Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

27 χρόνια νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου 1992, η Πρώτη Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας

27 χρόνια νωρίτερα, στις 25  Φεβρουαρίου 1992,  η Πρώτη Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας
Στις 25  Φεβρουαρίου 1992, διεξήχθη  η Πρώτη Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας, η οποία  αποτέλεσε σταθμό για μια νέα πορεία της οργάνωσης. Στην Συνδιάσκεψη  εγκρίθηκε το Πρόγραμμα και το Καταστατικό και καθορίστηκαν οι στόχοι για το μέλλον.
Η Ομόνοια μετά την Πρώτη Συνδιάσκεψη παρουσίασε τεράστια άνοδο. Έγινε ο κύριος εκφραστής των Ελλήνων της Αλβανίας. Τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών της 22ης Μαρτίου της ίδιας χρονιάς μίλησαν για την πολιτική ενότητα και την εθνική ομοψυχία των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και το μερικό άνοιγμα εκδημοκρατισμού και
πλουραλισμού στην Αλβανία, η ίδρυση της Ομόνοιας αποτέλεσε τόλμημα και πράξη ιστορικής σημασίας για την Ε.Ε. Μειονότητα.
Η πρώτη Συνδιάσκεψη έλαβε χώρο στην πόλη των Αγ. Σαράντα και με δημοκρατικές αρχές έκλεξε το Γενικό Συμβούλιο το οποίο στην πρώτη του σύσκεψη έκλεξε το Γενικό Προεδρείο, με Γενικό Πρόεδρο τον Σωτήρη Κυριαζάτη, αντιπρόεδρους τον Θωμά Σιάρρα και Δημήτρη Κίκη και Γενικό Γραμματέα τον Βαγγέλη Παπαχρήστο.
Ο νέος Γενικός Πρόεδρος Σωτήρης Κυριαζάτης, εκ μέρους του Γενικού Προεδρείου,  έστειλε αμέσως τα πρώτα μηνύματα προς όλους τους Βορειοηπειρώτες, ανάμεσα στ’ άλλα και το κάτωθεν που είναι επίκαιρο για τις σημερινές καταστάσεις:
                                
ΜΗΝΥΜΑ
 Προς όλους τους απανταχού Βορειοηπειρώτες 
Αδέρφια συμπατριώτες
Μετά τις εκλογές της 22ης Μαρτίου 1992, στις οποίες με τη δική σας συμπαράσταση καταφέραμε να πετύχουμε την αντιπροσώπευσή μας, κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες στο αλβανικό Κοινοβούλιο, έχουμε ακόμα μπροστά μας μια ακόμα μεγάλη , την μεγαλύτερη ίσως, μάχη. Αυτή των τοπικών εκλογών της 26ης Ιουλίου 1992 στις οποίες κρίνονται ουσιαστικά οι τύχες αυτού του τόπου και κόσμου.
Στις εκλογές αυτές και στις δημοκρατικές συνθήκες που τείνουν να δημιουργηθούν, μας δίνετε η μοναδική ευκαιρία να κυβερνήσουμε τον τόπο μας, να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας, να δώσουμε ζωή και ευημερία στους προγονικούς χώρους. Χρέος όλων των απανταχού Βορειοηπειρωτών  είναι να δώσουν όπως και στο παρελθόν  έχουν πράξει στις κρίσιμες ώρες , έτσι και τώρα με αίσθηση ευθύνης το αγνωστικό παρών και να εκτελέσουν το ιερό καθήκον τους προς τον τόπο μας. Στη μάχη αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Αδέρφια μας,
Εσείς που ήρθατε αντιμέτωποι με μια άλλη ζωή διακριθήκατε, αποκατασταθήκατε και γίνατε Φάρος ζωντανής ελπίδας. Από σας όλους τώρα ζητάμε  να δώσετε μαζικά τον αγωνιστικό σας παρών στις εκλογές της 26ης Ιουλίου.
Με την πεποίθηση ότι όλοι οι Βορειοηπειρώτες έχουν αντιληφθεί πλέον ότι δεν αξίζει και δεν πρέπει αυτός ο κόσμος κι αυτός ο τόπος να ζει καθυστερημένα και να υποφέρει ακόμα, έχοντας παιδιά ικανά και έτοιμα να προσφέρουν τις πνευματικές και υλικές δυνάμεις για την ανόρθωση του, απευθύνουμε την έκκληση αύτη και περιμένουμε όλους τώρα που ήρθε η ώρα να δώσουν στον τόπο μας μήνυμα ζωής και ελπίδας.
 Για το Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Κυριαζάτης
(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
27 χρόνια νωρίτερα, στις 25  Φεβρουαρίου 1992,  η Πρώτη Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: