Το αίτημα αυτό προς ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμούς έχουν ήδη υπογράψει όλοι οι βουλευτές που ¨ελέγχει ¨ ο Έντιι Ράμ , Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, αλλά και του Μαυροβουνίου . 


Το αίτημα αυτό θα συνοδεύεται από χιλιάδες υπογραφές Αλβανών που θα δηλώνουν μόνιμη κατοικία ή τόπο εργασίας "Ελλάδα¨ και φυσικά από τους "Τσάμηδες" που υπογράφουν από τους πρώτους, ως "δεδιωγμένοι" από τις "αλύτρωτες" εστίες τους. 


Μην ξεχνάμε ότι , το 52% των αλλοδαπών ̟ που διαµένουν στην Ελλάδα έχουν Αλβανική υπηκοότητα. ( δεν θέλουμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη ). 


Οι οπαδοί της ¨Μεγάλης Αλβανίας ¨ και του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού , με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Αλβανού πρωθυπουργού ¨γυρίζουν¨ στα προς προσάρτηση "Αλβανικά εδάφη" και συλλέγουν χιλιάδες υπογραφές. 


Ξυπνήστε ! 
Το πρόβλημα που θα ανακύψει εξαιτίας της αδράνειά μας , κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό , αφού , θα δημιουργήσει ¨προ ανάχωμα¨ υπέρ της Αλβανίας στο διεθνές δίκαιο με σκοπό να γίνει πεπ…

Αναμνήσεις από το άνοιγμα των εκκλησιών στη Β. Ήπειρο και η πρώτη ελεύθερη Ανάσταση το 1992

Ἡ Ἀλβανία κάτω ἀπό τήν ἐξουσία τοῦ κομμουνιστικοῦ κόμματος ὑπῆρξε τό μοναδικό συνταγματικά ἀθεϊστικό κράτος στόν κόσμο, κατά τήν περίοδο 1967-1990. Τήν περίοδο αὐτή ἀπαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική ἱεροπραξία, καταστράφηκαν ἐκ θεμελίων οἱ περισσότεροι τόποι λατρείας, ἐνῶ ἀπεσχηματίστηκαν ὅλοι οἱ ἱερεῖς, καί πολλοί ἀπό αὐτούς ἐξορίστηκαν ἤ πέθαναν μαρτυρικά στίς φυλακές. Ἀπό τό 1976 ἐπίσης ἀπαγορεύθηκαν διά νόμου ὅλα τα χριστιανικά ὀνόματα. Ἡ ἀπαγόρευση αὐτή ἔπληξε ὅλους τούς ἀλβανούς πολίτες, ἀλλά ἰδιαίτερα τούς βορειοηπειρῶτες ἀδελφούς μας, γιά τούς ὁποίους ἡ ὀρθόδοξη πίστη ἦταν βασικό συστατικό τῆς ἐθνικῆς τους ἰδιοπροσωπίας. Βασική ἀρχή τοῦ Κόμματος Ἐργασίας τῆς Ἀλβανίας ἦταν: «Κύριος σκοπός τοῦ κράτους εἶναι ἡ παραγωγή. Ὅποιος δέν παράγει, ὅπως οἱ ἱερεῖς, δέν ἔχει θέση στή νέα μας κοινωνία». Ἔτσι μέχρι τό 1990 οἱ ἀδελφοί μας ἔμεναν ἀβάπτιστοι, ἀστεφάνωτοι, ἀλειτούργητοι, ἀκήδευτοι, (μέ ἐλάχιστες ἐξαιρέσεις ἱερέων πού μέ κίνδυνο τῆς ζωῆς τους τελούσανν κρυφά κάποια μυστήρια).          …