Featured Post

Επιστολή Πατριάρχη προς Ορθόδοξες Εκκλησίες : Μην υποχωρείτε – Δεν θα μείνουμε άφωνοι!!!

Εικόνα
Επιμέλεια: Γιάννης Παπανικολάου
Την ξεκάθαρη θέση της Εκκλησίας να μην υποχωρήσει στο θέμα της  εκφράζει ο , μέσω επιστολής στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.Οπως σημειώνει “ηκούσθησαν ανοίκειοι απόψεις τινές περί του τρόπου προσελεύσεως εις τα Άχραντα Μυστήρια, είναι αδύνατον εις ημάς να παραμείνωμεν άφωνοι και αμέτοχοι ενώπιον μιάς τοιαύτης αμφισήμου καταστάσεως, αδρανούντες πρότών εξελίξεων και των κατά Πολιτείαν σχετικών ρυθμίσεων και απαγορεύσεων”.Αναλυτικά όσα αναφέρει:«Μακαριώτατε, Χριστός Ανέστη!Εβιώσαμεν επωδύνως τας συνθήκας αι οποίαιεν εφανίσθησαν εις την ζωήν της Εκκλησίας, λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορωνοιού, και έφθασαν ενώπιον ημών, διάγραμμάτων και υπό μορφήν ερωτήσεων και προβληματισμού, πανταχόθεν, νέα κατά τόπους δεδομένα και ποικιλόμορφοι εξελίξεις. Ημείς, εμφορούμενοι υπό πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας, διά την προστασίαν της υγιείας των πιστών και το κοινόν καλόν, απεδέχθημεν την τέλεσιν των ιερών ακολουθ…

Ο Κορυτσάς Ιωάννης στη Διεθνή Συνάντηση «Ειρήνη χωρίς σύνορα» (ΦΩΤΟ)


koritsas eirini 4
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Για το Θεό της ειρήνης μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης στη διεθνή συνάντηση «Ειρήνη χωρίς σύνορα», που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη Ισπανίας με τη συμμετοχή 300 και πλέον θρησκευτικών αξιωματούχων απ' όλο τον κόσμο.
Από τον Ορθόδοξο χώρο εκπροσωπήθηκαν με ιεράρχες το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Μόσχας, το Πατριαρχείο της Σερβίας, το Πατριαρχείο της Ρουμανίας, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Αλβανίας.
Στις ετήσιες αυτές συναντήσεις κατά το κλείσιμο των εργασιών συνήθως κηρύττουν ένας Ορθόδοξος, ένας Καθολικός και ένας Προτεστάντης.
Εφέτος εκ μέρους των Ορθοδόξων μίλησε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, που έδωσε την πραγματική και ουσιαστική διάσταση της ειρήνης, που είναι το ζητούμενο και το αιτούμενο των ανθρώπων όλων των εποχών.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Πριν από το Πάθος, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, γνωρίζοντας ότι οι μαθητές του θα αντιμετωπίσουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κακουχίες και βάσανα, τους έδωσε ένα ισχυρό δώρο, την ειρήνη Του. Η ειρήνη του Θεού είναι αληθινή και αιώνια, ενώ η ειρήνη του κόσμου είναι παροδική και ψεύτικη. Η ειρήνη του κόσμου είναι ασταθής, είναι μόνο στα λόγια και δε διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν υπάρχει καμία βάση. Εξαρτάται από τις επιθυμίες των ανθρώπων, οι οποίοι συχνά δηλητηριάζονται από τον εγωισμό και την απληστία, αλλάζοντας αισθήματα και συμφέροντα».
Ακόμη τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς την παρουσία του Θεού και χωρίς την παρουσία της δικαιοσύνης Του. Η ειρήνη, που προέρχεται από τη συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό, είναι μια εσωτερική ειρήνη, μια ειρήνη της καρδιάς, η οποία μπορεί να αντέξει όλες τις ισχυρές καταιγίδες, που εκπορεύονται από εξωτερικούς παράγοντες. Η ειρήνη του Χριστού ηρεμεί τις προβληματικές ψυχές και τις γεμίζει με αγάπη».
Αναλύοντας θεολογικά την ειρήνη σημείωσε ότι «έχει πνευματικό και μυστηριακό, αλλά και εσχατολογικό νόημα. Είναι μια πρόγευση της Βασιλείας του Θεού, που δηλώνει την παρουσία του ίδιου του Θεού, ο οποίος είναι η μόνη και η μοναδική πηγή της ειρήνης. Από την ίδρυσή του ο Χριστιανισμός ήταν μια συλλογική πραγματικότητα, μια κοινότητα. Το να είσαι Χριστιανός σημαίνει ότι ανήκεις στην κοινότητα και δεν είσαι ένα απομονωμένο άτομο. Ως εκ τούτου, η ειρήνη που δίνει ο Χριστός, δεν είναι μόνο ένα προσωπικό αγαθό, αλλά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της κοινότητας και παίρνει κοινωνική διάσταση».
Ο καθάριος λόγος του Μητροπολίτη Κορυτσάς, που μετέφερε και το πνεύμα ειρήνης, που εδώ και δεκαετίες προωθεί ως τρόπο και στάση ζωής ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, είχε απήχηση στο πολυπληθές ακροατήριο, που στην πλειοψηφία του αποτελούνταν από νέους.
Και αυτό γιατί απάντησε στο βασικό ερώτημα τι είναι η ειρήνη του Θεού και τι είναι η ειρήνη του κόσμου. Η ειρήνη του Θεού είναι καρπός της αγάπης, που απομακρύνει τον φόβο, ενώ η ειρήνη του κόσμου είναι καρπός του φόβου, που απομακρύνει την αγάπη, δηλ. τελικά τον ίδιο τον Θεό, που είναι η ενσάρκωση της ειρήνης.

koritsas eirini 1
koritsas eirini 1
koritsas eirini 1
koritsas eirini 1
koritsas eirini 1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μαρτυρίες ενός Έλληνα στρατιώτη για την Κορυτσά του 40. ( Βίντεο) - Dëshmi të një ushtari helen për Korçën në vitin 1940. (Video )

Γεννεαλογία Ευθυμίου . Κ. Ι. Μήτκου. - Gjenealogjia e Efthim (Thimi) . K. J. Mitkos

E Vërteta për Gjergj Kastriotin në dy video!

Απόσπασμα από την διαθήκη του Αβδούλ Μπέη Σελίμη του Δελβίνου! - Pjesë nga Testamenti i Abdul Bej Selimi e Delvinës

Δίνουν ελληνική υπηκοότητα σε χιλιάδες αλλοδαπούς & την αρνούνται στους Βορειοηπειρώτες μετά από απαίτηση της Αλβανίας!