Ενίσχυση του έργου!

Ενίσχυση του έργου!

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Διάλεξη του Έλληνα Πρέσβη κ Λεωνίδα Ροκανά στο Πανεπιστήμιο Κορυτσάς!

Για τρίτη φορά ο Έλληνας Πρέσβης στην Αλβανία παρευρέθηκε στην Κορυτσά ώστε να εκφωνήσει διάλεξη στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές αλλά και τους Καθηγητές του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο «Φαν Νόλι». Το θέμα της Ομιλίας ήταν η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014. Στην Ομιλία Παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ Ιωάννης, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά κ Ιωάννης Πεδιώτης, ο Δήμαρχος Κορυτσάς κ Σωτηράκη Φίλο, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Κορυτσάς κ Γκιέργη Μέρο, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Σχολείων Όμηρος κ Γεώργιος Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Παράρτημα Κορυτσάς κ Γρηγόρης Καραμέλος, ο Πρόεδρος ΚΕΑΔ Κορυτσάς, κ Αρμπέν Ηλία, καθηγητές του τμήματος και πολλοί δημοσιογράφοι από διάφορα αλβανικά ΜΜΕ, αρκετά μέλη της ΕΕΜ.
Τον κ Ροκανά τον παρουσίασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ Γκέργη Μέρο, ο οποίος αφού τον ευχαρίστησε για την κατ’ επανάληψη παρουσία του,  ανέφερε πως ο κ Ροκανάς είναι φίλος του Πανεπιστημίου, βοηθάει ιδιαίτερα τους φοιτητές με τις γνώσεις του, αλλά και στην αναβάθμιση του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό βοήθησε ιδιαίτερα στην δημιουργία ειδικής σχέσης με το ΑΠΘ. Έπειτα έδωσε το λόγο στον κ Ροκανά.
Στην κατάμεστη αίθουσα ο κ Ροκανάς εξήγησε αναλυτικά το τι σημαίνει να είναι μια χώρα στην Ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι διαφορά έχει αυτό με την γενική έννοια περί ηγεσίας. Επίσης αναφέρθηκε στην πρόοδο της Αλβανίας και τις προοπτικές για την ένταξη της στην ΕΕ. Μάλιστα αναφέρθηκε στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που γεννιούνται από την στιγμή της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Είπε πως η καλύτερη ερμηνεία για την απόφαση του Δεκεμβρίου της ΕΕ με την οποία η Αλβανία δεν έγινε μία υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν είναι το «ΌΧΙ» αλλά το «ΝΑΙ» υπό όρους. Μάλιστα είπε πως η Ελλάδα εντάχθηκε μετά από 30 χρόνια. Για το  λόγο αυτό ο δρόμος της Αλβανίας είναι μακρύς μέχρι να γίνει πλήρη μέλλος της ΕΕ. Στις ερωτήσεις  που δέχτηκε πάνω στο θέμα αναφέρθηκε ξανά στο ενδιαφέρων και την στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Αλβανίας.  «Η Ελλάδα πάντα θα στέκεται δίπλα της και το έδειξε με την παρουσία των επενδύσεων της και κατά την κρίση. Αυτό που μένει είναι η Αλβανία να εκμεταλλευτεί σωστά τις ευκαιρίες που τις δύνονται» ήταν οι απαντήσεις του σε κάποιες από τις ερωτήσεις.
Ακολούθησε κοκτέιλ όπου και συνέχισε  την  συνομιλία του με τους παρευρισκομένους.
Παραθέτουμε βίντεο με όσα δίδαξε ο κ Ροκανάς, στους φοιτητές και καθηγητές, για πληρέστερη ενημέρωση.  Θ ΜΠ











Δεν υπάρχουν σχόλια: